Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 12:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ρυθμούς… χελώνας οι επιστροφές φόρου: Στην αναμονή μέχρι και πέντε χρόνια!






Μπορεί το Δημόσιο να ζητά εδώ και τώρα την πληρωμή φόρων από τους πολίτες, αλλά όταν το ίδιο πρέπει να επιστρέψει χρήματα σε ιδιώτες, μάλλον, αποφασίζει ότι «υπάρχει χρόνος».

Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι στην αναμονή από ένα έτος μέχρι και 5 χρόνια(!) αναγκάζονται να μπουν χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και ιδιώτες, προκειμένου να λάβουν την επιστροφή φόρων που τους αναλογεί από το Δημόσιο, το οποίο αποδεικνύεται κακοπληρωτής διαρκείας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Ιουνίου ανέρχεται σε 7,220 δισ. ευρώ, έναντι 7,045 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις περίμεναν να λάβου 1,311 δισ. ευρώ εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ προς επιχειρήσεις κι επαγγελματίες ο χρωστούμενος ΦΠΑ αγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που ήδη αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις, διαιωνίζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ, μέχρι χθες το αιτούμενο ποσό απλήρωτων αιτήσεων που εκκρεμούν ακόμη στις εφορίες όλης της χώρας ήταν 983,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 753,66 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις 5.891 επιχειρήσεων και επαγγελματιών που αναμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 90 ημέρες.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους, στις 42 από τις 111 εφορίες της χώρας, είναι 294 ημέρες, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 5 χρόνια. Κι όλα αυτά την ώρα που, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών ώστε να μη βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ φτάνει να στερεί πολύτιμη ρευστότητα συνολικού ύψους 918 εκατ. ευρώ από την πραγματική οικονομία. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν εμφανίζεται στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφού επίσημα οι επιστροφές αυτές δεν έχουν γίνει δεκτές από το Ελληνικό Δημόσιο!

Στο μεταξύ, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις περί επίσπευσης των ελέγχων που προηγούνται της επιστροφής μεγάλων ποσών ΦΠΑ, η πρόοδος είναι, καθώς φαίνεται, πολύ μικρή ειδικά στις μεγάλες εφορίες που διαχειρίζονται και τους περισσότερους ελέγχους.

Ενδεικτικά στην περίπτωση του Κέντρου Eλέγχου Mεγάλων Eπιχειρήσεων (ΚΕ.Ε.ΜΕ.Π) καθυστερούν οι έλεγχοι 32 αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ 3,9 εκατ. ευρώ για 1365 μέρες, δηλαδή 3,7 χρόνια, ενλω στη ΦΑΕ Αθηνών (κέντρο φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών), εκκρεμεί ο έλεγχος 561 αιτήσεων για επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 655, 55 εκατ. ευρώ για 363 ημέρες. Στη ΦΑΕ Πειραιά, εκκρεμούν 594 αιτήσεις για συνολική επιστροφή ΦΠΑ ύψους 39,9 εκατ. ευρώ, για 292 ημέρες δηλαδή περίπου 10 μήνες.

Οι μικρότερες καθυστερήσεις που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες και συναντώνται στις μικρότερες εφορίες της χώρας.

Ποιοι χάνουν την επιστροφή

Την ίδια  ώρα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν  ποτέ να δουν στις τσέπες τους την επιστροφή φόρου, αφού θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, από το 1 κατ. φορολογουμένους που δικαιούνται συνολικά επιστροφή φόρου 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τη λάβουν μετά τον Ιανουάριο του 2017, όσοι έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πρώτα θα τους γίνει ο συμψηφισμός της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με το επιστρεφόμενο ποσό και μετά θα τους επιστραφεί η διαφορά, εαν βεβαίως το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τη συνολική επιβάρυνση ΕΝΦΙΑ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΓΓΔΕ, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ανέβουν στην ιστοσελίδα του Taxisnet σε μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου και οι πολίτες θα πρέπει να τον εξοφλήσουν σε 5 -τελικά – δόσεις,, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Γενάρη. Εάν μετά από αυτή την τελευταία δόση παραμείνει ποσό επιστροφής από τον φόρο εισοδήματος, τότε και μόνον τότε αυτό θα πιστωθεί στον λογαριασμό του δικαιούχου.