Εχοντας ολοκληρώσει τις συναντήσεις στην Ελλάδα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να βρεθεί σήμερα στα Σκόπια, με το όνομα Republika GornaMakedonija -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr- να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.
Ο κύριος Νίμιτς θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και θα συζητηθούν οι προτάσεις τις ελληνικής πλευράς
Οι επαφές Νίμιτς στην Αθήνα
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έμαθε τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για λύση-πακέτο. Προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν τελική μορφή και να κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Το αμετάφραστο Republika GornaMakedonija προκρίνεται
Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση. Μάλιστα δεν θα υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο θα είναι σλαβική αλλά θα εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο όρος «Μακεδονία» σκέτος.
Αρχικά η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια ενδιάμεση, τρίτη λύση.
Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».
Πρώτα το όνομα, μετά το Σύνταγμα, με ρήτρες
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-πΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά. Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η πΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι έχει ευρεθεί λύση και στο θέμα της Εκκλησίας. Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.
«Θα έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή»
Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα Republika GornaMakedonija που φαίνεται να προκρίνεται τυγχάνει της αποδοχής βουλευτών και άλλων κομμάτων, οι οποίο φέρονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν στη Βουλή.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι σε περίπτωση που το Σκοπιανό έρθει στη Βουλή, διαθέτει τουλάχιστον την, ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τουλάχιστον 6 βουλευτές εκτός κυβέρνησης αναμένεται να πουν «ναι»
Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο με τους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη πως «ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν συνολικά οι ΑΝΕΛ, εγώ έχω τους 151».
Στους 145 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την προσχώρηση και της κυρίας Μεγαλοοικονόμου) ο Αλέξης Τσίπρας προσμετρά τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές που εκτιμά ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν πως από την Ενωση Κεντρώων θα υπερψηφίσουν οι κ.κ. Μεγαλομύστακας και Κατσιαντώνης. Η απουσία του κ. Μεγαλομύστακα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και η τοποθέτηση του κ. Κατσιαντώνη υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενισχύουν τις πληροφορίες αυτές.
Μάλιστα την ίδια στιγμή υπάρχει η αισιοδοξία πως και από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ένας ακόμη) θα ψηφίσουν θετικά.
Και οι βουλευτές του Ποταμιού τάσσονται υπέρ
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι και οι βουλευτές του Ποταμιού, αναμένεται να υπερψηφίσουν το όνομα Republika GornaMakedonija. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, συγκάλεσε την Τρίτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου αποφασίστηκε να στηριχθεί και στην Βουλή η λύση που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ενδεικτικό είναι πως μιλώντας στον Real fm ο Σπ. Δανέλλης τόνισε πως το μικροκομματικό όφελος και η σκοπιμότητα δεν είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, για να προσθέσει πως πρέπει να καταφέρουμε να διώξουμε ένα άγος, ένα βαρίδι που μας έχει κοστίσει χρόνια. «Αυτό θα είναι εθνική επιτυχία και όποιος δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, προφανώς δεν υπηρετεί την πατρίδα και δεν είναι άξιος πολιτικός».
Τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράσταση
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ διατυπώνονται ενστάσεις για «σαλαμοποίηση» της λύσης του Σκοπιανού, δηλαδή να δοθεί τώρα η ονομασία και να γίνουν αργότερα οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν έκανε λόγο για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, πράγμα που ζητάει μετ’ επιτάσεως η ΝΔ.
Το «όχι» της ΝΔ για λύση σε δόσεις
Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 φέρεται να μετέφερε κατά πληροφορίες και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμις, στην Πειραιώς. Μάλιστα φέρεται να είπε στον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «με διαβεβαιώνει πως διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία». Επίσης, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε στον κ. Κουμουτσάκο την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.
Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Η ΝΔ επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία, όταν αυτή έρθει στη βουλή, αν δεν δοθεί λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει την ονομασία και τις αλλαγές του Συντάγματος, ταυτόχρονα.
Σημίτης: Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει λύση
Βαρυσήμαντη παρέμβαση υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού έκανε την Τρίτη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος έκρινε ότι η παρούσα συγκυρία ανοίγει πιθανότητα επιτυχίας και επέκρινε τον εθνικολαϊκισμό.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σημίτη:
«Προϋπόθεση ευημερίας της Ελλάδας είναι η καλή της επικοινωνία με τον βαλκανικό της περίγυρο. Αυτό λέει η Ιστορία. Το εθνικό συμφέρον επομένως, επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ. Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό».