Ανοίγει και άλλο η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου όπως και η διαφορά Μητσοτάκη-Τσίπρα σε δημοφιλία και καταληλλότητα για Πρωθυπουργία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 32%, ακριβώς το διπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 16%.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, στις 7 Νοεμβρίου, η ΝΔ συγκέντρωνε 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15%.
Ακολουθούν, το κόμμα της Χρυσής Αυγής με 8%, το ΚΚΕ με 6% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%. Επί «ξυρού ακμής», στο 3%, ισοψηφούν η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας ενώ, εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%).
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 36%, ενώ τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προτιμά το 19,5%. Δημοφιλέστερη απάντηση ωστόσο παραμένει ο «κανένας» όπως απάντησε το 41,5% των ερωτηθέντων.
Πρώτος και σε δημοτικότητα
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31% και δεύτερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 27,5%. Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τέταρτος με 22%, πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (22,5%). Έβδομη, πίσω από τον Βασίλη Λεβέντη (21%) αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη (20,5%), η Φώφη Γεννηματά (20%).
Ωστόσο η πλειοψηφία διατηρεί αρνητική γνώμη για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, η πλειονότητα των ερωτηθέντων διατηρεί αρνητική εντύπωση.
Απαισιοδοξία για το παρόν αλλά και για το μέλλον
Δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων είναι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (87,5%) που εκτιμούν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Παρόμοια παραμένει η εικόνα και στη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 77% δεν εγκρίνει τις κυβερνητικές επιδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφοφόροι παρουσιάζονται διχασμένοι στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, αφού το 51% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη θητεία της.
Ενδεικτικό πάντως του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι το 64,5% προεξοφλεί πως το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2016 ενώ, 6 στους 10 Έλληνες (61%), περιμένουν από τα οικονομικά του νοικοκυριού τους να χειροτερεύσουν, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.