Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 03:21
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο κυβερνητικό σχήμα: «Μούδιασμα» φέρνει η fake διεύρυνση και η ανανέωση με κολλητούς






Η υποδοχή που είχε το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν ακριβώς ενθουσιώδης, καθώς η πρώτη αίσθηση ήταν ότι επιχειρείται μία συστράτευση άνευ σαφούς πολιτικού νοήματος και χωρίς πολιτική συνοχή

Με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και συνολικά της πολιτικής αντεπίθεσης που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, που φαίνεται να διαμορφώνονται, συνεδριάζει αύριο Παρασκευή για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του το υπουργικού συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η προτεραιότητα που έχει θέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης στο μεταμνημονιακό πεδίο, σε συνδυασμό με γενναιόδωρες κοινωνικές πολιτικές, ωστόσο η προσπάθεια που έκανε ο κ. Τσίπρας με τον ανασχηματισμό, επιχειρώντας διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά και τη λαϊκή- καραμανλική δεξιά, καθώς και επιστράτευση ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του, αποκλείοντας κάθε διαφορετική εσωκομματική φωνή, έχει προκαλέσει μούδιασμα και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Βουλευτές αποφεύγουν να σχολιάσουν τις αλλαγές στην κυβέρνηση, ενώ άλλοι τηρούν σαφείς αποστάσεις από τις πρωθυπουργικές επιλογές, εκφράζοντας έτσι εμμέσως τη δυσφορία τους για την ανάθεση υπουργικών θώκων σε στελέχη όπως η Κατερίνα Παπακώστα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μυρσίνη Ζορμπά και άλλοι.

Η υποδοχή που είχε το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν ακριβώς ενθουσιώδης, καθώς η πρώτη αίσθηση ήταν ότι επιχειρείται μία συστράτευση άνευ σαφούς πολιτικού νοήματος και χωρίς πολιτική συνοχή, λόγω των ετερόκλητων δυνάμεων, που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Η εντύπωση δε περί πολιτικής συναλλαγής – «δώσε στήριξη, σου δίνω υπουργείο» – είναι διάχυτη για το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπου ξαφνικά η υπερπήδηση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών, απεδείχθη τεράστιο προσόν, ενώ η λήθη για την πολιτική διαδρομή ενός εκάστου, φάνηκε να λειτουργεί ως αναγκαίος όρος για τις νέες περίεργες συμπορεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κριτική και το μούδιασμα αυτό έδειξε να απαντάει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, δηλώνοντας χθες ότι «η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας, όχι μονοκομματική», και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κεντρική πολιτική δύναμη στο προοδευτικό φάσμα».

Επέμεινε δε, ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα είναι το μήνυμα του ανοίγματος και της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, απαντώντας προφανώς σε όσους παρακολουθούν αποσβολωμένοι την υπουργοποίηση ανθρώπων του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Είναι σαφές, εκτιμούν πολλοί πάντως, ότι οι αντιδράσεις για τα πρόσωπα που γοήτευσαν τον κ. Τσίπρα θολώνουν το μήνυμα που θέλει να στείλει το Μαξίμου, ότι το κυβερνών κόμμα δεν είναι σε απομόνωση, αλλά αντίθετα θέλγει δυνάμεις κι από άλλους χώρους.

Άφωνους έχει αφήσει και η επιλογή του πρωθυπουργού να εκτοξεύσει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη με μηδαμινή πείρα και με μοναδικό προσόν είτε το νεαρόν της ηλικίας, για να σηματοδοτήσει την περίφημη «γενιά Τσίπρα», είτε την απόλυτη προσήλωσή τους και πίστη στον ίδιο. Κατά πολλούς, η επιλογή αυτή φανερώνει την αγωνία του κ. Τσίπρα για την επόμενη ημέρα μίας εκλογικής ήττας.

Κατά τα άλλα και όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημασία έχει η αναπτυξιακής στρατηγική και η προσέλκυση επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι στο προεδρικό μέγαρο χθες με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης, Κλήμη, οι Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αραχωβίτης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Μάρκος Μπόλαρης, Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Πολιτικό όρκο έδωσαν οι: Αλέξανδρος Χαρίτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Μιχαήλ Καλογήρου, Μυρσίνη Ζορμπά, Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης, Αστέριος Πιτσιόρλας, Παναγιώτης Ρήγας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αικατερίνη Νοτοπούλου, Ευστάθιος Γιαννακίδης, Ελευθέριος Κρέτσος, Γεώργιος Δημαράς.