Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 14:53
Ελλάδα

ΝΔ: Οι παρεμβάσεις Καραμανλή-Σαμαρά οξύνουν την κόντρα μεταξύ των 4 υποψηφίων






Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα προς τις κάλπες της προσεχούς Κυριακής, οι παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά οξύνουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στους τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικά οι –μη διαψευδόμενες- διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Καραμανλής στηρίζει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους τρεις άλλους υποψηφίους οι οποίοι αρχικώς αμφισβήτησαν τη βασιμότητα των σχετικών δημοσιεύσεων. Εν συνεχεία, όμως, και καθώς δεν υπήρξαν διαψεύσεις, οι κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαρροή Καραμανλή, γιατί δεν πιστεύω ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός θα επέλεγε να εκφραστεί με έναν τέτοιο τρόπο», σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: «Μην τσιμπάτε στις διαρροές».

«Δεν ξέρω τους διακινητές αυτών των διαρροών», συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και υποστήριξε ότι όποιοι το κάνουν «εκθέτουν τον πρώην πρωθυπουργό». Κατά τον κ. Τζιτζικώστα, «ο Κώστας Καραμανλής είναι κεφάλαιο και για τη Νέα Δημοκρατία και για τη χώρα και δεν πρέπει να τον εκθέτουμε».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επέμεινε ότι «δεν κινδυνεύει η ενότητα, όποιος και αν εκλεγεί στην ηγεσία». Όπως εξήγησε «έχουμε καλή προσωπική με τον Άδωνη και τον Κυριάκο και μπορώ να πω ότι είμαστε φίλοι, γιατί έχουμε βγει έξω και με τις συζύγους μας». Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ, λόγω ηλικίας, να πω ότι είμαι φίλος με τον Βαγγέλη, αλλά εκτίμησα τη στάση του στις περιφερειακές εκλογές, όταν, παρότι του ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως να έρθει επάνω για να με πολεμήσει, εκείνος δεν το έκανε».

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα; Ποιοι είναι αυτοί οι περιβόητοι κύκλοι; Να βγουν επιτέλους να μιλήσουν ανοιχτά. Έχω κουραστεί να ακούω διαρροές από διαφόρους περιφερόμενους, οι οποίοι φέρονται ότι συνομιλούν με κάποιους» , υπογράμμισε.

«Όποιος έχει κάτι να πει να βγει να το πει ανοιχτά. Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής εκτιμά πως η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη είναι εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα, διερωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ δηλαδή δεν εξασφαλίζω την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας;».

Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε από τις Σέρρες όπου περιόδευσε τις ακόλουθες επισημάνσεις: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας κύκλος που μπορεί να μιλήσει για κανέναν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν φωνή και αν δεν θέλουν να την εκφράσουν με τη φωνή μπορούν να κάνουν τη γραπτή δήλωση, έχουμε και εκπροσώπους να κάνουμε δηλώσεις».
«Τώρα αν αρχίζουμε στην Ελλάδα να ασχολούμαστε με παραπολιτικά σχόλια εγώ θα έπρεπε όλη τη μέρα να ασχολούμαι μόνο με τι γράφεται για εμένα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Σαμαράς, όπως Σαρκοζί;

Πολλές συζητήσεις, εξάλλου, προκάλεσε μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προς τον γάλλο πρώην Πρόεδρο Νικόλα Σαρκοζί για τη νίκη του κόμματος του στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για θετικό αποτέλεσμα «όχι μόνο για τον ίδιο τον κ. Σαρκοζί και για το κόμμα του που ανήκει στο ΕΛΚ, αλλά και για την Ε.Ε. συνολικά», προσθέτοντας: «Γιατί το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στις ιδέες και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Κι όχι στον ακραίο λαϊκισμό των εθνικιστών, ούτε στις αριστερές ιδεοληψίες και ακρότητες που έχουν χρεοκοπήσει παντού».

Η πρωτοβουλία αυτή του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε ποικίλα σχόλια καθώς ενίσχυσε τις εκτιμήσεις που πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ διατυπώνουν ότι ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην ηγεσία της Κεντροδεξιάς κατά το πρότυπο του Γάλλου πρώην Προέδρου, ο οποίος έπειτα από ένα μικρό διάστημα απόσυρσης από τα πολιτικά πράγματα της χώρας του επανήλθε δριμύτερος διεκδικώντας και κατακτώντας την ηγεσία της παράταξή του.

Μεϊμαράκης: Ούτε «ναι σε όλα», ούτε «όχι σε όλα»

Τη δική του επιστροφή μεθοδεύει και ο διάδοχος του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο τέως πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης ενθαρρυμένος και από τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή κλιμακώνει την προεκλογική του καμπάνια με επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έμμεση κριτική των αντιπάλων του ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3, χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο Αριστερό», ενώ τον κατηγόρησε πως αναζητά συνενόχους.

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι άλλο είναι η συνεργασία, άλλο η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η Οικουμενική κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της μετριοπάθειας. Δεν λέει ούτε “ναι σε όλα”, ούτε “όχι σε όλα”. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα του λαϊκισμού και της πολιτικής των άκρων. Είναι αρχή όλων των Ευρωπαϊκών κομμάτων της κεντροδεξιάς να επιδιώκουν  συνεννόηση για όλα τα μεγάλα θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως επιδιώκει τον προσχηματικό διάλογο. Εμείς, λέμε “Ναι” σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι υπηρετούν τις δικές μας αρχές και αξίες και “Όχι” σε εκείνα τα μέτρα που είναι υφεσιακά και φέρνουν νέους φόρους και περικοπές.
Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο ίδιος δίνει «μάχη ιδεών και όχι μάχη γενεών». Κατά την άποψή του, «οι αποκλεισμοί φύλων ή ηλικιών δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης, έτσι όπως αυτή προσδιορίστηκε από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή». 

 

Πηγή: protothema.gr