Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 11:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ πιέζουν για πρόωρο κόψιμο των συντάξεων






Τύμπανα πολέμου ηχούν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα δημοσιονομικά άγγιξαν την πλέον ευαίσθητη χορδή. Τη μείωση των συντάξεων από το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν και ευρωπαϊκές και ελληνικές πηγές, είναι αυτό που κάνει «παιχνίδι» και επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο του σκληρού, ζητάει αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ούτε καν θέτει προς συζήτηση ήτοι παρεμβάσεις από το 2018 και μάλιστα στο ασφαλιστικό. Το θέμα τέθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μένει να διαπιστωθεί στις σημερινές επαφές σε επίπεδο επικεφαλής και υπουργών, αν θα πάρει επίσημη μορφή.

Για πολλούς αυτή η στάση του ΔΝΤ δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, κάτι που φάνηκε άλλωστε σε όσες Εκθέσεις δημοσίευσε το Ταμείο από το καλοκαίρι και μετά, προβάλλοντας την υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη, καθώς και τις στρεβλώσεις σε βάρος των σημερινών εργαζόμενων και αυριανών συνταξιούχων. Οι πιο υποψιασμένοι παραπέμπουν και στις πρόσφατες δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που είχε επισημάνει ότι το συνταξιοδοτικό αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα, «φωτογραφίζοντας» έτσι τη λήψη μέτρων ως το 2018. Ακόμα και η Κομισιόν, στην κατά τα άλλα αισιόδοξη και θετική της Έκθεση για την Ελλάδα (Χειμερινές προβλέψεις), ανέφερε ως ρίσκο την αποτελεσματική εφαρμογή των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, «δείχνοντας» έτσι προς τη μεριά του Ασφαλιστικού.

Στο τραπέζι βρίσκεται κατ’ αρχάς η αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά» και είναι ηλίου φαεινότερο ότι η απίστευτη «πατάτα» με το δείκτη μεταβολής μισθών που νομοθέτησε το υπουργείο Εργασίας χωρίς να συνεννοηθεί με την ΕΛΣΤΑΤ, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ελληνική πλευρά να πείσει με τεχνοκρατικά επιχειρήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αντιθέτως, η δυσλειτουργία του ΕΦΚΑ, οι διαφαινόμενες «τρύπες» στα έσοδα από τις εισφορές και η χαμηλή εισπραξιμότητα, αναμφίβολα οπλίζουν με επιχειρήματα το στρατόπεδο των δανειστών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ ευρώ που ζητάνε οι δανειστές, θα πρέπει να γίνουν μειώσεις συντάξεων 7% μεσοσταθμικά και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Στενό μαρκάρισμα δέχεται η ελληνική πλευρά και για μείωση της Εθνικής Σύνταξης, καθώς η θέση του Ταμείου είναι ότι αυτή διαμορφώνεται σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας αντικίνητρα και στρεβλώσεις. Και κάπως έτσι η συζήτηση επιστρέφει στα όσα συζητούνταν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η άποψη των ξένων τεχνοκρατών ήταν ότι η Εθνική Σύνταξη θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 320 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr