Τους ανακήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» – 23 ήταν και οι Ρώσοι διπλωμάτες που είχε απελάσει η βρετανική κυβέρνηση – Αποσύρεται και η άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη – Κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία
Στην πρώτη του επίσημη κίνηση μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το ρωσικό υπουργειο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών τους οποίους ανακήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae).
Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη καθώς και ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
Οι 23 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σε διάστημα μιας εβδομάδας, πρόσθεσε το υπουργείο.
Εντωμεταξύ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσήλθε σήμερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου ο οποίος εκλήθη για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα όπως μετέδωσε το TASS. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνέχεια ο Βρετανός πρεσβευτής δήλωσε ότι «θα κάνουμε πάντα ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τη χώρα, τους συμμάχους και τις αξίες μας απέναντι σε μια επίθεση αυτού του είδους, που είναι μια επίθεση όχι μόνο κατά της Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και κατά του συστήματος του διεθνούς δικαίου πάνω στο οποίο όλες οι χώρες – και η Ρωσία – βασίζονται για την ασφάλειά τους. Η κρίση προκλήθηκε από μια απεχθή επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την απόπειρα δολοφονίας δύο ανθρώπων με τη χρήση ενός χημικού όπλου που αναπτύχθηκε στη Ρωσία και δεν δηλώθηκε από τη Ρωσία στον Οργανισμό κατά των Χημικών Όπλων όπως ήταν υποχρέωση της κάτω από τη διεθνή σύμβαση για αυτού του είδους τα όπλα».
Η Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο αλλά και το «πάγωμα» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Ανακοινώνοντας τότε την απόφασή της η Βρετανίδα υπουργός είχε χαρακτηρίσει «ένοχη» τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ προσθέτοντας ότι οι «23» είχαν αναγνωριστεί ως αδήλωτοι αξιωματικοί πληροφοριών.
Την κίνηση της Μέι είχε ακολουθήσει το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ με την οποία καταδίκαζαν τη χημική επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.
«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018. Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφερόταν στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Σε μια πρώτη τότε απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ως «πρόστυχες και ανυπόστατες». Σε μια πρώτη τότε απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας ως «πρόστυχες και ανυπόστατες» ενώ στη συνέχεια το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του – απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον – έκανε λόγο για «ασυγχώρητη παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου» από τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, πρόσθεσε, μάλιστα, πως «οποιαδήποτε αναφορά ή εμπλοκή του προέδρου μας στο περιστατικό αποτελεί σοκαριστικό και ασυγχώρητο διπλωματικό παράπτωμα».