«Πανδαιμόνιο» στην παρουσίαση του σχεδίου επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ.
Ομάδα περίπου 20 άτομων τίναξαν στον αέρα την έναρξη της εκδήλωσης – παρουσιάσης του επενδυτικού σχεδίου που αφορά την επέκταση της πολυτεχνικής σχολής στο Πεδίον Άρεως.Οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συγκλήτου φώναζε ρυθμικά να φύγουν και εκείνοι ανταπέδιδαν με φωνές και σπρωξίματα ενώ δεν επέτρεπαν στον Πρύτανη Γιώργο Πετράκο να μιλήσει.
Η ομάδα των διαμαρτυρομένων διαπληκτίστηκε με τον κόσμο ενώ αρνούνταν να αποχωρήσει και στις καταγγελίες για φασισμό απαντούσαν με συνθήματα. Ο κ. Πετρακος τους είπε να ανέβουν στο βήμα και να πουν γιατί αντιδρούν και του απαντούσαν επίσης με συνθήματα, όπως “νατος, νατος ο Πρωθυπουργός”.
Την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής, εξέφρασαν οι φορείς της Μαγνησίας με αφορμή και το γεγονός, ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργάνωσε τη δημόσια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Το Σχέδιο Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Παλαιά Βόλου», στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και Φορέων της πόλης του Βόλου θα παροσυίαζαν τις θέσεις τους.
Η ομάδα των συγκεντρωμένων φώναζε συνθήματα και αρνήθηκε να αποχωρήσει. Επί δύο ώρες, όσο κράτησε η εκδήλωση, οι διαμαρτυρόμενοι δεν αποχώρησαν και καθόλη τη τη διάρκεια της εκδήλωσης φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Πετράκου όπως :”Να τος, να τος ο πρωθυπουργός”, γιούχαραν κάθε φορά που άκουγαν τη λέξη ανάπτυξη και έκαναν συνεχώς θόρυβο για να μην ακούγονται αυτά που έλεγαν από το βήμα οι ομιλητές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ ο κ. Πετράκος τους είπε να ανέβουν στο βήμα και να πουν τον λόγο που αντιδρούν χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και κατά τις ομιλίες καθηγητών ενώ ένας από τους ομιλητές κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους να έρθουν να κάνουν μάθημα καλοκαίρι στους 40 βαθμούς Κελσίου για να καταλάβουν την αναγκαιότητα της επένδυσης. Παρευρισκόμενοι, πρυτανική αρχή και καθηγητές χειροκροτούσαν τους ομιλητές στέλνοντας μήνυμα ότι η επέκταση του Πανεπιστημίου θα γίνει πράξη.
Nωρίτερα ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θανάσης Λουκάς δήλωσε πως το έργο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα γιατί από την στιγμή που θα ξεκινήσει πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.
“Το σχέδιο αυτό δεν είναι τωρινό αλλά υπάρχει από το 2001. Το Πανεπιστήμιο προγραμματίζει και σιγά σιγά υλοποιείει” ανέφερε ο κ. Λουκάς. Αναφορικά με την Πολυτεχνική Σχολή, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο συγκροτημάτων για τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, μια ανακατανομή των χώρων. Υπάρχουν ήδη χώροι που έχουν δοθεί στο Πανεπιστημίου ενώ σε άλλους χώρους θα γίνουν δραστηριότητες, όχι μόνο εκπαιδευτικές, όπως γυμναστήριο, φοιτητική λέσχη και εστία.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, το σχέδιο ανάπτυξης, πέρα από την πανεπιστημιακή κοινότητα αφορά την πόλη του Βόλου για δύο λόγους. Αρχικά γιατί πρόκειται για ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ και θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και επειδή κατασκευάζονται τα κτίρια σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.
“Δεν είμαστε απέναντι σε αυτά τα παιδιά που αντιδρούν. Ο Πρύτανης προσπαθεί να βρει τρόπους. Αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλό στάδιο συζητήσεις για να βρεθούν χώροι και σε ομάδες ανθρώπων του Βόλου. Δεν τους βγάζουμε και τους πετάμε στον δρόμο. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να ακούσουν. Έχουν μια πολεμική απέναντι στο Πανεπιστήμιο και στον πρύτανη.
Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σημείωσε:
“Σε μια εποχή που ο χώρος της παιδείας βάλλεται, οφείλουμε όλοι οι φορείς να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για έργα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Περιφέρεια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχος μας είναι να βρίσκεται το Πανεπιστήμιο στην πρώτη προτίμηση των υποψηφίων μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη υλοποίησε, μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο, έργα 35 εκ. ευρώ, όπως το τμήμα Πληροφορικής, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε προ της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για ένα έργο 10 εκ. ευρώ που αφορά την Κίτρινη Αποθήκη. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να υλοποιήσουμε έργα που τρέχουν”
Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.
Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά Τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε φέτος με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.
Τα κτίρια που θα κτιστούν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα. Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 Αίθουσες Διδασκαλίας, Αναγνωστήριο, 15 Ερευνητικά Εργαστήρια, 44 Γραφεία Προσωπικού, Αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.
Η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων και η μετακίνηση των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών σε αυτά θα επιτρέψει δε, να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Με την ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα παραλάβει και το σημερινό κτίριο των Μηχανολόγων και θα αυξήσει τους χώρους του κατά 4.000 τ.μ., ενώ το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μαζί με το νέο κτίριο που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους επί της οδού Σέκερη (4.000 τ.μ.), θα αποκτήσει και το σημερινό κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών (3.500 τ.μ.) και θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές του.