Πανελλήνιο Συνέδριο για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο: ΜΑΓΝΗΤΕΣ & Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ συνδιοργανώνουν ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και η «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού (Μελισσάτικα) στο Βόλο. Το συνέδριο αρχίζει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου (Εγγραφές 16:30 – 17:30 μ.μ. – λήξη 21:30 ) και ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου (έναρξη 9:30 – λήξη 15:00 μ.μ.).
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού έτους δράσεων και εκδηλώσεων για το 2015 με τον διακριτικό τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και αποτελεί την κατακλείδα και το κλείσιμο των εκδηλώσεων και δράσεων του θεματικού έτους.
Για το συνέδριο που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της θάλασσας του Αιγαίου συγκεντρώνει στο Βόλο ειδικούς, εμπειρογνώμονες και επιστήμονες σε θέματα ναυτιλίας, ιστορίας, και λαϊκού πολιτισμού από την όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπροσώπους φορέων και Πανεπιστημίων από την Ελλάδα όπως το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στους φορείς που θα συμμετέχουν στο συνέδριο συγκαταλέγονται εκπρόσωποι και εισηγητές από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, τον εκπρόσωπο της European Maritime Heritage στην Ελλάδα, το Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος, τα Γ.Α.Κ. Εύβοιας, το Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Σύλλογο για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας», το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και τον Σύλλογο Αυτοδυτών Βόλου. Επίσης συμμετέχουν ναυπηγοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.
Οι εισηγήσεις των συνέδρων θα καταγραφούν σε ειδικό έντυπο και ψηφιακό τόμο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.
Επίσης στο χώρο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας των εργασιών ξενάγηση στην έκθεση «ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Ταρσανάδες & σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, από τον επιστημονικό υπεύθυνο της έκθεσης κ. Κων/νο Δαμιανίδη, Δρ Ιστορίας της ναυπηγικής και Αρχιτέκτονας.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου την πρώτη ημέρα των εργασιών περιλαμβάνονται χαιρετισμοί: του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρου του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ» κ. Ιγνάτιου, χαιρετισμό εκπροσώπου του τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου από την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη Καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και χαιρετισμό εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου».
Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με ειδικό μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τίτλο «Το μουσικό σχολείο τραγουδάει για τη θάλασσα».
Σκοποί του συνεδρίου
Στους σκοπούς του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η ενθάρρυνση επιστημόνων που ασχολούνται με ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της ελληνικής ναυτιλίας, η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με κύριο άξονα τον πολιτισμό της θάλασσας (παρελθόν – παρόν – μέλλον), η καταγραφή παραδειγμάτων, τεχνικών και καλών πρακτικών για την ελληνική ναυτιλία και ειδικότερα για την προστασία και την ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης του ελληνικού χώρου, η καταγραφή προσπαθειών από αντίστοιχους ερευνητές για τη διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος που σχετίζεται με τη θάλασσα (υλικού και άυλου), η διάσωση και η καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού στο χώρο της θάλασσας (δημοτικό τραγούδι, λαϊκή ζωγραφική, μουσική κ.ά), η διατύπωση αναπτυξιακών προτάσεων για το μέλλον της ναυτιλίας και του τουρισμού, η κατάθεση καλών πρακτικών για τη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο έχουν στοιχεία πρωτοτυπίας και διαθεματικότητας με τη παρακάτω θεματολογία: ανάπτυξη, πολιτισμός και ναυτιλία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η αλιεία στην Ελλάδα (παρελθόν, παρόν, μέλλον), ναυτική παράδοση και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, καταγραφή παραδειγμάτων, τεχνικών και καλών πρακτικών για την ελληνική ναυτιλία και ειδικότερα για την προστασία και την ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης του ελληνικού χώρου, λαϊκός πολιτισμός, εκπαίδευση και ναυτική παράδοση, ιστορικές περίοδοι της Ελληνικής ναυτιλίας και οι ενάλιες αρχαιότητες, Περιβάλλον και ανάπτυξη στην Μαγνησία και την Ελλάδα, Μύθοι, αρχαιότητες και ναυτική παράδοση, Ναυτική παράδοση του Αιγαίου.
Συμμετέχοντες σύνεδροι
Ειδικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του συνεδρίου μπορεί να έχουν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικοί, λαογράφοι, ιστορικοί, ναυπηγοί, αρχιτέκτονες, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, εμπειροτέχνες, μελετητές, βιβλιοθηκονόμοι, στελέχη φορέων και μουσείων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για ζητήματα ιστορίας, ναυπηγικής και λαϊκού πολιτισμού.
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
Οι δηλώσεις συμμετοχής – εγγραφής των συνέδρων θα πρέπει αποσταλούν στο φορέα Μαγνήτων Κιβωτός ηλεκτρονικά στην διεύθυνση [email protected], [email protected] ή κατά την διάρκεια έναρξης του συνεδρίου (Εγγραφές 16:30 μ.μ.). Προϋπόθεση για την απονομή βεβαίωσης συμμετοχής είναι η έγγραφη και η παρακολούθηση του συνεδρίου.