Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 09:55
Τοπικά

Παρουσιάστηκε η μελέτη της ΟΕΒΕΜ – Τραγική η κατάσταση των επιχειρήσεων






Το 90% των επιχειρήσεων στη Μαγνησίας παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών σε διψήφια ποσοστά και μόλις το 7% έχει εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε σήμερα η ΟΕΒΕΜ, οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν προσωπικό, το 87% δεν θα προσλάβουν προσωπικό. Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις δεν προβλέπουν καλυτέρευση το επόμενο τρίμηνο Το 72% αυτών που έχουν προσωπικό δεν θα το απολύσουν. Αυτό δείχνει τις καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Στην παρουσίαση της έρευνας παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης Βόλου, Απόστ. Ζαρκάδας – Βεργής; και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασ. Καραλής, ενώ η απουσία κυβερνητικών βουλευτών σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τρύφωνα Πλαστάρα. Μάλιστα ο κ. Πλαστάρας εκτίμησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο τρίμηνο, καθώς ενόψει των γιορτών οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι πολλές.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 6 και 14 Οκτωβρίου 2016,αφορά τα στοιχεία των επιχειρήσεων από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο 2016 και συμμετείχαν 308 επιχειρήσεις, σε σύνολο 1500 (ποσοστό 20%),με στόχο μια πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικών στοιχείων για τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργία αρχείων ανά τρίμηνο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, που έκανε την παρουσίαση, στην έρευνα συμμετείχαν 14 επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου, 31 του βιοτεχνικού και 56 επιχειρήσεις του επαγγελματικού κλάδου, ενώ οι ερωτήσεις ήταν χωρισμένες στις ενότητες απασχόληση, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τζίρος – προσδοκίες – επενδύσεις, καθώς και αγορά.

Το 51% των επιχειρήσεων δεν απασχολεί προσωπικό.  Σε ποσοστό 87% επαγγελματίες απάντησαν πως δεν πρόκειται να προσλάβουν και στην περίπτωση που προσλάβουν θα είναι μερικής απασχόλησης όπως απάντησε το 83% των ερωτηθέντων. Το 28% δήλωσε ότι πρόκειται να απολύσει προσωπικό.

Το 74% των ερωτηθέντων έχει υποχρεώσεις προς το δημόσιο, το 51% στην εφορία, το 77% στο ΙΚΑ, το 48%, στον ασφαλιστικό του φορέα τον ΟΑΕΕ και προς τις τράπεζες έχει οφειλές το 47%.

Σε ρύθμιση οφειλών έχει προχωρήσει το 55% και το 45% εχει χάσει τη ρύθμιση. Το 62% απαντά πως δεν μπορεί να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του για το επόμενο τρίμηνο. Το 94% απάντησε πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί ο τζίρος τους το επόμενο τρίμηνο  και το ίδιο ποσοστό απάντησε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις.

 

Συμπεράσματα

-ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ 7 ΣΤΙΣ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ.

-Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ( e- banking – POS) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ.

-Η ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ.

-ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ.

Οι προτάσεις της ΟΕΒΕΜ: 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, με την ύπαρξη αφορολόγητου ποσού.

Μείωση της προκαταβολής και του ΦΠΑ.

Επαναφορά των 100 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών.

Εξορθολογισμός επιτοκίων δανεισμού με ταυτόχρονη μείωση των προμηθειών στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Είμαστε υπέρ της χρήσης πλαστικού χρήματος εφόσον υπάρξει σύνδεση με ακατάσχετο λογαριασμό σε ποσοστό 100%.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων με ταυτόχρονο πάγωμα των προηγούμενων οφειλών.

Το προτεινόμενο ασφαλιστικό από 01/01/2017 θα αποτελέσει ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους.

Προκειμένου οι ρυθμίσεις να έχουν ουσία δεν θα πρέπει να χάνονται για ασήμαντη αιτία.