Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024 03:34
Τοπικά

Πλώρη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα από το Δήμο Βόλου






Πλώρη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 βάζει ο δήμος Βόλου. Οχημα είναι η θρυλική Αργώ η οποία καλείται να κάνει ένα «ανάποδο» ταξίδι από το Βόλο προς την κεντρική Ευρώπη, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και του πολιτισμού.

Χθες, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Βόλου, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού κατέθεσε και επίσημα το φάκελο της υποψηφιότητας του Βόλου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στο υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ίδια ο φάκελος κατατέθηκε σε 17 αντίγραφα στην αγγλική γλώσσα και σε τρία αντίγραφα στην ελληνική, αλλά και σε ηλεκτρονικό αντίγραφο.

Με την κατάθεση του φακέλου, ξεκινά και η προετοιμασία για την παρουσίαση της υποψηφιότητας σε προφορική συνέντευξη που προγραμματίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και συγκινημένη από το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας που βασίστηκε στον εθελοντισμό. Το πιο δύσκολο κομμάτι της πρότασης ήταν το αποδεικτικό υλικό: ότι μπορούμε να κάνουμε όλα όσα προτείνουμε. Είμαι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν και είναι όλοι εθελοντές. Παρά την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Και θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισότητας, ειρήνης και εθελοντισμού στην Ευρώπη», ανέφερε η κ. Τοκαλή – Μποντού. Η πρόταση του Βόλου, προκρίνει μια Χάρτα Πολιτισμού που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: έλξη της εξέλιξης, πολιτισμός για όλους, αντίθεση- σύνθεση- μεταμόρφωση και χτίζοντας το κοινό του αύριο.

Γενικό μότο είναι το «προσελκύοντας την εξέλιξη» και στις δυνατές προτάσεις που περιλαμβάνει ο φάκελος είναι η πραγματοποίηση ενός ακόμη ταξιδιού της Αργούς, αυτή τη φορά προς την κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να ταξιδέψει το μήνυμα της ειρήνης και του πολιτισμού. Το φάκελο πλαισιώνουν μια σειρά δράσεις όπως η δημιουργία Μουσείου για το Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, πρόταση που έχει τη στήριξη του Ινστιτούτου της Ρώμης, που είναι διατεθειμένο να προσφέρει και έργα του Ντε Κίρικο. Μουσείο για την Αργώ, ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Δημητριάδας και των Μικροθηβών, αναπαλαιώσεις κτιρίων είναι επίσης πτυχές του φακέλου των 80 σελίδων, ενώ σημαντικό είναι το σκέλος των πολιτιστικών δράσεων που αγκαλιάζουν όλους: από μετανάστες μέχρι Ρομά και ΑμεΑ.

Η υποψηφιότητα «εκμεταλλεύεται» την προσωπικότητα του Ρήγα Βελεστινλή, ενώ προβάλλονται επίσης γαστρονομικά και αρχιτεκτονικά πλεονεκτήματα του Βόλου καθώς και το απαράμιλλο φυσικό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού για τη σύνταξη της πρότασης με την οποία ο Βόλος βάζει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα εργάστηκε αριθμός- ρεκόρ εθελοντών, που έφθασαν τους 11.317. Η πλήρης πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ