Ποιες φωτογραφίες των παιδιών σας να μην δημοσιεύετε στα social media
Η ανάρτηση και δημοσιοποίηση φωτογραφιών παιδιών σε καθημερινές στιγμές στα social media από τους γονείς τους είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Οι γονείς «μοιράζονται» στιγμές από το πάρτι του παιδιού τους, από τις βόλτες, από το παιχνίδι, ακόμα και από τις μικρές συνήθειες τους εντός σπιτιού με τους διαδικτυακούς τους φίλους.
Ωστόσο, το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι κατηγορηματικό: «Καμία φωτογραφία των παιδιών δεν πρέπει να ανεβαίνει στο διαδίκτυο!».
Κι αυτό γιατί , όπως τονίζεται, πολλές φωτογραφίες «πειράζονται» μέσω φωτομοντάζ με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά κυρίως όσα πηγαίνουν σχολείο.
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους –οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού σας που ποστάρατε όταν είναι 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών, και στη συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί σας ως ενήλικας, να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο!
Αν όμως παρ’ όλα αυτά επιθυμείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο, οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε τις ακόλουθες:
Φωτογραφίες των παιδιών την ώρα που κάνουν μπάνιο.
Όταν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα.
Φωτογραφίες που τα δείχνουν ότι είναι ντροπαλά.
Όταν είναι στην τουαλέτα ή χρησιμοποιούν το γιογιό.
Φωτογραφίες που συνοδεύονται από προσωπικά στοιχεία, όπως το όνομα, η ηλικία, ο τόπος γέννησης, η διεύθυνση ή η περιοχή που μένουν ή πηγαίνουν σχολείο.
Δεν δημοσιοποιείτε φωτογραφίες που είναι μαζί με άλλα παιδιά .
Δεν τα απαθανατίζετε σε φαινομενικά ασφαλείς πόζες όπως για παράδειγμα να κρατάνε ένα μπουκάλι μπύρας που ενδεχομένως να πίνατε ή να κρατάνε ένα αιχμηρό αντικείμενο, ακόμα και αν είστε σε απόσταση αναπνοής, και στη συνέχεια να τις αναρτάτε στο διαδίκτυο.
Πηγή: www.mothersblog.gr