Το «καμπανάκι» της λήξης του πρώτου γύρου της πρώτης αξιολόγησης ήχησε και οι πληροφορίες από το Ελσίνκι δείχνουν ότι στο EuroWorking Group σήμανε διακοπή των «εχθροπραξιών» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, τουλάχιστον προς ώρας, για τα δύο επιπλέον προαπαιτούμενα που αξιώναν οι θεσμοί.
Αφού πήρε εκατοντάδες νέα μέτρα μέσα σε σχεδόν χρόνο, η κυβέρνηση φαίνεται πως απέφυγε να εκχωρήσει τώρα το 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και να θεσπίσει τη νομική προστασία της διοίκησης και των πραγματογνωμόνων του υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Έτσι η πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας του καλοκαιριού κλείνει και οδηγεί σε τμηματική εκταμίευση άλλων 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 αναμένεται να φανούν στους λογαριασμούς του δημοσίου στις 20 Ιουνίου (εν είδει «δώρου» για τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχει γενέθλια στις 19 του μηνός) ή πάντως πριν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit.
Απομένουν όμως και άλλα 2,8 δισ. που θα δοθούν σταδιακά ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, με όρους και νέα προαπαιτούμενα (όπως πχ μόνιμες περικοπές για να να μην κοπούν οι αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια) και τότε θα κριθούν και οι δύο εκκρεμότητες που παρέμειναν ανοικτές για την δόση του Ιουνίου.
Για να συμβούν όλα αυτά, εκτός από το EWG, θα απαιτηθεί και να τα εγκρίνουν σε μία εβδομάδα το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στις 16 και 17 Ιουνίου. Τότε θα αποφασιστεί και σε πόσες… δόσεις θα έρθει στη χώρα η δεύτερη δόση (ενδεχομένως σε δύο, τέσσερις ή ακόμα και σε πέντε).
Πριν, όμως, πρέπει να συμφωνήσουν και τουλάχιστον πέντε ξένα κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Φιλανδίας). Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου αναμένεται να ξανασυνεδριάσει σήμερα (μετά την προχθεσινή άκαρπη συνεδρίαση) και να συναινέσει στην εκταμίευση της υποδόσης.
Τι παίρνουμε – τι δίνουμε
Η πρώτη υποδόση που ετοιμάζει το Eurogroup, σκοπό έχει να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, αλλά και ένα μέρος τουλάχιστον από τα 6,7 δισ. συνολικά που χρωστά το Δημόσιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι δανειστές τους επόμενους μήνες θα πάρουν τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ, αφού πρέπει να πληρωθούν δόσεις και τόκοι, όπως:
·Στις 7 Ιουνίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
·Στις 13 Ιουλίου 449 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
·Στις 20 Ιουλίου 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ
·Στις 7 Σεπτεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
·Στις 19 Σεπτεμβρίου 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
·Στις 7 Δεκεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
Το συμπληρωμένο Μνημόνιο με τα προαπαιτούμενα που θα συνοδεύσουν τα λεφτά, όπως άλλαξαν και ξανάλλαξαν με τις τροπλογίες που ψηφίζονταν σχεδόν σε ημερήσια βάση την εβδομάδα που πέρασε, προβλέπει μεταξύ άλλων:
-μεγαλύτερο «κόφτη» δαπανών και περικοπές «σε καθαρή βάση» (δηλαδή για εξοικονόμηση πχ 3,6 δισ. μπορεί να απαιτηθούν μέτρα 4 δισ. ευρώ)
-πώληση ή ανάθεση της είσπραξης σε funds όλων των δανείων («κόκκινων», «πράσινων», εγγυημένων δανείων από το δημόσιο σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτους κλπ) με μοναδική εξαίρεση πώληση δανείων α΄κατοικίας.
-εφαρμογή μισθολογικών ωριμάνσεων/προαγωγών τα επόμενα 2 χρόνια στα ειδικά μισθολόγια, μόνο αν έως το τέλος Σεπτεμβρίου νομοθετηθούν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών μόνιμης απόδοσης που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017.
-κατάργηση ασφαλιστικών πόρων του Ταμείου Αυταπασχολουμένων, περικοπές εφάπαξ, ΕΚΑΣ κλπ.
Πηγή: protothema.gr