Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 00:56
Ελλάδα

Προεόρτια «Μαύρου Δεκέμβρη» φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.






Σημαντικό κενό ασφαλείας και μάλιστα στην καρδιά της Αθήνας διαπιστώνεται μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Μολονότι η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» μετά το μακελειό στο Παρίσι αλλά και εν όψει του «Μαύρου Δεκέμβρη» που είχε προαναγγείλει ο Νίκος Ρωμανός, οι δράστες κατάφεραν να δράσουν ανενόχλητοι και να τοποθετήσουν αρκετά ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας και σε απόσταση αναπνοής από τη Βουλή.

Οπως αποκαλύπτεται, τόσο τα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος όσο και τα γειτονικά κτίρια της κυπριακής πρεσβείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν 24ωρη αστυνομική φρούρηση, παρόλο που στο παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί ως «στόχοι».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απαντούν ότι υπήρχαν δυνάμεις στην πλατεία Συντάγματος και 24ωρη επιτήρηση με περιπολίες σε κτίρια-στόχους, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού είναι αδύνατη η τοποθέτηση μόνιμης σκοπιάς. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος», η κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα είχε αποστείλει αίτημα για 24ωρη φύλαξη του κτιρίου της.

Η έκρηξη στον ΣΕΒ ήρθε μία εβδομάδα μετά την εντολή για φύλαξη όλων των πρεσβειών και κτιρίων που θεωρούνται «υψηλής επικινδυνότητας», στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι. Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. είχε τεθεί σε ετοιμότητα εν όψει ενός δύσκολου 20ήμερου, με αφετηρία την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ενδιάμεσο σταθμό την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στις 4 Δεκεμβρίου και την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο καταγράφεται κινητικότητα, μετά και το «μανιφέστο» Ρωμανού, στο οποίο είχε εξαπολύσει απειλές για επιθέσεις σε καταστήματα, ανατινάξεις σπιτιών πολιτικών και εμπρησμούς τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων.

Πάντως, το χτύπημα φαίνεται να αιφνιδίασε την ΕΛ.ΑΣ., αφού εκτιμούσε ότι μετά τις πρόσφατες συλλήψεις μελών ένοπλων οργανώσεων δεν είχαν απομείνει στελέχη με μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα. Την ίδια πεποίθηση είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή είχε υποστηρίξει πως «αυτήν τη στιγμή το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν βρίσκεται σε έξαρση όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν», και για τον λόγο αυτόν θα ενισχύσει την Οικονομική Αστυνομία με τον τεχνολογικό εξοπλισμό της Αντιτρομοκρατικής.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι το χτύπημα χαρακτηρίζεται ως «υψηλού ρίσκου», που δεν είχε στόχο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, αλλά να σταλεί ένα «μήνυμα». Είτε πρόκειται για επανασύσταση γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης που θέλει να δηλώσει «παρούσα» είτε για πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Αν την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης υπογράψει γνώριμη οργάνωση, τότε τρία σενάρια είναι τα επικρατέστερα.

Κατά μία εκδοχή, το χτύπημα ίσως ήταν απάντηση στο κάλεσμα του φυλακισμένου Ρωμανού για «Μαύρο Δεκέμβρη». Στις 23 Νοεμβρίου 2010, στο ίδιο σημείο είχαν εκραγεί γκαζάκια και την ευθύνη είχε αναλάβει η ομάδα «Μηδενική Ανοχή», που τότε είχε σχετιστεί με τον Ρωμανό. Δεν αποκλείεται να «αναβαθμίστηκε» η οργάνωση και να απέκτησε επιχειρησιακή δυνατότητα.

Το δεύτερο σενάριο εστιάζει στην οργάνωση ΟΛΑ, η οποία θεωρείται «θυγατρική» του «Επαναστατικού Αγώνα». Μετά τη σύλληψη του Γ. Πετρακάκου, στενού συνεργάτη του Ν. Μαζιώτη, η Αντιτρομοκρατική εκτιμούσε ότι είχε καταφέρει σημαντικό πλήγμα στις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πάντως το «τολμηρό» χτύπημα στον ΣΕΒ θύμισε στους αστυνομικούς το αυτοκίνητο-βόμβα στο κέντρο της Αθήνας τον Απρίλιο του 2014 από τον Μαζιώτη. Τρίτο και πιο αδύναμο σενάριο είναι αυτό που εμπλέκει τα ασύλληπτα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο, οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν αν τελικά βρεθούν υπολείμματα κατσαρόλας στο σημείο, κάτι που δεν αποκλείουν οι Αρχές.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι την επίθεση να αναλάβει ομάδα με νέο όνομα για αποπροσανατολισμό των Αρχών. Ο ΣΕΒ δέχτηκε μηνύματα συμπαράστασης, πέρα από τους εγχώριους συνδέσμους, και από πρόσωπα και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως Γιούνκερ, Μοσκοβισί, γερμανική πρεσβεία και αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Αντιτρομοκρατική
Εξετάζουν τις κάμερες, αναζητούν τυχόν DNA των δραστών

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες της οδού Ξενοφώντος διερευνούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής. Οι αστυνομικοί εξετάζουν καρέ καρέ τα πλάνα από τις κάμερες του ΣΕΒ, της Κυπριακής Πρεσβείας και του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορούν να διακρίνουν λεπτομέρειες του ατόμου ή των ατόμων που άφησαν τη βόμβα στο σημείο.

Την ίδια στιγμή, εξετάζουν για τυχόν DNA των βομβιστών. Οπως φαίνεται να προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άφησαν έξω από την είσοδο του ΣΕΒ τον σάκο με τη βόμβα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, επρόκειτο για έναν μαύρο σάκο, από τον οποίον προεξείχε ένα καλώδιο, το οποίο περιείχε περίπου 1,5 κιλό ζελατοδυναμίτιδας. Οι Αρχές εξετάζουν τώρα και τα βίντεο από κάμερες ρύθμισης κυκλοφορίας, προκειμένου να σκιαγραφήσουν τη διαδρομή των δραστών.

Τηλεφώνημα
Της βομβιστικής επίθεσης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε δύο εφημερίδες. Ο άγνωστος τηλεφώνησε με διαφορά ενός λεπτού -στις 2.50 και 2.51 μετά τα μεσάνυχτα- και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο του ΣΕΒ, η οποία θα εκρήγνυτο σε 40 λεπτά. «Προσοχή δεν είναι φάρσα» δήλωσε ο άγνωστος και έκλεισε το τηλέφωνο.

Από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκε όλη η γύρω περιοχή, ενώ στο σημείο βρίσκονται και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η έκρηξη σημειώθηκε τελικά στις 3.35 και στο σημείο άνοιξε κρατήρας. Τα γραφεία του ΣΕΒ αλλά και η Πρεσβεία της Κύπρου έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στο ξενοδοχείο «Αμαλία», από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος.

Μαρτυρίες
Μετά την έκρηξη της βόμβας εκκένωσαν το ξενοδοχείο

«Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός κρότος. Μέσα στον ύπνο μου, είχα την αίσθηση ότι έγινε μεγάλος σεισμός. Αμέσως, άρχισαν να ακούγονται σειρήνες. Κατά τις 4 τα ξημερώματα κάποιος υπάλληλος του ξενοδοχείου χτύπησε τις πόρτες των δωματίων καλώντας μας να βγούμε εκτός του κτιρίου για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία δεν μας έδινε πληροφορίες», περιγράφει στο «Εθνος» η δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη Σοφία Χριστοφορίδου, που βρισκόταν στο ξενοδοχείο της οδού Ξενοφώντος. Η ίδια τράβηξε και τις πρώτες φωτογραφίες των ζημιών στο κτίριο, το οποίο όπως μας είπε δεν είχε εκκενωθεί.

«Στην πορεία μάθαμε ότι η προειδοποίηση για τη βόμβα είχε δοθεί από τις 2:50. Μεσολάβησε δηλαδή μία ώρα και δέκα λεπτά -και μια έκρηξη βόμβας- μέχρι να ειδοποιηθούμε οι ένοικοι του ξενοδοχείου να εκκενώσουμε το κτίριο για λόγους ασφαλείας! Η εκδοχή που έδωσαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ήταν ότι ακολούθησαν οδηγία της αστυνομίας για να μην πανικοβληθεί ο κόσμος. Μετά, δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε στα παράθυρα, γιατί σε κάποια τα τζάμια είχαν σπάσει ή ήταν ραγισμένα και έτοιμα να καταρρεύσουν», συμπλήρωσε.

«Ηταν τρομακτικό»
Στο ίδιο ξενοδοχείο διέμενε και ο αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων, Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. «Ηταν τρομακτικό. Σα να ζούσαμε την «Αποκάλυψη», τόσο δυνατός ο ήχος και το τράνταγμα. Σηκωθήκαμε από τα κρεβάτια μας και αναρωτιόμασταν τι είχε συμβεί. Δέκα λεπτά μετά μας είπαν να κατέβουμε στο λόμπι. Ολοι οι τουρίστες ήταν τρομαγμένοι. Από το ξενοδοχείο προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν, σέρβιραν πρωινό», διηγήθηκε. «Η αίσθηση είναι περίεργη. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός, ακόμη και που είχε αίσιο τέλος, βλέπεις αλλιώς τα πράγματα. Προτίμησα να κάνω μια βόλτα παρά να κάνω μια εργασία που είχα προγραμματίσει. Κάτι πιο ουσιαστικό…», εξήγησε.

Πηγή www.ethnos.gr