Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 07:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτάσεις-σοκ για τα εργασιακά






Η Επιτροπή Σοφών, με το πόρισμά της για τα εργασιακά στην Ελλάδα, προτείνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του -ήδη χαμηλού- κατώτατου μισθού για τους νέους.

Ταυτόχρονα, εισηγείται να υπάρξει η δυνατότητα οι βασικοί μισθοί να διαμορφώνονται ακόμη και κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό, ενώ προβλέπεται μειωμένο ωράριο και επίδομα ημιαπασχόλησης σε όσους θα δουλεύουν και θα αμείβονται λιγότερο σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Σχετικά με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, οι Σοφοί παραπέμπουν στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Ευρώπης έχει αποφανθεί πως η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό δίκαιο. Το δίκαιο της κοινότητας προβλέπει δυνατότητα ομαδικών απολύσεων για το 10% των μόνιμων εργαζομένων (σε επιχειρήσεις με 100-300 απασχολούμενους), αλλά δεν επιτρέπει την αποφασιστική εμπλοκή του κράτους στη σχετική απόφαση.

Αναφορικά με τις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας, η Επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει την επαναφορά της καθολικής ισχύος τους.

Άλλες εισηγήσεις

Το πόρισμα παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εκτός από τις προαναφερθείσες εισηγήσεις, οι Σοφοί:

-θεωρούν αναγκαία την αυστηροποίηση των κανόνων για την απεργία
-αρνούνται πως υπάρχει επείγων λόγος άρσης της απαγόρευσης της ανταπεργίας.

Ορισμένοι από τους Σοφούς υποστηρίζουν ότι συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω έναντι των εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, εκτός αν και οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα οι οποίες θα επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων.

Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή δεν δύναται να λάβει αποφάσεις, ωστόσο πολλές φορές οι προτάσεις της αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ εταίρων-κυβέρνησης.

 

 

Πηγή: zougla.gr