Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 17:25
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσθετες απαιτήσεις στα εργασιακά φέρνει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ξανά στο τραπέζι οι συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος – Δεν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, κόβονται συντάξεις και αφορολόγητο
 Τον κίνδυνο προσθέτων απαιτήσεων στα εργασιακά φέρνει η πιθανότητα ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ, η οποιά θα κριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στις διαπραγματεύσεις του Hilton.





Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης που θα αρχίσει στις 14 Μαΐου στην Αθήνα από την πλευρά του Ταμείου προβλέπεται η αναζήτησή συμφωνίας πάνω σε ένα πλήρες αναθεωρημένο μνημόνιο

(MEFP) το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ικανοποιηθούν από την ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί η μία και μοναδική αξιολόγηση του προγράμματος του ΔΝΤ.

Πάνω σε αυτή τη βάση, πέρα από τα δημοσιονομικά θα μπουν στο τραπέζι με λεπτομέρειες οι συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος περιλαμβάνει και τη νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών. Η θέσεις του Ταμείου στα θέματα αυτά θεωρούνται προωθημένες έναντι των ευρωπαίων τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει έδαφος.

Επιπλέον αν το ΔΝΤ είναι παρόν και στην μετά-προγραμματική επιτήρηση (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό), η φόρμουλα στην οποία θα καταλήξουν οι θεσμοί στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα ισχύει και μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Άρα οι διαπραγματεύσεις του Hilton ξεκινούν μεν σε καλό κλίμα αλλά δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της στο λεγόμενο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει καταρτίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη (warranted) η αύξηση του κατώτατου μισθού αφού προηγηθεί μελέτη επιπτώσεων. Παράλληλα, ζητεί να επανέλθουν η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Στο πινακάκι του παραρτήματος και οι δύο δράσεις τοποθετούνται στο τρίτο τρίμηνο του 2018 δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου φέτος τον Αύγουστο.

Για το θέμα του κατώτατου μισθού από την πλευρά των θεσμών (με πρώτο το ΔΝΤ) υπάρχει απόλυτο «βέτο» σε τυχόν μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης για την αύξησή του. Το σκεπτικό είναι ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο για ψηφοθηρικούς λόγους θα γκρεμιστεί εν μια νυκτί η ανταγωνιστικότητα που αποκτήθηκε με σκληρές θυσίες τα τελευταία χρόνια: θα αυξηθεί η ανεργία, θα υπονομευτούν οι προοπτικές ανάπτυξης και οι εξαγωγές και η Ελλάδα θα διώξει μακριά τις αναγκαίες ξένες επενδύσεις. Η απάντηση που δίνουν οι Θεσμοί είναι «ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά σε σύνδεση με την παραγωγικότητα, σταδιακά και σε ένα βάθος χρόνου, και όχι ως πυροτέχνημα που θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Χάνονται ως 3 συντάξεις
Πιο καθαρό είναι το τοπίο για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. Στο «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» που έχει ήδη αρχίσει να γράφει η ελληνική πλευρά θα πρέπει αναγκαστικά να προστεθούν και οι ψηφισμένες περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Ας δούμε τι σημαίνουν:

1. Αφορολόγητο. Με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από το 8700 ευρώ στα 5700 ευρώ ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μισθό 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 620 ευρώ. Με όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα. Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει να εφαρμοστεί από το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στήριξη της Ευρωπαΐκής Επιτροπής που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί από το 2019. Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει τελικά αν πάρει αυτό που θέλει για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση με το μέτρο αυτό 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν για πρώτη φόρο καθώς μέχρι σήμερα βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της μείωσης του αφορολόγητου σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων. Ενδεικτικά ένας συνταξιούχος με εισοδήματα 1.200 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις.

2. Ως προς τη μείωση των συντάξεων οι περικοπές θα φτάσουν το 18% σε κύριες και επικουρικές ενώ οι μειώσεις θα αφορούν ακόμη και συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 1000 ευρώ. Το μετρό αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019 και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα με βάση τις «πρόβες» που έχουν γίνει εδώ και μήνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση:

– Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 817 ευρώ καθαρά, αν εφαρμοστούν οι μειώσεις, θα λάβει 715 ευρώ. Άρα η μείωση στο καθαρό ποσό θα είναι 102 ευρώ για την κύρια σύνταξη του πρώην ΙΚΑ.

– Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.018 ευρώ καθαρά, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται σε μόλις 875 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό φτάνει σε αυτή την περίπτωση τα 143 ευρώ για την κύρια σύνταξη.

– Συνταξιούχος που λαμβάνει 1408 ευρώ καθαρά, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.245 μεικτά που αντιστοιχούν σε 1.170 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό θα είναι 238 ευρώ.

protothema.gr