Πώς οι αρχές έχασαν από τα χέρια τους τον Τυνήσιο -Τον παρακολουθούσαν πριν την επίθεση, αλλά σταμάτησαν
Οι γερμανικές αρχές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στον εντοπισμό ενός Τυνήσιου, για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο. Ομως, οι νέες πληροφορίες δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά.
Οπως προκύπτει, παρότι οι αρχές είχαν πληροφορίες σε βάρος του Ανίς Αμρί, απέτυχαν να τον συλλάβουν και κατά συνέπεια να αποτρέψουν την επίθεση, σε μία υπόθεση που θυμίζει το Βέλγιο και τη Γαλλία, καθώς και εκεί οι αρχές είχαν χάσει μέσα από τα… χέρια τους τρομοκράτες που προκάλεσαν αιματηρά «χτυπήματα».
Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές του Βερολίνου παρακολουθούσαν φέτος τον Αμρί, γιατί υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζε ληστείες για να χρηματοδότηση την αγορά αυτόματων όπλων. Ομως, τερμάτισαν την παρακολούθηση γιατί δεν μπορούσαν να βρουν αποδείξεις που θα στήριζαν αυτές τις υποψίες, αναφέρει πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε σήμερα ότι ο Τυνήσιος είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των αρχών, τόσο στο εν λόγω κρατίδιο όσο και στο Βερολίνο, για συμμετοχή σε τρομοκρατικό σχέδιο. Παρέμεινε όμως ελεύθερος. Οι εισαγγελικές αρχές του Βερολίνου είχαν ξεκινήσει έρευνα για εκείνον στις 14 Μαρτίου, μετά από πληροφορία που έλαβαν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι γερμανικές αρχές επικήρυξαν την Τετάρτη τον Τυνήσιο, προσφέροντας 100.000 ευρώ. Σε βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με την προειδοποίηση ότι είναι οπλισμένος και επικίνδυνος, όπως και ότι χρησιμοποιεί έξι διαφορετικά ψευδώνυμα και τρεις εθνικότητες.
Από τη στιγμή που έφτασε στη Γερμανία, πριν από ένα χρόνο, συνελήφθη τουλάχιστον τρεις φορές και επρόκειτο να απελαθεί έως το τέλος του 2016, καθώς είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο. Ομως, αυτό δεν συνέβη καθώς δεν υπήρχαν έγγραφα που θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν ότι πράγματι ήταν Τυνήσιος. Πηγές της Bild αναφέρουν ότι οι γερμανικές αρχές ήταν σε επαφή με εκείνες της Τυνησίας, προκειμένου να του χορηγηθεί διαβατήριο ώστε να τον απελάσουν. Αλλά, η απάντηση που έλαβαν ήταν πως δεν είχε καταγραφεί ως πολίτης της χώρας.
Το διάστημα που ήταν υπό παρακολούθηση, διαπιστώθηκε ότι ο Αμρί ενεπλάκη σε πώληση ναρκωτικών στο πάρκο του Βερολίνου και σε έναν καβγά σε μπαρ, αλλά δεν προέκυψε κάτι που να επιβεβαίωνε την αρχική προειδοποίηση. Ετσι, έπαψαν να τον παρακολουθούν τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο ενεπλάκη σε καβγά με μαχαίρι για ναρκωτικά, αλλά εξαφανίστηκε πριν δικαστεί. Εμφανίστηκε ξανά τον Αύγουστο στο Λούντβινγκσμπουργκ, όπου συνελήφθη για κατοχή πλαστού ιταλικού εγγράφου. Και πάλι όμως ξεγλίστρησε από τα χέρια των αρχών.
Το διάστημα που ήταν στη Γερμανία έζησε σε πολλές πόλεις, ενώ γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι για ένα διάστημα έζησε με τον Μπομπάν Σ. στο Ντόρτμουντ, έναν κήρυκα μίσους που έχει συλληφθεί για συνδέσεις με τον ISIS. Επίσης, είχε παρακολουθήσει κηρύγματα μίσους του Αμπού Βααλά, ο οποίος στρατολογεί ανθρώπους για τον ISIS, ο οποίος συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα με την κατηγορία ότι ριζοσπαστικοποιεί νέους για την τρομοκρατική οργάνωση. Ο Βααλά, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ήθελε κατά τα φαινόμενα να στείλει τον Τυνήσιο στη Συρία, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε, προτιμώντας να κάνει σχέδια για επίθεση στη Γερμανία.
Ο πατέρας του Τυνήσιου αποκάλυψε ότι ο γιος του έφυγε από την πατρίδα του, ως παράτυπος μετανάστης, πριν από επτά χρόνια και είχε φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια στην Ιταλία, όπου πυρπόλησε σχολείο. Επίσης, είχε κατηγορηθεί για βίαιη ληστεία στην Τυνησία.
Ο Αμρί βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο όταν βρέθηκαν έγγραφα με τα στοιχεία του μέσα στο φορτηγό που έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.