Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 19:40
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στις 19:00 η συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα: Ο ρόλος της Σούδας και η στήριξη που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση






Η πόρτα του Λευκού Οίκου ανοίγει σήμερα  για τον Ελληνα πρωθυπουργό και ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός (7μμ ώρα Ελλάδος) από τον Ντόναλντ Τραμπ και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από το Μαξίμου μιλούν για μια επίσκεψη «υψηλού συμβολισμού» με «ιδιαίτερη βαρύτητα». Και είναι προφανές ότι στο… παζάρι που θα ακολουθήσει στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα η ελληνική πλευρά θα ανεβάσει τον πήχη επιδιώκοντας να εξασφαλίσει –πέραν του επικοινωνιακού- τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Εκμεταλλευόμενη, προφανώς, το πολύ καλό κλίμα που διαπνέει αυτό το διάστημα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο διατείνονται, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές στο iefimerida.gr, το γεγονός ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε ισχυρή θέση και έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Κίνα», στοιχείο που αφήνουν να εννοηθεί ότι  δεν αποκλείεται να προκαλεί την έντονη ανησυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ θυμίζουν ότι καταλυτικό ρόλο για την πρόσκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό, αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «μήλον της έριδος».

Στήριξη για επενδύσεις-χρέος

Όπως διεφάνη και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η ενίσχυση των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση είναι νούμερο ένα προτεραιότητα και περνά μέσα από το… δρόμο των επενδύσεων. Εξ’ αυτού του λόγου, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει έμπρακτη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στο σκέλος των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, κάτι που προφανώς δεν θα είναι δωρεάν! Και αυτό καθότι οι Αμερικανοί έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελλάδα, με τη βάση της Σούδας στο επίκεντρο της πολιτικής τους.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί μια σταθερότητα και ενδυναμώνει το ρόλο μας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε στο Chicago Council on Global Affairs ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη βάση και την προοπτική συνδέεται το κοινό μέλλον Ελλάδας- ΗΠΑ. Οσο για το θέμα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο αμερικανικός παράγοντας διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο σε αυτό, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια υποστηρικτική δήλωση.

«Πλάτη» στα εθνικά ζητήματα

Το δεύτερο… μέτωπο  που περιμένει στήριξη η Αθήνα δεν είναι άλλο από αυτό που αφορά στα εθνικά ζητήματα, τα οποία είναι μείζονος σημασίας. Και η «βεντάλια» αφορά: Στον τερματισμό της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, και σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και με φόντο το σχέδιο αγοράς από τη Ρωσία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 η Αθήνα επιθυμεί τη στήριξη της Ουάσινγκτον καθώς αν υλοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια, θα μεταβληθεί άρδην η ισορροπία δυνάμεων. Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η  Ελλάδα έχει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και υπερασπίζεται σταθερά, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, τις συνομιλίες θα απασχολήσουν οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.

Πηγή: iefimerida.gr