Μία ωραία ατμόσφαιρα είναι εκεί στη ΝΔ, καθώς τις τελευταίες ημέρες πριν από τον μαραθώνιο, όπως εξελίχθηκε, για την εκλογή αρχηγού βγήκαν στην επιφάνεια οι παθογένειες αλλά και οι υπαρξιακές αναζητήσεις της παράταξης.
Η αντιπαράθεση περί την εκλογή αρχηγού δεν κινείται γύρω από θέσεις για την ανασυγκρότηση και για το πολιτικό στίγμα της παράταξης που παραπαίει, αλλά γύρω από τον Κώστα Καραμανλή, την στήριξη που προσφέρει ή δεν προσφέρει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το εάν ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Αλέξη Τσίπρα και με το αν ομάδα καραμανλικών βουλευτών διατηρεί στενές σχέσεις με το Μαξίμου. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι η εταιρία που ανέλαβε μετά το πρώτο φιάσκο, η Vodafon δηλώνει ότι μπορεί να διεξαγάγει την ηλεκτρονική διαδικασία, κάτι που επιβεβαίωσαν μετά τις πρόβες που έγιναν σε δηλώσεις τους ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης. Πάντως ακόμη και γι αυτό υπάρχει διάσταση απόψεων. “Αν δεν γίνουν εκλογές την Κυριακή, την Δευτέρα δεν θα υπάρχει ΝΔ” λέει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. “Η ΝΔ δεν επηρεάζεται από τεχνικά γεγονότα, τα προσπερνά, ανασυντάσσεται και κατακτά πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών”.
Την ίδια ώρα ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος λέει ότι «Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην γίνουν εκλογές στη Ν.Δ. ή προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο γιατί δεν θέλουν μεγάλη συμμετοχή. Θέλουν ένα κόμμα μικρό και κλειστό. Δεν θα τους περάσει όσες παρεμβάσεις και να κάνουν».
Η σκιά του Κώστα Καραμανλή
Η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή -έστω και μέσω των διαρροών από συνεργάτες και πρώην υπουργούς- συνδέεται με το πολιτικό στίγμα της ΝΔ και την αντιπολιτευτική γραμμή που θα κρατήσει το κόμμα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται έτσι ως ο θεματοφύλακας της καραμανλικής παράδοσης που θα διαφυλάξει το κεντροδεξιό στίγμα και θα ακολουθήσει συναινετική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο παρασκήνιο εξυφαίνονται και ακραία σενάρια για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με κόμματα ή αποσχίσεις κομμάτων υπό τον Τσίπρα. Έτσι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε συνομιλήσει μία ή δύο φορές με τον πρωθυπουργό πριν από τα γεγονότα του προηγούμενου Ιουλίου -κάτι που επιβεβαίωσε και ο έτερος καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην πραγματικότητα ο κ. Καραμανλής συνομιλεί κατά καιρούς με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη από τον Ιανουάριο του 2012 όταν διαφαινόταν ότι είναι θέμα χρόνου η αναρίχησή του στην εξουσία. Τα σενάρια της συναίνεσης έχουν στρατηγικό βάθος την προοπτική αποκρυστάλλωση δύο βασικών πόλων, τον έναν της κεντροαριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον δεύτερο μίας αναμορφωμένης κεντροδεξιάς που θα συσπειρωθεί γύρω από την ανασυγκροτημένη ΝΔ. Σε αυτόν τον νέο διπολισμό τα ενδιάμεσα μικρά κόμματα θα απορροφηθούν ή θα συνθλιβούν. Τα πιο ακραία σενάρια λένε ότι αν δεν επικρατήσει ο Μεϊμαράκης τότε θα υπάρξει διάσπαση από τους καραμανλικούς προκειμένου να μην πάρει το κόμμα δεξιόστροφη πορεία. Τα σενάρια αυτά πάντως πάσχουν αφού από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Κώστας Καραμανλής θα ενθάρρυνε μία διάλυση της ΝΔ και πολύ περισσότερο ότι θα ηγείτο ενός νέου κόμματος απέναντι στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του και στο οποίο υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος.
Εν αντιθέσει προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη οι άλλοι τρεις υποψήφιοι Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης διακηρύσσουν σκληρή γραμμή και καμία προσέγγιση με “τον επικίνδυνο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”. Από το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα μάλιστα λένε καθαρά ότι η στήριξη καραμανλικών -και όχι κατ ανάγκη του ίδιου του Κώστα Καραμανλή- προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκης σχετίζεται με την επιθυμία κύκλων του συστήματος, να ακολουθήσει η ΝΔ συναινετική γραμμή ή ακόμη και να συμμετάσχει με όποιον τρόπο σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει κάνει σημαία του ότι εάν εκλεγεί θα ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και θα βάλλει οριστικό τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, σε κυκλώματα και βαρονείες της ΝΔ. Πάντως αποφεύγει αιχμές κατά του Κώστα Καρμανλή αφού και τον ίδιο στην Βόρειο Ελλάδα τον στηρίζει μεγάλη μάζα καραμανλικών στελεχών. Επίσης εμφανίζεται σε φιλελεύθερη και κεντροδεξιά κατεύθυνση αφού έτσι συγκεντρώνει ψήφους αν και η υποστήριξη του Μάκη Βορίδη και του Τάκη Μπαλτάκου του προσδίδουν ένα σαφώς πιο δεξιό προφίλ.
Τα προγνωστικά
Όπως εξελίχθηκε η εσωτερική αναμέτρηση δεν ενθαρρύνει μεγάλες μάζες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Στέλεχος που παρακολουθεί και έχει γνώση των διαδικασιών λέει: “ας μην κοροϊδευόμαστε, πρόκειται για μάχη μηχανισμών, αν πλησιάσουμε τις 300.000 θα είναι επιτυχία”.
Τα προγνωστικά που είναι σε κάθε περίπτωση παρακινδυνευμένα δίνουν προβάδισμα σε Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα αν και κανείς δεν μπορεί σοβαρά να το υποστηρίξει και πολύ περισσότερο να μιλήσει για διαφορά μεταξύ τους. Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι αν είναι δεύτερος θα εγκαταλείψει ενώ αν είναι πρώτος θα συνεχίσει και στην δεύτερη Κυριακή. Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας θα καθορίσει την στάση ανάλογα με το ύψος της διαφοράς, αν κρίνει ότι έχει πιθανότητες τότε θα πάει στον δεύτερο γύρο, αν εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να καλύψει την διαφορά θα παραιτηθεί.