Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 04:09
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ηλεκτρονικό κλοιό δανειολήπτες και οφειλέτες στην Εφορία- Ερχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών






Με τα μέτρα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» να μπαίνουν πολύ ψηλά στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup, αφού αυτή θα βάλει τις βάσεις της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς θα αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου μετά από πολλές καθυστερήσεις που έχουν προκαλέσει και την αντίδραση των δανειστών, καθώς αποτελεί ένα από τα αγκάθια στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες και ο SSM, τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) πρέπει να μειωθούν από 72,8 σήμερα (Ιούνιος 2017) στα 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, στα 53 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) πρέπει να μειωθούν από 101,8 δισ. ευρώ σήμερα στα 98,2 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, στα 83,3 δισ. στο τέλος του 2018 και στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι τράπεζες, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα και θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των ερωτήσεων που πιθανότατα θα δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup.

Την ίδια ώρα έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών ακινήτων από την εφορία με στόχο να «πιαστούν» τα φορολογικά  έσοδα των 46,85 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος. Μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμεί είναι η διενέργεια πλειστηριασμών στις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές αξίες απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές ακόμη και μετά τις διορθώσεις, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι αφού δυνητικά θα υπάρξουν πλειοδότες με λιγότερα χρήματα.

Το χαμηλότερο τίμημα που θα εισπραχθεί μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των οφειλετών, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν.

Πηγή: iefimerida.gr