Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 12:34
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ηλεκτρονικό κλοιό οι φορολογούμενοι -Θα «σκανάρουν» τους υπόπτους φοροδιαφυγής






Τουλάχιστον 5 δις ευρώ από παλιές και νέες οφειλές, σκοπεύει να εισπράξει φέτος η ΑΑΔΕ, επιστρατεύοντας τις νέες τεχνολογίες για όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων, ενώ ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η εισήγηση για την απλοποίηση της νομοθεσίας που καλύπτει το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων και την κατάσχεση του περιεχομένου τους.

Όπως προκύπτει από το αναλυτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα αποτελέσουν πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια των εισπρακτικών υπηρεσιών, προκειμένου αφενός να ασκήσουν πιέσεις σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αφετέρου να βάλουν στα κρατικά ταμεία όσο το δυνατόν περισσότερα από το «βουνό» των σχεδόν 102 δις ευρώ.

Μια από τις βασικές παρεμβάσεις αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και διακρίνεται στις ακόλουθες εφαρμογές:

  • Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών
  • Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης
  • Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών
  • Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών

Σε ηλεκτρονικό κλοιό θα βρεθούν και φορολογούμενοι, οι οποίοι με βάση ειδικά κριτήρια, θα κατατάσσονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Με τη χρήση των διαστρωματοποιημένων μετρήσεων θα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζονται διαφορετικά εργαλεία σε κάθε κατηγορία φορολογουμένων ώστε να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα έσοδα και υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης. Στο Σχέδιο συμπεριλαμβάνονται:

  • Καταγραφή και ανάλυση των κινδύνων ανά φορολογία, κλάδο και γεωγραφική περιοχή με διαστρωμάτωση των φορολογουμένων
  • Έρευνα συμμόρφωσης κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος. Πιλοτικές δράσεις συμμόρφωσης και διαβίβαση ευρημάτων αρμοδίως προς αξιοποίηση
  • Εντοπισμός φυσικών και νομικών προσώπων που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις Φ.Π.Α. ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Δημιουργία και δημοσίευση χρηστικού οδηγού για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων

Το πολυσυζητημένο Περιουσιολόγιο πάει, πάντως, για το τέλος του 2020, μοιάζοντας, πλέον, με το… Γιοφύρι της Άρτας. Όταν κι εφόσον αυτό καταστεί λειτουργικό, θα αποτυπώνει το σύνολο της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Η διαβούλευση της ΑΑΔΕ με τους φορείς, πριν από την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είχε, πάντως, «ζουμί», καθώς προέκυψαν- πιθανότατα- οι προσεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, ακόμα και αναφορικά με το φόρο στο τσίπουρο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας ίσων όρων εμπορίας για τα αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο) και κοινής φορολόγησης για τα αποστάγματα που διοχετεύονται στα κανάλια εμπορίας (π.χ. τσίπουρο διημέρων), τονίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης και εξορθολογισμού των προστίμων ιδίως για τυπικά λάθη τόσο στα απλογραφικά όσο και στα διπλογραφικά βιβλία, υπογραμμίστηκε η σημασία στόχευσης των φορολογικών ελέγχων στα μικρά συνεργεία αυτοκινήτων και επαναφοράς τόσο του βιβλίου εισερχομένων όσο και της υποχρέωσης τήρησης αποθήκης σε κάθε διακινητή ανταλλακτικών, εκφράστηκε η αναγκαιότητα επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε όλα τα επίπεδα συναλλαγών.

Πηγή: iefimerida.gr