Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 05:23
Τοπικά

«Σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ»: Στην αναμονή η ΔΕΥΑΜΒ






Για τις 27 Σεπτεμβρίου 2018 αναβλήθηκε προκειμένου να εκδικαστεί από το Πρωτοδικείο Βόλου η αίτηση ανακοπής κατά της επιταγής προς εκτέλεση, που κοινοποίησε τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία ΕΡΓΗΛ κατά της ΔΕΥΑΜΒ για να εισπράξει ποσό 9,2 εκατ. ευρώ που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος. Η αίτηση επρόκειτο να εξεταστεί χθες, ωστόσο η ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε και έλαβε αναβολή. Η ΔΕΥΑΜΒ επικαλέστηκε κώλυμα του ενός δικηγόρου, η ουσία είναι όμως ότι περιμένει την απόφαση επί του κατασχετηρίου, στο οποίο προχώρησε η ΕΡΓΗΛ αμέσως μετά την κοινοποίηση της επιταγής προς εκτέλεση.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της επιταγής προς εκτέλεση είχε απορριφθεί τον περασμένο Απρίλιο από το Πρωτοδικείο Βόλου, μία απόφαση «χαστούκι» για την πόλη. Η ΔΕΥΑΜΒ είχε κινηθεί νομικά καταθέτοντας αίτηση αναστολής επί του κατασχετηρίου στο οποίο προχώρησε η ΕΡΓΗΛ, σε επίπεδο Πρωτοδικείου Αθηνών. Κέρδισε τα προσωρινά μέτρα και η κύρια αίτηση εκδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου.

Επί της αίτησης αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που θα είναι καθοριστική για την «τύχη» της ΔΕΥΑΜΒ. Σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΜΒ κερδίσει την αίτηση αναστολής του κατασχετηρίου, θα πετύχει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στην ΕΡΓΗΛ να μπει στα ταμεία και να πάρει τα 9,2 εκατ. ευρώ μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Αν η απόφαση είναι θετική για τη ΔΕΥΑΜΒ, αυτό σημαίνει ότι αίρεται η κατάσχεση, και οι λογαριασμοί της επιχείρησης που σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους «παγωμένοι» θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Στην περίπτωση της αρνητικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η ΕΡΓΗΛ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισπράξει τα χρήματα που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος, οδηγώντας τη ΔΕΥΑΜΒ στην πτώχευση και τη διάλυση.

Η απόφαση όμως που αναμένεται να κρίνει τα πάντα, και ενδεχομένως να ανατρέψει την υπόθεση υπέρ της ΔΕΥΑΜΒ, είναι η αναμενόμενη από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας απόφαση επί της αγωγής που κατέθεσε η επιχείρηση κατά της ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας ποσό 6,5 εκατ. ευρώ συνολικά για έργο που δεν έκανε κι όμως πληρώθηκε.

Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, η ΔΕΥΑΜΒ συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, προσβλέποντας σε θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων που θα κρίνουν την ίδια την ύπαρξή της.