Μια ζοφερή και άκρως ανησυχητική πραγματικότητα για την λειτουργία του Νοσοκομείου και τη συνακόλουθη ποιότητα προσφοράς υπηρεσιών στους ασθενείς καταγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με βάση στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Η απάντηση της διοίκησης στο δημοσίευμα αυτό ήρθε όχι με αντιπαράθεση κάποιων άλλων στοιχείων, αλλά με ένα απλό sms του διοικητή, Ματθ. Δραμητινού στο κινητό της συντάκτριας του θέματος στο οποίο αναφέρει τα εξής διαφωτιστικά και ΣΥΡΙΖΑϊκά: «Λυπάμαι εξαιρετικά για σένα και αυτούς που εξυπηρετείς»!!!
Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι εφημερίες. Σε αρκετές ειδικότητες οι μόνιμοι, οι ειδικευμένοι και οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν σήμερα στο Αχιλλοπούλειο δεν επαρκούν για τις εφημερίες του μήνα. Υπήρξαν μάλιστα αρκετές φορές που γιατροί αναγκάστηκαν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες, να δουλέψουν περισσότερες εφημερίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος, εις βάρος όμως του εαυτού τους, αφού έφτασαν στα όρια της υπερκόπωσης, και το «πλήρωσαν» με διάφορα προβλήματα στην υγεία τους.
Οι αριθμοί που αφορούν συνολικά στο ιατρικό προσωπικό του Αχιλλοπούλειου, ξεδιπλώνουν μία ιστορία ελλείψεων που οδηγεί νευραλγικές κλινικές σε οριακή λειτουργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, τουλάχιστον 75 οργανικές θέσεις ιατρών είναι κενές. Ετσι εξηγείται ότι, σε κλινικές όπως η Παιδιατρική ή η ΩΡΛ μαζί με την Οφθαλμολογική, το πρόγραμμα εφημεριών δεν καλύπτεται επαρκώς έως τα τέλη του μήνα, όσο και αν κάνουν «λάστιχο» τις επιπλέον ώρες εφημεριών οι γιατροί.
Κι ενώ η «ασθένεια» των ελλείψεων έχει… διαγνωστεί, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα των ελλείψεων, υποστηρίζοντας πως σε σχέση με άλλα χρόνια, σήμερα γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα προσλήψεις.
Ωστόσο, αρχές της εβδομάδας απέστειλε κατεπείγον αίτημα στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεσα την πρόσληψη 15 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως παιδίατρο, χειρουργό, γυναικολόγο, νευροχειρουργό, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ψυχίατρο, καρδιολόγο. Αυτό και μόνο μαρτυρά ότι το πρόβλημα όχι απλά υφίσταται, αλλά είναι και πιεστικό.
Άλλωστε, δύο μήνες επίσης μετά την επίσκεψη Ξανθού στον Βόλο, παρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί η θέση του οφθαλμίατρου αλλά και του ογκολόγου, ενώ ούτε λόγος για τις 10 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως αυτόνομη μονάδα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Σήμερα στο Αχιλλοπούλειο υπηρετούν 76 μόνιμοι γιατροί και 28 επικουρικοί, από τους οποίους οι 8 μέσω ΕΣΠΑ, που οι συμβάσεις τους λήγουν άμεσα, και αν δεν βρεθεί λύση αποχωρούν. Σημειώνεται ότι βάσει του οργανισμού, οι μόνιμες θέσεις γιατρών θα έπρεπε να είναι 150 σήμερα.
Πρόγραμμα εφημεριών για δυνατούς λύτες
Οι εφημερίες που κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι τριών κατηγοριών. Η ενεργή εφημερία, που σημαίνει ότι ο γιατρός παραμένει στην κλινική όλο το 24ωρο, η μικτή εφημερία, όταν ο γιατρός παραμένει στην κλινική μέχρι το βράδυ και μετά καλύπτει απ’ έξω, και εφόσον προκύψει έκτακτο περιστατικό μεταβαίνει στο Νοσοκομείο. Η τρίτη κατηγορία είναι οι εφημερίες ετοιμότητας, όπου ο γιατρός βρίσκεται σε ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη να παρέμβει.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΕΣΥ, ο διευθυντής της κάθε κλινικής οφείλει να κάνει 4 ενεργές εφημερίες και 2 ετοιμότητας, ενώ οι επιμελητές Α’ και Β’, καθώς επίσης οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί πρέπει απαραιτήτως να κάνουν 5 ενεργές εφημερίες τον μήνα και 2 ετοιμότητας.
Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Παιδιατρική και Γαστρεντερολογική, είναι οι κλινικές όπου κατεξοχήν το πρόγραμμα εφημεριών του μήνα μετατρέπεται σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες».
Ειδικότερα:
*Στην Οφθαλμολογική αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο επικουρικοί γιατροί και κανένας μόνιμος, αν και ο οργανισμός προβλέπει πέντε θέσεις μόνιμων γιατρών. Οι δύο επικουρικοί κάνουν εξωτερικά ιατρεία, επιβλέπουν στην κλινική, και όποτε μπορούν κάνουν εφημερίες.
*Στο Γαστρεντερολογικό, απασχολείται μόνο ένας επικουρικός γιατρός. Και «λάστιχο» να γίνει δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες.
*Στην Παιδιατρική Κλινική, οι 3 ειδικευμένοι γιατροί και οι 3 ειδικευόμενοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία της κλινικής και όλες τις εφημερίες, όμως αυτό τον μήνα το πρόγραμμα βγαίνει μέχρι και τις 19 Μαρτίου. Οι εφημερίες εκτελούνται με τέσσερις γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ετοιμότητας. Με τόσο λίγο ιατρικό προσωπικό, είναι δύσκολο να βγουν οι εφημερίες για όλο τον μήνα, για αυτό και έχει ζητηθεί η συνδρομή με τουλάχιστον δύο γιατρούς.
*Στην Κλινική ΩΡΛ, απασχολούνται 2 μόνιμοι γιατροί, ο ένας με απόσπαση από τη Λάρισα και δύο επικουρικοί. Οι εφημερίες όπως είναι φυσικό δεν βγαίνουν, για αυτό και η κλινική δεν εφημερεύει αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως αντίστοιχα έγινε πριν από δύο εβδομάδες.
Στα κόκκινα… αν φύγουν και οι επικουρικοί
Να σημειωθεί, πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα αν δεν βρεθεί λύση με τους επικουρικούς γιατρούς που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ. Οι συμβάσεις 8 γιατρών λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενώ καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των προαναφερομένων κλινικών, το Υπ. Υγείας ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα τι μέλλει γενέσθαι.
Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) εδώ και καιρό έχει ζητήσει να μπει τέλος στη εργασιακή τους ομηρία και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, αφού κάτι τέτοιο θα διαταράξει τη λειτουργία των κλινικών.
Ανάλογη έκκληση έκανε πριν από λίγες μέρες και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΒ Αλέξανδρος Δούρας, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η κλινική, καθώς ο ένας επικουρικός γιατρός αποχωρεί άμεσα ενώ η σύμβαση του δεύτερου επικουρικού λήγει τον Απρίλιο.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή