Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 03:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην αναμονή ακόμα και δύο χρόνια για μια μεταμόσχευση νεφρού στο Λαϊκό






Το Τμήμα Μεταμόσχευσης και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο νοσοκομείο Λαϊκό θεωρείται το μεγαλύτερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρών από ζώντες δότες. Ωστόσο, πλέον διεκδικεί και μια θλιβερή «πρωτιά»: έχει τη μεγαλύτερη αναμονή για μεταμόσχευση, με τους νεφροπαθείς να περιμένουν στην ουρά για το χειρουργείο έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών στο νοσοκομείο. Σε αντίθεση, πχ με τον Ευαγγελισμό όπου δρομολογήθηκε και διατέθηκε χειρουργικό τραπέζι νεφρού, στο Λαϊκό δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια στο Λαϊκό μοιράζονται σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Το αποτέλεσμα είναι στην πράξη οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη να περιορίζονται σε μία την εβδομάδα. Στις περιπτώσεις που βρίσκεται συμβατός νεφρός από πτωματικό δότη, οι μεταμοσχεύσεις διενεργούνται μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αποτυπώνουν αυτό που βιώνουν οι νεφροπαθείς, οι συγγενείς τους που είναι συνήθως και οι ζώντες δότες, οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται σε αυτή τη μεγαλειώδη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Το 2016 έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη.

«Συνήθως οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικούς δότες γίνονται τα…μαύρα μεσάνυχτα, όποτε είναι άδειο και διαθέσιμο το χειρουργείο. Οι προγραμματισμένες μεταμοσχεύσεις είναι μια πονεμένη ιστορία στο Λαϊκό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον ηθικό θέμα να υπάρχει προσφορά οργάνου και να στερείται ο νεφροπαθής τη δυνατότητα να κάνει τη μεταμόσχευση» λέει στο protothema.gr ο κ. Ξενοφών Λύρος από το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Η λίστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση νεφρού αριθμεί 1.200 ασθενείς. Τα δε Τμήματα Μεταμόσχευσης είναι πέντε στο ΕΣΥ (Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου και Ιωαννίνων). Στελέχη του ΕΟΜ αναφέρουν στο protothema.gr, πως υπάρχουν σήμερα για την Αττική τουλάχιστον 50 νεφροπαθείς που έχουν «εξασφαλίσει» τον συγγενή ζώντα δότη τους και έχουν λάβει ημερομηνία μεταμόσχευσης το τέλος του 2018. Εκτός από το ηθικό ζήτημα που εγείρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών για την στέρηση της δυνατότητας μεταμόσχευσης στους νεφροπαθείς με ευθύνη της πολιτείας, ειδικοί του χώρου αναφέρουν και την οικονομική παράμετρο που προφανώς δεν μπορεί να αγνοηθεί στην παρούσα φάση για τη χώρα και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εκτιμούν πως κάθε νεφροπαθής που δεν μεταμοσχεύεται, παρότι έχει βρεθεί το μόσχευμα, και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει τουλάχιστον 60.000 ευρώ τον χρόνο στο κράτος.

 

 

Πηγή: protothema.gr