Στη δίνη του ασφαλιστικού, άνευ συμμάχων, στροβιλίζεται η κυβέρνηση περιμένοντας να αποφανθούν οι θεσμοί επί των προτάσεων που απέστειλε τη Δευτέρα το αρμόδιο υπουργείο.
Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν με το κουαρτέτο, ετοιμάζονται να δώσουν σκληρή πολιτική μάχη για να υπερασπιστούν τις θέσεις για μια “δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση”. Κεντρικό πολιτικό μέλημα του πρωθυπουργού, άλλωστε, είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με το προαπαιτούμενο του ασφαλιστικού.
Η εξίσωση που καλείται πάντως να λύσει η κυβέρνηση είναι κατά κοινή παραδοχή πολυπαραγοντική. Και για το λόγο αυτό, ρίχνει το βάρος σε τρεις βασικούς συντελεστές, από τη “συμπεριφορά” των οποίων θα κριθούν και τα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα του τόπου.
Συμμαχίες εντός – εκτός
Με σημείο αιχμής το ασφαλιστικό, οι αρμόδιοι υπουργοί -και αν κριθεί αναγκαίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης κορυφαίων Ευρωπαϊκών παραγόντων.
Έτσι, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος αναχωρεί την Παρασκευή για το Βερολίνο, θα επισκεφθεί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη Γερμανική πρωτεύουσα και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος. Η συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε στην παρούσα συγκυρία κρίνεται μείζονος σημασίας, με την κυβέρνηση να έχει ως διακηρυγμένο στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο κ. Τσακαλωτος, μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, προκειμένου να ενημερώσει ομολογούς του για την προσπάθεια της κυβερνησης.
Σκληρό ροκ με την αντιπολίτευση
Με “σκληρό ροκ”, επίσης, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους, κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για περίσσευμα θράσους και έλλειψη προτάσεων. Όπως δηλώνει κυβερνητική πηγή στο iefimerida.gr “πρέπει να σοβαρευτούν, έστω και την τελευταία στιγμή”.
Κοινωνία
Καταλυτικός παράγοντας για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, βέβαια, παραμένει η ανοχή του κόσμου, την ώρα που μια σειρά από αντιδημοφιλή μέτρα αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά του.
Σε αντιστάθμισμα, λοιπόν, όλων αυτών και επειδή τα περιθώρια της πρώτης περιόδου χάριτος είναι πλέον ανύπαρκτα, εστιάζουν στα επόμενα νομοσχέδια που θα προχωρήσουν εντός του Ιανουαρίου. Η χρονική σειρά αυτών θα αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, αύριο, και στόχος είναι να απαλύνουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι αποδίδεται δικαιοσύνη.
Οι «153» βουλευτές
Βασική παράμετρος τέλος, είναι η εκ των έσω στήριξη που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά συνέπεια η στάση που θα κρατήσουν στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης. Κυβερνητικοί παράγοντες, εμφανίζονται πλήρως καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι “μπετοναρισμένη” και πως δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις.
Επικοινωνιακή αντεπίθεση από το Μαξίμου
Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου και με ένα εκτενές σημείωμα αποτελούμενο από 7 σημεία, τεκμηριώνει τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό.
Όπως επισημαίνεται, “δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% – 30%. Αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά” και θυμίζουν μία προς μία τις περικοπές που έγιναν επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, υπογραμμίζεται πως “η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις”.