Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 12:47
Θεσσαλία

Στο φως το θρίλερ αστυνομικού που σκοτώθηκε στη Βελίκα






Ένα απίστευτο θρίλερ ξετυλίχθηκε στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» προχθες Παρασκευή με θύμα ένα νεαρό, τολμηρό αρχιφύλακα.

Όσα δεν ερεύνησαν οι συνάδελφοι του, τ’ ανακάλυψε η οικογένεια του. «Ξέθαψε» κυριολεκτικά την υπόθεση και την έφερε απ’ το σκοτάδι στο φως. Οι παραλείψεις και τα λάθη των Αρχών προκάλεσαν την οργή των τηλεθεατών.

Θύμα ο Νίκος Καραμάνης 37 χρόνων, πατέρας δύο παιδιών, που υπηρετούσε στο τμήμα Αγιάς Λάρισας. Ένας έντιμος αστυνομικός με επιτυχίες στο ενεργητικό του, που όπως αποκαλύφθηκε «ενοχλούσε τους παράνομους της περιοχής».

Έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 2009, στο 4ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Βελίκας – Κόκκινου Νερού, έξω από τη Λάρισα. Οι Αρχές αποφάνθηκαν τότε ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο, χωρίς όμως να εδραιώσουν αυτή την εκδοχή.

asty
asty

Οι μόνοι που δεν πείστηκαν ήταν οι γονείς και η αδελφή του, που ξεκίνησαν έναν σκληρό αγώνα για να βρουν στοιχεία, να τα αναλύσουν με ειδικούς, για ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια.Τα όσα εντόπισε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά κ. Ηλίας Μπογιόκας ήταν σημαντικά και ενισχύουν την εκδοχή της δολοφονίας.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το θύμα φαίνεται πως όταν πέθανε έμεινε ανάσκελα και παρέμεινε σε αυτή την στάση για ώρες. Ο πατέρας του όμως τον βρήκε πεσμένο μπρούμυτα στη θάλασσα. Επίσης φαίνεται πως ο αστυνομικός ήταν χτυπημένος μόνο από τη δεξιά πλευρά, ενώ δεν είχε ούτε μία αμυχή στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους ειδικούς εάν ήταν μέσα στο αμάξι, με την πτώση από τον γκρεμό θα ήταν χτυπημένος σε όλο το σώμα.

«Να μιλήσει η γυναίκα που ήταν μπροστά στο φόνο…»

Ο Βαγγέλης Καραμάνης πατέρας του άτυχου αστυνομικού μίλησε στην κάμερα της εκπομπής από τον τόπο που εκτυλίχθηκε το θρίλερ. «Ο Νίκος είχε πάντα ανοικτό το τηλέφωνο του. Όταν εκείνο το πρωί τον καλούσα και ήταν κλειστό, αμέσως ο νους μου πήγε στο κακό.»

Με τον πόνο ακόμα νωπό για τον χαμό του γιου του, έδειξε στην κάμερα τα σημεία που βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία στα οποία κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. «Εδώ ήταν τα θραύσματα από το σπασμένο τζάμι, φυλλάδια που βρισκόταν μέσα στο αμάξι, η μπαταρία του κινητού, ο αναπτήρας, όλα του Νίκου. Από εδώ πέταξαν το αμάξι του. Το παιδί μου βρέθηκε οκτώ μέτρα πιο μακριά . Μπρούμυτα, με την μπλούζα βγαλμένη απ’ την καλή πλευρά, να κρέμεται από τον δεξί καρπό. Ήταν 1.97 και 100 κιλά, πως εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο προς τη θάλασσα; Ο ιατροδικαστής δεν βρήκε θαλασσινό νερό. Ήρθε η τοπική Αστυνομία. Ο Διοικητής, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να έρθει η Τροχαία. Λένε ότι το φρενάρισμα άλλου αυτοκινήτου που βρέθηκε στον τόπο ήταν από τζιπ της Αστυνομίας, που ήρθε μετά από μας. Εμείς το είδαμε από το πρωί πριν έρθουν οι αστυνομικοί. Γιατί λένε ψέματα; Συνάδελφος τους ήταν. Αν έβρισκαν το δικό τους παιδί, αυτά θα έκαναν;».

Ο γιος του είχε καταφέρει μαζί με ένα συνάδελφο του να εξαρθρώσει ένα μήνα πριν χάσει τη ζωή του, ένα μεγάλο κύκλωμα δουλεμπόρων. «Πιστεύω πως κάποιος από αυτό το κύκλωμα σχετίζεται με το θάνατο του παιδιού μου. Ο μάρτυρας που εμφανίστηκε, είπε πως έγινε καυγάς. Πως στην παρέα βρισκόταν μια κοπέλα. Ίσως να ήταν μαζί με το γιο μου. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, να βγει και να μιλήσει. Θα τη στηρίξω και θα την προστατέψω… Μου λένε να σταματήσω. Εγώ δεν θα ηρεμήσω αν δεν βρω τους δολοφόνους. Έκαναν έγκλημα και το σκηνοθέτησαν σαν τροχαίο…».

«Είδα από την θάλασσα το φόνο του αστυνομικού…»

Η σημαντική μαρτυρία για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ στο σημείο όπου ο άτυχος αστυνομικός έχασε τη ζωή του, φέρνει τα πάνω – κάτω στην υπόθεση. Τα όσα άκουσε και είδε μέσα στην ηρεμία της νύχτας ένας ερασιτέχνης ψαράς που κανείς δεν είχε αντιληφθεί πως βρισκόταν τόσο κοντά, σοκάρουν .

Όπως αποκάλυψε στην κάμερα του «Τούνελ» μετά τη 1.30 τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου, μάζευε παραγάδια με τη βάρκα του. Η νύχτα ήταν ήσυχη και η θάλασσα πολύ ήρεμη.

Ξαφνικά άκουσε ξεκάθαρα βρισιές. Κοίταξε προς τον δρόμο και είδε τρεις άνδρες και μια κοπέλα. Ένας από αυτούς ακουγόταν ντόπιος ,αφού μιλούσε με την τοπική προφορά και η κοπέλα νεαρή. Διέκρινε ακόμα δύο αυτοκίνητα που είχαν τα φώτα ανοιχτά. Ένα αγροτικό δικάμπινο και ένα μικρό ΙΧ. Στην αρχή σκέφτηκε πως ήταν μια παρέα νεαρών ατόμων που καυγάδιζε.

Ακολούθησε ησυχία, στη συνέχεια σπάσιμο γυαλιών, και μετά ένας έντονος θόρυβος. Τότε είδε πώς κάτι ογκώδες έπεφτε με δύναμη στον γκρεμό. Σκέφτηκε πως ίσως η παρέα να πέταξε για πλάκα έναν μεγάλο κάδο σκουπιδιών. Αμέσως μόλις κόπασε ο δυνατός θόρυβος, άκουσε την κοπέλα να λέει: « Τι κάνατε ρε μαλάκες;» Την ίδια ώρα ο ψαράς διέκρινε από την πλευρά της Παλιουριάς τα φώτα ενός αυτοκινήτου που ερχόταν. Τότε ακούστηκε μια αντρική φωνή να λέει: «Πάρτε το αμάξι και κρύψτε το στο χωματόδρομο». Το αγροτικό έκανε επιτόπου στροφή και έφυγε προς την Βελίκα . Το μικρό αυτοκίνητο κατευθύνθηκε χωρίς φώτα προς έναν χωματόδρομο, περίμενε να περάσει το διερχόμενο αυτοκίνητο, άναψε τα φώτα και κατευθύνθηκε κι αυτό προς τη Βελίκα.

Δυο μέρες μετά το περιστατικό, ο μάρτυρας διάβασε στις εφημερίδες για τον άτυχο αστυνομικό. Στην αρχή φοβήθηκε να μιλήσει αλλά μετά αποφάσισε να καταθέσει τα όσα είδε και άκουσε στις Αρχές. Ο μάρτυρας είναι βέβαιος για την ημερομηνία γιατί κρατούσε ημερολόγιο.

Έριξαν τον αστυνομικό στον γκρεμό και σκηνοθέτησαν το τροχαίο…

Ο πραγματογνώμονας Παναγιώτης Μαδιάς, που όρισε σαν τεχνικό σύμβουλο η οικογένεια του θύματος, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής .

Μελέτησε προσεκτικά τα στοιχεία στον τόπο που έχασε τη ζωή του ο άτυχος αστυνομικός και είναι καταπέλτης.

Εκτιμά πως δεν πρόκειται για ατύχημα όπως αρχικά θεωρήθηκε και πως οι Αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν την εγκληματική ενέργεια, αφού τα στοιχεία που εντοπίστηκαν είναι ιδιαίτερα. Σύμφωνα με την έρευνα του, το θύμα δεν έτρεχε. Αν είχε αναπτύξει ταχύτητα, στην προηγούμενη στροφή από το σημείο που έπεσε το αμάξι στο γκρεμό, θα κατευθυνόταν προς το βουνό και στην αμέσως επόμενη προς το γκρεμό. «Στην ευθεία ένα όχημα δεν εκτρέπεται» τόνισε.

Ο πραγματογνώμονας έκανε λόγο για ίχνη φρεναρίσματος άλλου οχήματος στον τόπο, που δεν είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία, ούτε εξετάστηκαν. «Αρχικά δείχνει να κινείται στο έρεισμα , αρκετά δεξιά σα να ήθελε να αποφύγει κάτι που τον εμπόδιζε. Ανεβαίνει με τον ένα τροχό στο δεξί ρείθρο και σέρνεται για περίπου είκοσι πέντε μέτρα. Όλα δείχνουν ότι το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε εκεί. Στη συνέχεια κατακρημνίστηκε κάθετα και όχι λοξά δεξιά όπως θα ήταν λογικό, αν είχαμε τροχαίο. Φαίνεται σαν κάποιοι να το έσπρωξαν…» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά στοιχεία. Το χειρόφρενο του αυτοκινήτου ήταν σηκωμένο και η μηχανή σβηστή. Οι πόρτες του μικρού αμαξιού βρέθηκαν κλειστές. Πως εκσφενδονίστηκε ο αστυνομικός που ήταν 100 κιλά και 1.97 ύψος, σε οκτώ μέτρα απόσταση από το αυτοκίνητο, με την μπλούζα του να κρέμεται από τον δεξί καρπό του; Πως βρέθηκαν τα παπούτσια του με τα κορδόνια δεμένα σε άλλο σημείο;

«Τι συνέβη στο μπαρ πριν την τραγωδία…»

Συγγενής του θύματος που βρισκόταν μαζί του λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του, μίλησε στο «Τούνελ».«Ο Νίκος ήταν στο εξοχικό σπίτι των γονιών του στην Παλιουριά, όταν του τηλεφώνησα για να έρθει να φάμε στο μαγαζί μου. Ήταν κάτι που συνηθίζαμε. Ήρθε, ήταν κι άλλος ένας φίλος μαζί και αποφασίσαμε να πάμε μετά για ένα ποτό στο μπαρ «Στάλες» που λειτουργούσε εκείνη την εποχή».

Συνέχισε λέγοντας πως ο αστυνομικός ήπιε δυο, τρία ποτά. Σύμφωνα με τον συγγενή, ο φίλος που ήταν μαζί τους έφυγε από το μπαρ γύρω στη μία με το μαύρο τζιπ του. Λίγο αργότερα έφυγαν και εκείνοι με το αμάξι του Νίκου. Ο αστυνομικός άφησε τον συγγενή στο σπίτι του και έφυγε για το εξοχικό του.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν έγινε κάποια παρεξήγηση στο μπαρ με κάποιο άλλο πρόσωπο, ο μάρτυρας απάντησε πως στο μαγαζί βρίσκονταν οι τρεις άνδρες, άλλα δύο άτομα και η σερβιτόρα. Όταν εκείνοι έφυγαν, τα δύο άτομα ήταν ακόμα στο μπαρ, αλλά δεν θυμήθηκε κάτι που να του τράβηξε την προσοχή ή άλλες λεπτομέρειες .

Την επόμενη μέρα επικοινώνησε μαζί του ο πατέρας του θύματος και τον ενημέρωσε πως ο Νίκος δεν είχε γυρίσει στο σπίτι. Συναντήθηκαν και άρχισαν να ψάχνουν μέχρι που βρήκαν το αυτοκίνητο στο γκρεμό και το πτώμα του αστυνομικού λίγα μέτρα πιο μακριά.

Η μαρτυρία της σερβιτόρας για τη μοιραία νύχτα

Η σερβιτόρα που το μοιραίο βράδυ εργαζόταν στο μπαρ που είχε πάει ο άτυχος αστυνομικός, μίλησε στην Αγγελική Νικολούλη. Ανέφερε πως εκείνη την ώρα στο μαγαζί δεν βρίσκονταν παρά πάνω από πέντε άτομα. Όπως είχε καταθέσει και στις Αρχές, ο αστυνομικός πήγε στο μπαρ μόνο με τον συγγενή του. Ο τρίτος της παρέας τους βρήκε αργότερα στο μπαράκι. Το θύμα αποχώρησε πρώτος και μόνος του. Συνέχισε λέγοντας πως οι υπόλοιποι θαμώνες άρχισαν να φεύγουν σταδιακά από το μπαρ λίγο μετά. Κατέληξε πως η ίδια και ο Dj ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν από το μαγαζί.

«Εμείς βρήκαμε τα στοιχεία στον τόπο, όχι η αστυνομία…»

«Ήταν φρικτό, συγκλονιστήκαμε.» Μ’ αυτά τα λόγια ο θείος του θύματος Γρηγόρης Τσαρούχας περιέγραψε στον ρεπόρτερ του «Τούνελ» τις δύσκολες ώρες που έζησε η οικογένεια μετά την είδηση του θανάτου του Νίκου Καραμάνη. «Βρήκαμε το παιδί μας χτυπημένο και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί. Οι πόρτες του αυτοκινήτου βρέθηκαν κλειστές, ο Νίκος στη θάλασσα και τα παπούτσια του στη μέση του γκρεμού. Το χειρόφρενο ήταν σηκωμένο και η μηχανή σβηστή.Η οικογένεια μέχρι σήμερα δεν βγάζει άκρη παρά τον αγώνα που έχει δώσει.»

Η μητέρα του αστυνομικού Κατερίνα Καραμάνη είπε στο «Τούνελ»: «Από την πρώτη στιγμή είδαμε πως ήταν έγκλημα. Ο Νίκος μου ήταν παντρεμένος επτά χρόνια κι έχει δύο παιδιά. Ζητήσαμε να γίνει εκταφή γιατί ήταν χτυπημένος στον κρόταφο και η ιατροδικαστική έκθεση δεν το έγραφε. Η νύφη μου όμως δεν τα δέχεται αυτά, δεν ήθελε. Ζητήσαμε άρση απορρήτου του κινητού του τηλεφώνου, για να δούμε με ποιους μίλησε εκείνη τη νύχτα. Όταν οι Αρχές το αποφάσισαν τα στοιχεία είχαν χαθεί. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε» τόνισε. « Όλος ο κόσμος αγαπούσε το παιδί μου, τον τιμούσε. Θέλω να αναπαυτεί η ψυχή του. Ν’ ανοίξει η Δικαιοσύνη ξανά το φάκελο και να βρουν τους δολοφόνους» κατέληξε.

Η δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου αστυνομικού κ. Σοφία Παπανικολάου, βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής. Όπως είπε έχουν εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο και έχουν καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου ν’ ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ: anikolouli.gr