Βήμα προς βήμα και με λεπτομέρειες που συγκλονίζουν, ο τεχνικός της ΔΕΗ από την Ελασσόνα, Δήμος Χατζηλέλεκας, περιέγραψε πώς έφτασε πρώτος στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου «Χιούι» στο Σαραντάπορο, τη συνάντησή του με την τραυματισμένη και σε κατάσταση σοκ αρχιλοχία, Βασιλική Πλεξίδα, τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να την κρατήσει ήρεμη, τον τρόπο που ο ίδιος ενημέρωσε τη μονάδα της από το κινητό τηλέφωνο της διασωθείσης, καθώς και τις οδηγίες που έπαιρνε τηλεφωνικά από γιατρό του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέχρι να φτάσει βοήθεια.
«Τη βρήκα να κάθεται στο χώμα, με μαζεμένα τα πόδια και τα χέρια στο κεφάλι. Ηταν φανερά σοκαρισμένη», είπε ο 52χρονος, ο οποίος πλησιάζοντας την 26χρονη την άκουσε να του λέει «Πώς θα μας βρουν; Δεν θα μας βρουν, θα πεθάνουμε όλοι». «Ηρέμησε, θα μας βρουν», της απαντούσε εκείνος, της έπιασε τα χέρια και προσπαθούσε να την κρατήσει ήρεμη.
Ο Δ. Χατζηλέλεκας άκουγε το κινητό τηλέφωνο της κοπέλας να χτυπά επίμονα και την είδε να του κάνει νεύμα, δείχνοντάς του προς τον σάκο της. Είχε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις, από τον σύζυγό της, από τη μονάδα της και από άλλους αριθμούς. Ο υπάλληλος της ΔΕΗ απάντησε στην επόμενη κλήση, χωρίς να ρωτήσει την 26χρονη, βλέποντας στο όνομα καλούντος τη λέξη «Στεφανοβίκειο».
Με τον τρόπο αυτό ενημερώθηκε η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για το στίγμα του δυστυχήματος και ότι υπήρχε μια διασωθείσα τραυματίας. Μετά από λίγα λεπτά επικοινώνησε μαζί του γιατρός του 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης και του έδωσε οδηγίες για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση. «Μου ζήτησε νερό, αλλά δεν μπορούσα να της δώσω γιατί δεν μου επέτρεπε ο γιατρός. Εριξα λίγο στο πουκάμισό μου και της έβρεξα τα χείλη», είπε ο 52χρονος. Ο τελευταίος βρίσκεται επίσης σε κατάσταση σοκ και τα προαναφερόμενα τα περιέγραψε στους συναδέλφους του, ενώ αναμενόταν χθες να δώσει κατάθεση στην επιτροπή διερεύνησης της τραγωδίας.
Την ίδια ώρα, ο τεχνικός και άλλα άτομα που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σημείο -ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου, Γιάννης Βαΐτσης, αστυνομικοί κ.ά.- έβλεπαν τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης να πετούν στην περιοχή και επιχειρούσαν αγωνιωδώς να γίνουν ορατοί, ανάβοντας φωτιές και ανεμίζοντας τα ρούχα τους στον αέρα. Σύμφωνα με την περιγραφή του, είχε περάσει περίπου μία ώρα όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παρακείμενο ξέφωτο και παρέλαβε την κοπέλα.
Η διακοπή ρεύματος
Ο Δήμος Χατζηλέλεκας, που ζει στην Ελασσόνα και είναι πατέρας δύο παιδιών, υπηρετεί στο τετραμελές τοπικό κλιμάκιο της ΔΕΗ και έφτασε πρώτος στο σημείο της τραγωδίας, αναζητώντας την αιτία που είχε διακοπεί το ρεύμα στην περιοχή.
«Η υπηρεσία ενημερώθηκε από πολίτες για τη διακοπή και οι συνάδελφοι πήγαν στον υποσταθμό, όπου έκαναν δοκιμαστικό χωρίς επιτυχία. Ετσι, βγήκαν και ακολούθησαν όλη τη γραμμή, με το αυτοκίνητο -και όπου χρειαζόταν με τα πόδια- με σκοπό να εντοπίσουν πού υπήρχε το πρόβλημα», λέει στο «Εθνος» ο γραμματέας της Ενωσης Τεχνικών Λάρισας της ΔΕΗ και μέλος του Δ.Σ. του πανελλαδικού οργάνου, Γιώργος Φώλιας, και προσέθεσε: «Εξω από το Σαραντάπορο, ο συνάδελφος είδε κάτι που δεν του άρεσε στη γραμμή, στάθμευσε το αυτοκίνητο και ανέβηκε με τα πόδια, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι θα συναντούσε».
Πηγή: Έθνος