Για πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα με την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, η σύγκληση του EuroWorking Group θα γίνει τελικώς την Τρίτη, σύμφωνα με εντολή του Eurogroup, δείγμα της προόδου.
Η δήλωση Ντάισελμπλουμ ήρθε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της Τρόικας.
«Αγκάθι» παραμένει το ποια «κόκκινα δάνεια» θα περάσουν σε ξένα funds και με ποιες προϋποθέσεις, ενώ οι δανειστές ζητάνε ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δανειστές ζητάνε ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα ζητήματα για τα «κόκκινα δάνεια» που τώρα ανακύπτουν είναι:
1. Αν θα πωληθούν μη προβληματικά δάνεια, ύψους μόνον άνω τους ενός εκατ. ευρώ ή και μικρότερα. Η ελληνική πλευρά προτείνει η αγορά των δανείων από funds και άλλους τραπεζικούς φορείς να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όπως ίσχυσε και στην Κύπρο. Αντιθέτως, οι δανειστές (και ιδιαίτερα το ΔΝΤ σύμφωνα με άλλες πηγές) πιέζουν να κατέβει πιο χαμηλά ο πήχης, με σκοπό να μεταπωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών ύψους κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
2. Αν ο φορέας (επενδυτικά κεφάλαια σε σύμπραξη με τράπεζες) που θα αγοράζουν τα «τοξικά» δάνεια, θα έχουν και την δυνατότητα ή όχι να διενεργούν και την είσπραξή τους. Με άλλα λόγια, αν τα funds που θα τα αγοράσουν, θα επιδιώκουν και την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών ή θα περιορίζονται σε άλλους είδους διαχείριση και συμφωνίες.
3. Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η ελληνική πλευρά ζητάει να μην θιγούν όσοι έχουν ενταχθεί ήδη στον παλαιό «νόμο Κατσέλη», αλλά να ισχύσουν άλλο όροι από εδώ και στο εξής για τα υπόλοιπα δάνεια.
Θέτουν εισοδηματικά και περιουσιακά όρια προστασίας που υπολογίζεται να καλύπτουν το 58%-60% των δανειοληπτών (αντί 74% που αρχικά υποστήριζε). Κάτι που μεταφράζεται σε εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.
Οι δανειστές θέλουν όμως να υπάρξει προστασία μόνον για όσους έχουν εισοδήματα φτώχειας, δηλαδή να καλύπτεται μόλις το 15% των δανειοληπτών. Η συζήτηση τη στιγμή αυτή φαίνεται να γέρνει προς την ελληνική πρόταση.
Πηγή: Protothema.gr