Άλλος ένας θάνατος λόγω επιπλοκών από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το μεσημέρι της Πέμπτης. Και το δεύτερο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι ηλικιωμένη από την περιοχή της Αργολίδας που εμφάνισε τη λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα).
Το θέμα της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Αργολίδας, ιδίως στο Άργος, το Ναύπλιο και τις Μυκήνες, αλλά και η απρόβλεπτη «συμπεριφορά» του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκε στα μέσα Ιουλίου έπειτα από δύο χρόνια «απουσίας» στην επικράτεια και σε μια περιοχή που δεν θεωρούνταν υψηλού κινδύνου, έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό στο υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς.
Με τα σοβαρά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αυξάνονται σταθερά μέσα στις τρεις εβδομάδες της κυκλοφορίας του – έχουν καταγραφεί 12 εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα- αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ καθώς και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζου.
Τους ειδικούς απασχόλησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς και τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Όπως τονίστηκε, στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ακόμη, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα για τα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τρέχουσα περίοδο.