Αμετακίνητος στις θέσεις του σχετικά με το ελληνικό ζήτημα παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αντίθετος στο «κούρεμα» του χρέους. Στον αντίποδα, ο Σόιμπλε διαμηνύει ότι επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς, μέσα στην εβδομάδα.
«Αποτελεί κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα την εβδομάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από την Ουάσινγκτον, το βράδυ του Σαββάτου. Στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου, σημείωσε.
Μάλιστα, ερωτηθείς για την στάση του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος επιμένει στην ελάφρυνση, δήλωσε ότι «ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τον Τόμσεν».
WSJ: Νέα μέτρα €3 δισ. εξετάζουν… προληπτικά Ευρώπη και ΔΝΤ
Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.
Η πρόταση φαίνεται ότι έχει την στήριξη της Γερμανίας, ωστόσο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, καθώς οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μια νέα δέσμη μέτρων πιθανώς να είναι πολιτικά «δύσκολή» για την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα, η Γερμανία φαίνεται ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα αλλά με την προϋπόθεση να νομοθετηθούν άμεσα ώστε να ενεργοποιηθούν όταν κι εφόσον χρειαστεί. «Μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να είναι αρκετές για το Βερολίνο, που έχει λίγη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων» τονίζει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται νέα μέτρα για να πετύχει τον στόχο του 3,5% τότε δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με την νομοθέτηση των μέτρων, αφού δεν θα χρειαστούν, αν όντως η Αθήνα πιάσει τους στόχους, προσθέτει.
Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal.
«Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.
Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.