Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει στη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, το αδιέξοδο των δεσμεύσεών του: μετά το «όχι» των δανειστών στις παροχές προς συνταξιούχους και τα νησιά, ο πρωθυπουργός καλεί τώρα τα κόμματα να ψηφίσουν ή όχι τις παροχές, για να τα εκθέσει πολιτικά, με το εξής δίλημμα: ή είστε με τους δανειστές ή είστε με την κοινωνία.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ και χαρακτηρίζει «Εφιάλτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναφέροντας κλίμα πόλωσης από το… 1985, από την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου!
Σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
«Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές.
Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο “πρόθυμος” κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο!
Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος “Εφιάλτης”. Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας.
Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».
Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα -Προς «παρών» καταγγελτικό προσανατολίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση
Σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, με αφορμή την παροχή προς τους συνταξιούχους. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι στο 3ο μνημόνιο οι όποιες πρωτοβουλίες συμφωνούνται με τους δανειστές, ενώ ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρας «να μην ψάχνει να βρει συνενόχους».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:
«Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος.
»Ανήθικος γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως 13η σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή αγνοεί προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κρατική στήριξη. Τους μακροχρόνια άνεργους, τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας και δεν πληρώνει τις οφειλές προς τους ιδιώτες.
»Επικίνδυνος γιατί παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό.
»Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους. Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας.
»Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας.»
Συσκέψεις στη ΝΔ και διαβουλεύσεις για το «παρών»
Η αρχική απόφαση της ΝΔ ήταν να ψηφίσει «Ναι» στον «μποναμά» Τσίπρα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, μετά την νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και την σθεναρή αντίδραση των δανειστών να ξεκινήσει η Ελλάδα παραχολογία πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αλλά και να παγώσει η απόφαση του Eurogroup για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η ΝΔ άλλαξε στάση.
Τα τηλέφωνα ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, «πήραν φωτιά» από το απόγευμα της Τετάρτης. Ταυτόχρονα έγινε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, στην Αθήνα, με κάποια στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τάσσονται υπέρ του «Ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία και άλλους να τοποθετούνται υπέρ της αποχής ή και του «παρών» για να μη δώσουν πάτημα στις λαϊκίστικες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στήριξε την απόφαση η ΝΔ να ψηφίσει «παρών» στις εξαγγελίες Τσίπρα και να καταγγείλλει τις μεθοδεύσεις του.
Ολα δείχνουν, προς το παρόν, ότι οι διαβουλεύσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με το κοινοβουλευτικό επιτελείο του κόμματός του κατέληξαν στην απόφαση να ψηφίσουν «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα και να καταγγέλλουν τόσο τις μεθοδεύσεις όσο και τον κίνδυνο να μπει εκ νέου η Ελλάδα σε τροχιά ρήξης με τους δανειστές.
Η ανακοίνωση της ΝΔ
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακολουθεί μία πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια», πρόσθεσε.
«Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε», συμπλήρωσε. Και, χωρίς να αποσαφηνίσει αν οι βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν εν τέλει θετική ψήφο όπως είχαν προαναγγείλει προτού να προκύψει η ευρωπαϊκή αντίδραση, η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: «Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας».
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή επέκρινε μεν την κυβέρνηση, άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπερψήφισης. «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα», είπε, προσθέτοντας: «Την ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Άλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα».
Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ -«Ναι» θα ψηφίσει στις παροχές Τσίπρα
«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.
«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» συμπληρώνει.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί – και υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή.
Ωστόσο, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεφώνησε με το «Ναι» του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες Τσίπρα, κρίνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις λαϊκιστικές και διχαστικές κορώνες του πρωθυπουργού. Δεν αναμένεται ωστόσο να απομακρυνθεί από την «γραμμή» του κόμματος ώστε να μην προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. H άποψη του κ. Βενιζέλου ήταν υπέρ της αποχής από την ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία στον Τσίπρα «να υφαρπάσει ψευδείς εντυπώσεις ενός μετώπου πολιτικής στήριξης».
«Δώστε το επίδομα. Λέτε ότι θα κάνετε και ονομαστική. Ε, κάντε. Δεν καταλαβαίνω και τη στάση της Ν.Δ.. Φοβάται κάτι η Ν.Δ.; Φοβάται τον Σόιμπλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που έχει σηκώσει την σημαία της απόλυτης λιτότητας; Φοβήθηκε το τερτίπι του Αλ. Τσίπρα ή τον Β. Σόιμπλε η Ν.Δ.;», είπε στη Βουλή η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης συνέχισε: «Γιατί βάζει ονομαστική ο Αλ. Τσίπρας; Κάνει μία τεχνητή σύγκρουση. Έχει χάσει στα πάντα και για να κρύψει την ήττα του βάζοντας μπροστά τους συνταξιούχους. Είναι κοινός τυχοδιώκτης και πρέπει να φύγει. Δεν μπορεί με τους τυχοδιώκτης και τους αδιανόητους τακτικισμούς του να οδηγήσει τη χώρα στο πουθενά. Κάντε ονομαστική, δώστε και το βοήθημα, αλλά σηκωθείτε και φύγετε».
Αποχή από το Ποτάμι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να απέχει το Ποτάμι από την ψηφοφορία για τις παροχές Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι θα τιναχτεί στον αέρα η απόφαση του Eurgroup για την βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους και θα διαταραχθεί η πορεία της Β’ αξιολόγησης.
Ωστόσο, μέτωπο άνοιξε με τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος ταυτίζεται περισσότερο με την άποψη της …Φώφης Γεννηματά και πρότεινε το Ποτάμι να ψηφίσει «Ναι» στις παροχές Τσίπρα. Η νέα κόντρα που άνοιξε μεταξύ του κ. Λυκούδη και της ηγεσίας του Ποταμιού εξομαλύνθηκε τελικά και με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το Ποτάμι θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα.
Ταλαντεύεται ο Λεβέντης
Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται. «Ο Τσίπρας πάει να μας χρησιμοποιήσει, σε ένα σκηνικό ρήξης με τους ξένους. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θέλουμε ρήξη με τους ξένους αλλά συνεννόηση», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Ναι» από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ότι, «πρόκειται για κοροϊδία» και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης.
«Βεβαίως εμείς θα την ψηφίσουμε την ρύθμιση γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης λέγοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Θετικός ήταν και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.