Τα e- books, η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, το συνεχώς μειωμένο αναγνωστικό κοινό και βέβαια η οικονομική κρίση, που επιτάχυνε το «άδειασμα» των βιβλιοπωλείων από πελάτες, έχουν προκαλέσει σειρά λουκέτων.
Έτσι, από το 2009 μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 μικρές και μεγάλες εταιρείες πώλησης βιβλίων έχουν κλείσει.
Με μια λιτή ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκη», στο κέντρο της Αθήνας. Η «Ελευθερουδάκης» είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 16 του Πτωχευτικού Κώδικα, πασχίζοντας από το 2014 να επιβιώσει, χωρίς -όπως αποδεικνύεται- να το κατορθώσει.
Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν με τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη, όπου με σκληρή δουλειά κατάφερε να ανοίξει το δικό του βιβλιοπωλείο το 1918 στη πλατεία Συντάγματος. Ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης συνθέτοντας την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24 τόμη ελληνική εγκυκλοπαίδεια & ο γιος του Γιώργος Ελευθερουδάκης για την οραματικότητά του να αναπτύξει την μηχανογράφηση της εταιρείας και τη τμήματος επιστημονικού ξενόγλωσσου τμήματος. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου η γυναίκα του Βιργινία υπήρξε άξια συνεχιστής του έργου του ιδρύοντας το πρώτο υποκατάστημα στον πύργο Αθηνών και συντελώντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.
Σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, Σοφίκα & Μαρίνα Ελευθερουδάκη.
Παπασωτηρίου
Τέλος εποχής για το γνωστό βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» στην Πανεπιστημίου το οποίο έβαλε «λουκέτο» στις αρχές του 2016. Η αλυσίδα «Παπασωτηρίου» αντιμετώπιζε οικονομικά. Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο βιβλιοπωλείο της γνωστής αλυσίδας που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί το «λουκέτο» σε υποκατάστημα στην Κηφισιάς, αλλά και το κλείσιμο καταστήματος στην Λάρισα. Η αλυσίδα, η οποία ξεκίνησε από ένα μικρού εμβαδού κατάστημα στην οδό Στουρνάρη το 1981, είχε επιδείξει έως και το 2014 σημαντικές αντοχές, διατηρώντας τη θέση της σε μια αγορά έντονου ανταγωνισμού.
Εστία
Ρολά αναγκάστηκε να κατεβάσει και το «βιβλιοπωλείον της Εστίας», έπειτα από λειτουργία 128 ετών. Ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες αλυσίδες που άρχισε να υφίσταται από το 2006, σε συνδυασμό με την απαξίωση του κέντρου της Αθήνας, οδήγησε το 2013 στο λουκέτο το ιστορικό βιβλιοπωλείο της οδού Σόλωνος.
Το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις της «Εστίας» ιδρύθηκαν το 1885 από τον δημοσιογράφο και δάσκαλο Γεώργιο Κασδόνη, ο οποίος είχε έναν διπλό σκοπό: την πώληση και την έκδοση βιβλίων υψηλής ποιότητας.
Φλωράς
«Λουκέτο», έβαλαν το Σεπτέμβριο του 2015 και τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς», ύστερα από λειτουργία 40 ετών, και τα βιβλιοπωλεία Φλωράς, μία οικογενειακή επιχείρηση που αριθμούσε 12 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, υπήρξε το πιο σημαντικό σημείο πώλησης βιβλίων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε όλη τη χώρα.
Πηγή: newpost.gr