Έντεκα κατηγορίες επιδομάτων και αμοιβών αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό από τον ερχόμενο Φλεβάρη. Επίδομα γάμου, τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήματα του ΟΑΕΔ, μισθοί Κοινωφελούς Εργασίας και άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης, απολαβές μερικών απασχολουμένων κ.α. συμπαρασύρονται από τον κατώτατο μισθό διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.
2. Επίδομα γάμου. Τουλάχιστον οι επιχειρήσεις- μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ χορηγούν στους εργαζομένους 10% επίδομα γάμου. Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ λαμβάνουν 58,6 ευρώ επίδομα γάμου, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού.
3. Επίδομα ανεργίας. Το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
4. Βοηθήματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας. Α) Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, β) Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων:15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, Γ) Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, Δ) Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, Ε) Ειδικό εποχικό βοήθημα.
5. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Οι ωφελούμενοι εισπράττουν ποσό ίσο με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη: 495,25 ευρώ μηνιαίως και 19,81 ευρώ ημερησίως, αμοιβές που θα αυξηθούν αντίστοιχα.
6. Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας. Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50%- 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ενώ υπάρχουν και ανώτατα όρια επιδοτήσεων τα οποία αναμένεται να αναπροσαρμοστούν.
7. Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, όπως η ειδική παροχή μητρότητας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη κ.α.
8. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ μαθητείας
9. Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΑΤΕΙ- ΑΣ- ΠΑΙΤΕ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων ισούται με το 50% του 80% του κατώτατου μισθού.
10. Καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συμμετοχή τους σε εξετάσεις.
11. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, εκτός κι αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς.
Πηγή πληροφοριών: Έθνος