Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 11:26
Τοπικά

Τη στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας ζητούν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί Μαγνησίας






Το κύριο πρόβλημα του Νοσοκομείου Βόλου παραμένει η υποστελέχωσή του σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ενώ τα τελευταία περιστατικά έντασης μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών με ασθενείς ή συγγενείς τους απασχολούν ιδιαίτερα τους γιατρούς και με επιστολή τους προς τη διοίκηση θέτουν το θέμα ενώ απευθύνονται και στους πολίτες και τους ζητούν να εμπιστευτούν το Νοσοκομείο και τον αγώνα που κάνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας, Παύλος Μαλινδρέτος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως επισήμανε ο  κ. Μαλινδρέτος στην ουσία είναι καλυμμένο το 50% της εκατό των θέσεων γιατρών και νοσηλευτών με το μεγαλύτερο πρόβλημα να επικεντρώνεται στην εκτέλεση των εφημεριών διαφόρων κλινικών και την κάλυψη των Σαββατοκύριακων. «Η υποστελέχωση είναι το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να αποβεί μοιραίο ίσως για τις ζωές ανθρώπων σε Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Μαλινδρέτος.. Στο Νοσοκομείο του Βόλου δεν καλύπτονται εφημερίες στην οφθαλμολογική κλινική και στην γαστρεντορολογική αλλά και την παιδιατρική και την Ωτορυνολαρυγγολογική Κλινική, ενώ υπάρχει μόνο μία μόνιμη νευρολόγος. Ο κ. Μαλινδρέτος τάχθηκε υπέρ των προσλήψεων 10 γιατρών στο ΤΕΠ για να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Νοσοκομείο, αλλά πρέπει να γίνουν προσλήψεις άλλων 15 γιατρών τουλάχιστον για την κάλυψη των Κέντρων Υγείας. Επισήμανε ότι οι προσλήψεις 1500 γιατρών που αποφασίστηκαν πανελλαδικά δεν επαρκούν για να καλύψουν και τα Νοσοκομεία και τις μονάδες ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Τόνισε ότι οι γιατροί δεν μπορεί να γίνονται «μπαλάκι» για να καλύπτουν θέσεις όπου χρειάζεται, αλλά να προκηρυχθούν οι θέσεις που απαιτούνται. Επιπλέον ζήτησε να θεσπιστούν άμεσα βοηθήματα για όλες εκείνες τις άγονες θέσεις και ευαίσθητες περιοχές που προκηρύσσονται δύο φορές και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Στα Κέντρα υγείας Αλοννήσου, Αλμυρού, Βελεστίνου, Ζαγοράς δεν υπάρχει παιδίατρος. Στη Σκιάθο το Κ.Υ. λείπει νοσηλευτικό προσωπικό και ακτινολογικό αλλά και οδηγοί ασθενοφόρων. Δεν υπάρχει επίσης μαία και οι βραδινές βάρδιες γενικότερα είναι ακάλυπτες.

Σε Σκόπελο, Αργαλαστή και Ζαγορά δεν υπάρχει προσωπικό για τα μικροβιολογικά/βιοχημικά εργαστήρια.

Συντηρητή χρειάζονται τα Κέντρα Υγείας σε Σκόπελο, Αργαλαστή, Ζαγορά και Σκιάθο. Στην Αλόννησο ενώ προβλέπονται μία θέση γενικού γιατρού, ενός παιδιάτρου και ενός οδοντιάτρου είναι όλες κενές.

Στην Αργαλαστή δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος από το 2012 ενώ μόνο στο Κ.Υ. Αλμυρού υπάρχει οδοντίατρος και σε κανένα άλλο Κέντρο Υγείας.

Επιπλέον δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες ασθενοφόρων σε αρκετά Κέντρα Υγείας. Τέλος επισήμανε ότι το πρόβλημα σε κάποια Κ.Υ. θα ενταθούν τους προσεχείς μήνες λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας της περιοχής.

Για τα επεισόδια στα επείγοντα

Οι γιατροί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα επεισόδια μεταξύ των συγγενών ασθενών και γιατρών ή νοσηλευτών στα επείγοντα και απέστειλε σχετική επιστολή στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Όπως ανέφερε ο κ. Μαλινδρέτος, έχουν δημιουργηθεί κάποια επεισόδια μεταξύ συγγενών ή ασθενών με γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό, ουσιαστικά χωρίς λόγο. Όπως είπε, ασθενείς υπό την επήρεια αλκοόλ, ψυχοφαρμάκων δημιούργησαν θέματα γιατί δεν εξυπηρετήθηκαν τάχιστα και επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά.

Ο κ. Μαλινδρέτος συνέστησε στους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας, να είναι υπερήφανοι για τρόπο που αναπτύσσεται το νοσοκομείο και εργάζεται το προσωπικό. Όπως είπε «για κάθε νοσηλεύτρια που δουλεύει εδώ λείπει μία και υπάρχουν 190 κενές θέσεις από 500. Για κάθε τεχνικό προσωπικό, από τις 180 θέσεις οι μισές κενές. Για κάθε γιατρό που βλέπει σχεδόν λείπει ακόμη ένας» και ζήτησε να έχουν εμπιστοσύνη, καθώς γίνεται το καλύτερο και στον συντομότερο συνατό χρόνο να εξυπηρετηθούν όλοι.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ είπε ότι υπάρχουν περιστατικά που τον ανάγκασαν να στείλει επιστολή και να δημοσιοποιήσει το θέμα και ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση, τον αστυνομικό διευθυντή, όπου ήταν παρών και ο υπεύθυνος φύλαξης νοσοκομείου και εκεί πραγματικά αναλύθηκε πως αυτή η φύλαξη μπορεί να γίνει καλύτερη. Ο κ. Μαλινδρέτος τόνισε ότι είναι πιθανή η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και αν ο ίδιος τόνισε ότι περισσότερο από τα μέτρα ασφάλειας τον ικανοποιεί η ενημέρωση του κόσμου.

Ερωτηθείς σχετικά ο γιατρός είπε ότι αυτά τα επεισόδια συμβαίνουν συχνά το τελευταίο διάστημα και από καθαρή τύχη και ψυχραιμία γιατρών δεν υπήρξε τραυματισμός. «Ο σκοπός δεν είναι να λειτουργήσουμε τιμωρητικά, αλλά αμυντικά και εφόσον η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο.

από την ΕΡΑ Βόλου