Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το ογκώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για το όνομα «Μακεδονία»
Εκτενή αφιερώματα στο ογκώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας φιλοξένησαν ΜΜΕ από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έστελναν συνεχείς ανταποκρίσεις.
Τα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ επικεντρώνονται κυρίως στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, στο ιστορικό της διαμάχης της Αθήνας με τα Σκόπια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.
«Μαζική διαδήλωση στην Αθήνα για τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας», μετέδωσε το BBC επισημαίνοντας ότι «πολλοί Έλληνες αντιδρούν στη χρήση του ονόματος από τη χώρα, λέγοντας ότι κρύβει εδαφικές διεκδικήσεις για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας». Τονίζει ότι «οι διαδηλωτές αντιτίθενται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος» κι ότι μήνυμα στο πλήθος απηύθυνε και ο συνθέτης του Ζορμπά, Μίκης Θεοδωράκης, στο σπίτι του οποίου έριξαν αναρχικοί το Σάββατο κόκκινη μπογιά.
«Οι Έλληνες διαδηλώνουν κατά του συμβιβασμού για τη Μακεδονία», ανέφερε το επίσης βρετανικό δίκτυο Skynews, το οποίο ενημέρωνε με διαρκείς συνδέσεις για το συλλαλητήριο, ενώ φιλοξένησε και δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ του Πανεπιστημίου St Mary’s ο οποίος υπογράμμισε: «Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι με τη νέα κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία πέρυσι στην ΠΓΔΜ υπάρχει μια ευκαιρία για αλλαγή σελίδας για έναρξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Τόνισε, όμως, ότι «η διαμάχη δεν αφορά μόνον στο όνομα, αλλά και στον προσδιορισμό. Αφορά πέρα από το όνομα σε πολύ βαθύτερα ζητήματα ταυτότητας στην περιοχή.»
«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας», τιτλοφορεί το τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας ότι «το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους Έλληνες, που θεωρούν την Μακεδονία, το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας και της κληρονομιάς τους.» Παράλληλα αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις για την επίλυση του θέματος που ξανάρχισαν «σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την Ελλάδα καθώς πασχίζει να βγει απ’ τη χειρότερη κρίση χρέους εδώ και δεκαετίες και να ανακτήσει την κυριαρχία της στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής μετά από μια λιτότητα χρόνων, που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές».
Εκτενείς είναι οι αναφορές και στα γερμανικά ΜΜΕ.
«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία» γράφει η Zeit.
Kαι εξηγεί στους αναγνώστες της: «Η ιστορική Μακεδονία ήταν για τους Έλληνες πάντα κομμάτι της χώρας τους, γι αυτό και πολλοί Έλληνες είναι κατά του προσδιορισμού μιας χώρας μ’ αυτόν τον όρο…. Εκπρόσωποι της “Μακεδονίας” λένε από την άλλη ότι η χώρα τους είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό ως “Μακεδονία”. Ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναζητήσει έναν συμβιβασμό μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Η χώρα αναγνωρίζεται από τους διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ΠΓΔΜ. Περίπου 130 χώρες, ωστόσο, την αποκαλούν απλώς Μακεδονία. Πολλοί Έλληνες ονομάζουν την χώρα όπως την πρωτεύουσά της, Σκόπια».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa υπό τον τίτλο «Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική’», οι διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική’, φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.»
Tο πρώτο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, τονίζει ότι η κόντρα για το όνομα κρατά πάνω από 25 χρόνια
«Διαδηλωτές ζητούν από τη ‘Μακεδονία’* αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος σχετικής είδησης που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα με τη γειτονική ‘Μακεδονία’. Αξιώνουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος. Οι διοργανωτές υπολογίζουν με έως και ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Στην παρούσα φάση διαμεσολαβούν μεταξύ των δυο πλευρών τα Ηνωμένα Έθνη. […] Η διένεξη στέκεται εδώ και χρόνια εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (σσ. της ΠΓΔΜ) με ΕΕ και ΝΑΤΟ».
«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για τη διάσωση του ελληνισμού», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Και πέρα απ’ το ρεπορτάζ για το συλλαλητήριο θυμίζει τη στάση της Μόσχας στο θέμα σημειώνοντας ότι οι Έλληνες βρήκαν «υποστήριξη κατά των Σλαβομακεδόνων από τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζει ενίοτε, ανέφερε ποιο είναι το θέμα για τη Ρωσία: ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα που βρίσκονταν τόσον καιρό εν υπνώσει, ενεργοποιήθηκαν “όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ”, είχε πει ο Λαβρόφ στα μέσα Ιανουαρίου». Και στραφείς σ’ έναν Έλληνα δημοσιογράφος ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πούτιν πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αφήνει να της ασκούνται πιέσεις: “Αφού η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να κάνει παραχωρήσεις. Η Μακεδονία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, αφού αυτή θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ”…»
«Οι Έλληνες διαδηλώνουν για να υπερασπιστούν το όνομα “Μακεδονία”» γράφουν οι New York Times σε μια ανταπόκριση που καταλήγει: «Ακόμη κι αν οι δύο χώρες πετύχουν συμβιβασμό, “Μακεδόνες” αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να ζητήσουν τη γνώμη του λαού μέσω δημοψηφίσματος για την συμφωνία. Αν γίνει αυτό, τότε και στην Ελλάδα θα ασκηθούν εσωτερικές πιέσεις να γίνει το ίδιο, και το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι ένα αδιέξοδο».
Αναφορά στο συλλαλητήριο έκαναν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η Washington Post, το CNN, αλλά και γαλλικά και ιταλικά.
«Ελλάδα: Διαδήλωση στην Αθήνα για να εγκαταλείψει η Μακεδονία το όνομά της», έγραψε η Le Monde.
«Ελλάδα: Μεγάλη κινητοποίηση κατά του συμβιβασμού για το όνομα της Μακεδονίας», ήταν ο τίτλος του Le Point.
«”Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Όχι συμφωνία με τα Σκόπια”», γράφει η ιταλική La Stampa.
Ενώ τo πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ αναφέρει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης απαιτεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία για τη Μακεδονία»