Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 09:23
Κόσμος

Τουρκία: Βρήκε την αφορμή για τον πόλεμο με τη Συρία






Άλλο ένα βήμα για την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας έκανε το πρωί της Πέμπτης η τουρκική κυβέρνηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι αφενός «το καθεστώς της Συρίας είναι υπεύθυνο για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Η κουρδική πολιτοφυλακή “YPG” είναι ένα εργαλείο του συριακού καθεστώτος και το καθεστώς αυτό είναι υπεύθυνο για την επίθεση (σ.σ. για την επίθεση της Πέμπτης στην Άγκυρα με τους 28 νεκρούς)» και αφετέρου ότι «το δικαίωμα ανάληψη όλων των ειδών των μέτρων κατά του καθεστώτος της Συρίας ανήκει σ΄εμάς».

Η επίθεση στην τουρική πρωτεύουσα το απόγευμα της Πέμπτης φαίνεται ότι αποτελεί την αφορμή για να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Συρία την ώρα που σφυροκοπά θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ αλλά και τη Συρία.

Ανακοινώνοντας ότι θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας,μήκους 10 χλμ., η Άγκυρα αποκαλύπτει τα επεκτατικά της σχέδια στη χώρα του Μπασάρ Αλ Ασαντ με τον Σύρο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Αγκυρα παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλλιεργεί την εικόνα στην διεθνή κοινότητα πως, δεν είναι μόνο η Άγκυρα που επιθυμεί την χερσαία επίθεση αλλά και άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και ορισμένες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες .

Όμως , όπως τονίζει η κυβέρνηση της Άγκυρας, δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση στον συνασπισμό για μία τέτοια επέμβαση.

Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζει στην ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ήδη, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε τη συμπόνια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε ανοιχτά στήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Κοντά σε αυτή την τοποθέτηση κινείται και η ευρωπαϊκή αντίδραση, με τις Βρυξέλλες να αδυνατούν να εμποδίσουν την χερσαία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, άρα αποδεχόμενες ντε φάκτο τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας επί συριακού εδαφούς.

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη.

Η πόρτα διμερών διαπραγματεύσεων που άνοιξε με τις κινήσεις της η Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται κερκόπορτα για την ΕΕ, δίνοντας προνομιακό ρόλο στην Άγκυρα και καθιστώντας την ΕΕ ουραγό των εξελίξεων.

Στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, αν και επισήμως το διαψεύδει, είναι στην πραγματικότητα η προσάρτηση του βόρειου τμήματος της εμπόλεμης αραβικής χώρας, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Μάικλ Κοσουντόφσκι, αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων στο ρωσικό πρακτορείο “Sputnik”.   Κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που έκανε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Κριμαία.

Η επικείμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία έχει ήδη συζητηθεί στο ΝΑΤΟ  την ημέρα που συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός στη Συρία στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης του Μονάχου.

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Παγκοσμιοποίησης υπογράμμισε ότι, εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ήταν παρόντες στη διεθνή διάσκεψη για το συριακό, την οποία διηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις είναι ήδη στη Συρία», επεσήμανε ο Ρώσος αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων αναφερόμενος στις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι  η Άγκυρα έχει στείλει 100 στρατιώτες στη Συρία για να στηρίξουν τους αντάρτες που πολεμούν τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που επισημαίνουν πως ότι κι αν κάνει η Αγκυρα, θα έχει ήδη συνεννοηθεί με το αμερικανικό Πεντάγωνο.