Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», το εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων, εφόσον εφαρμοστεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο η μείωση θα είναι μεγάλη για όλους και θα αφαιρέσει απ’ την τσέπη των φορολογουμένων έως και 650 ευρώ, ενώ οι μειώσεις αφορούν ακόμη και όσους έχουν μισθό πείνας της τάξης των 500 ευρώ.
- Για έναν άγαμο το αφορολόγητο πέφτει από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ και κάπως έτσι μειώνεται και η έκπτωση στον φόρο από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ.
- Για έγγαμο με ένα παιδί η έκπτωση στον φόρο πέφτει από τα 1.950 ευρώ στα 1.300, ενώ για έναν έγγαμο με δύο παιδιά η μείωση του φόρου μειώνεται από τα 2.000 ευρώ στα 1.350 ευρώ. Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση στον φόρο πέφτει από τα 2.100 ευρώ στα 1.450 ευρώ.
Οι αλλαγές θα επιβαρύνουν ανθρώπους με εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνουν φόρο, αλλά και όσους έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.
Γιατί επιμένει το ΔΝΤ σε πρόωρο «ψαλίδι» του αφορολόγητου
Κυβερνητικά στελέχη είχαν βολιδοσκοπήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το προηγούμενο διάστημα τους δανειστές για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων εν αναμονή μέτρων αν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των απαιτούμενων. Τα νούμερα βγαίνουν, αλλά η απάντηση των δανειστών ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Οι συμφωνίες δεν πρέπει να ξηλώνονται» διεμήνυσαν αρμοδίως παρά την αναγνώριση υπέρβασης των στόχων για τα πλεονάσματα.
Με υπερσυγκράτηση των δημοσίων δαπανών (μείον 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο όπως αναθεωρήθηκε μόλις τον Νοέμβριο) και ψαλίδι ακόμα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε καθεστώς εξαντλητικής φορολόγησης, πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως υπερέβη τον αναθεωρημένο στόχο για 2,4% του ΑΕΠ ακόμα και μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την εξόφληση ενός μπαράζ παροχών.
Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, τα οποία μαρτυρούν πλεόνασμα 1,976 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ζητούσε πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ. Για «αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα», στις πλάτες των δημοσίων δαπανών και της ανάπτυξης, κάνουν λόγο οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Ντόρα Μπακογιάννη.
Για φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, πάνω από τη μνημονιακή απαίτηση του 3,5%, αλλά οι δανειστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μαχαίρια σε αφορολόγητο και συντάξεις. Το αντίθετο μάλιστα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, φέρεται αποφασισμένο να απαιτήσει την καθήλωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, από 8.636 έως 9.545 σήμερα, βάζοντας στο κάδρο των φόρων εισοδήματος ακόμα και όσους κερδίζουν 500 ευρώ τον μήνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο.
Η αιτία της επιμονής στην πρόωρη εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», όπως θεωρείται το κόψιμο του αφορολογήτου από το Ταμείο, δεν είναι δημοσιονομική.
Οι δανειστές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων ιδίως μετά τη ρητορική για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την καταγεγραμμένη πλέον ροπή προς παροχές. Οπως αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, «οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν πως όσα ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν και όσα ισχύουν ήδη δεν θα ξηλωθούν».