Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις, με το Σκοπιανό να …ταράζει τα νερά – εντός αλλά και εκτός -, καταστρώνουν από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με και τα όσα έγιναν στο Νταβός στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει σήμερα κάποιες πρώτες συσκέψεις με υπουργούς, αλλά και στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια πρώτη αποτίμηση του πώς ακριβώς διαμορφώνεται η κατάσταση και συνάμα να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
Η πεποίθηση που υπάρχει εντός του κυβερνητικού σχήματος είναι ότι η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ ήταν βοηθητική. Πλην όμως, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν με νόημα στο iefimerida «έχουμε μπροστά πολλά κεφάλαια. Και εσωτερικά και εξωτερικά».!
Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
Βούληση του Αλέξη Τσίπρα είναι η επίτευξη συμφωνίας και η ευρεία στήριξή της στη Βουλή. Και τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις που θα πάρει, ως προς το πότε -αλλά και με ποιο τρόπο- θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Μύλος με τους ΑΝΕΛ
Αρκούντως υπολογίσιμη είναι στο μεταξύ και η πίεση που ασκούν οι ΑΝΕΛ. Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος να μην αποτελεί κίνδυνο σε βαθμό που να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ωστόσο, οι εμπρηστικές δηλώσεις κάποιων βουλευτών του προκαλούν μεγάλο «πονοκέφαλο»και πολιτική φθορά.
Μάλιστα, ο κ. Καμμένος έχει συγκαλέσει τα Όργανα (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Εκτελεστικό Συμβούλιο) σε συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα.
Η «γραμμή» Μαξίμου πάντως μένει ως έχει και δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που επιμένουν ότι η λύση στο ονοματολογικό «πρέπει να προχωρήσει».
Δίαυλοι «επικοινωνίας» με ανεξάρτητους
Με δεδομένο ,τέλος, τη στάση της Νέας Δημοκρατίας την οποία η κυβέρνηση αποδίδει σε «πολιτικάντικους σχεδιασμούς» χρεώνοντάς της απομονωτισμό αλλά και την άρνηση των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση αποσκοπεί να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με τα μικρότερα κόμματα, ενώ ρίχνει «δίχτυα» και σε ανεξάρτητους βουλευτές.
Καθόλου τυχαία, η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος κάνοντας μια προβολή στο εγγύς μέλλον εκτίμησε ότι μέσα από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως το σύνολο του πολιτικού συστήματος.