Την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση «θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαίνεται» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Εχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά» είπε σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή συμπληρώνοντας: «Να μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε και αυτά που είναι στις εφημερίδες ειδικά στους τίτλους».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κορυφαίος υπουργός είχε διατυπώσει την βεβαιότητα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, μέχρι τις 7 Απριλίου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ακόμη πως ακολούθως θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Και αυτό, είπε, θα είναι ένα πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, θα δώσει και το σήμα για την ποσοτική χαλάρωση (QE) με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τη ρευστότητα» τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Εκτός αυτών, ο υπουργός προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε την φορολογική βάση».’
Εχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα
Σε μια ακαδημαϊκή ομιλία, που εξελίχθηκε σε πολιτική κόντρα με το Χ. Σταϊκούρα από τη Ν.Δ. και το Γ. Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Τσακαλώτος επιχείρησε να πείσει ότι η αξιολόγηση δεν θα μπορούσε να κλείσει νωρίτερα και παραδέχθηκε ότι η αύξηση των φορολογικών βαρών έπεσε στις πλάτες των μεσαίων εισοδημάτων.
«Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας αυτοκριτική για τη συνταγή των φορολογικών μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος και στην εκτίμηση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη δοσολογία των μέτρων, τα οποία «τρέχουν», ο Ε. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αναλογία δαπανών- φόρων παραμένει στην πλευρά των δαπανών (η αναλογία 99-1 του 2012 έχει πάει στο 58- 42 σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε) και προκάλεσε όσους επιμένουν σε μεγαλύτερες περικοπές, να διευκρινίσουν ποιες δαπάνες εννοούν. «Πρέπει να τα ξέρει αυτά ο κόσμος πριν από τις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στις προγραμματισμένες εκλογές του 2019.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές του στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, την ύπαρξη και λειτουργία του οποίου έδειξε να υπερασπίζεται σε αντιδιαστολή με το ΤΑΙΠΕΔ, προκαλώντας λίγο αργότερα την αντίδραση του πρώην υπουργού Γ. Μανιάτη, ο οποίος ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών αν αισθάνεται υπερήφανος για το ότι επικεφαλής του Υπερταμείου (σ.σ. που επιβλήθηκε από το Β. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015) είναι ένας ξένος. Η άποψη του Ε. Τσακαλώτου ήταν ότι μέσω του Υπερταμείου μπορεί να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου και να προσελκυσθούν επενδυτές.
Μακροσκελής ήταν η αναφορά του Ε. Τσακαλώτου στο είδος της ανάπτυξης που πρέπει να επιδιώξει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα έχουν συμμετοχή στην ανάκαμψη. Ο υπουργός Οικονομικών έβαλε, μάλιστα, στο στόχαστρο το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται αναφορά στα υπερπλεονάσματα στο εμπορικό της ισοζύγιο, που ξεπερνούν τα αντίστοιχα της Κίνας. «Αν οι χώρες του Βορρά έχουν τέτοια πλεονάσματα, οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να είναι ποτέ ανταγωνιστικές» σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας τη συζήτηση περί των ανισοτήτων που εμπεριέχει η σημερινή δομή της Ε.Ε.
Υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές «κλείνει» πολύ σύντομα, ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ενόχληση του για την κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις. «Έχω ακούσει κινδυνολογίες από ανθρώπους που δεν το περίμενα», ανέφερε, με φόντο τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και οικοδεσπότη του συνεδρίου, Π. Λιαργκόβα για το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, αλλά και την εκτίμηση του Γ. Στουρνάρα ότι οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί στόχοι είναι στον «αέρα».
«Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού, που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, αλλά δεν πειράζει, έχω συνηθίσει να με στενοχωρούν οι θεσμοί και οι οργανισμοί» τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Ο Ε. Τσακαλώτος έβαλε στο στόχαστρο και τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας- χαριτολογώντας- «μην πιστεύετε ό,τι λένε οι εφημερίδες, ειδικά στους τίτλους», θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα ναυάγια των προηγούμενων Eurogroup.
Ο υπουργός έκανε, μάλιστα, λόγο και για… αντιπροσώπους του ΔΝΤ στην Ελλάδα, που μεταφέρουν τις απόψεις του για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ενώ όταν πήγε η κουβέντα στο ύψος των αναγκαίων πλεονασμάτων μετά από το 2018, αφού υποστήριξε ότι όλες οι οικονομικές θεωρίες συμφωνούν ότι το 3,5% δεν είναι βιώσιμο επί μακρόν, ρώτησε με το γνωστό αγγλοσαξωνικό χιούμορ το Χ. Σταϊκούρα για τις πρόσφατες επαφές του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο: «Του είπε για 2%; Και τι του απάντησε ο Β. Σόιμπλε; Forget it Kyriakos;»
Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον όσων (τους οποίους δεν κατονόμασε) όταν ακούνε τη λέξη «αξιολόγηση», παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη λέξη «ανανέωση» όπως είπε.