Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 13:07
Κόσμος

Φρικιαστική ομολογία διακινητή – Πωλούν όργανα μεταναστών






Φρικιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που κατέθεσε διακινητής για το σύστημα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στις ακτές της Ιταλίας. Όπως αποκάλυψε, εκτός από το εμπόριο ανθρώπων γίνεται και εμπόριο οργάνων.

Οι αποκαλύψεις του, οδήγησαν στη σύλληψη τουλάχιστον 38 υπόπτων λαθρεμπόρων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν σε ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης εμπλεκόμενο στο εμπόριο οργάνων.

Η μονάδα κατά της μαφίας του Παλέρμο ξεκίνησε έρευνα μετά την μαρτυρία του Νουρεντίν Γουεχαράμπι Ατα, έναν λαθρέμπορο που καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση από ιταλικό δικαστήριο νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με την La Repubblica, εκτός από την άνθηση της παράνομης μετανάστευσης, που δραστηριοποιείται στο Στενό της Σικελίας, υπήρξαν στοιχεία και για διακίνηση οργάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διακινητές φέρεται να πωλούσαν τα όργανα εκατοντάδων μεταναστών που δεν επιβίωσαν στο ταξίδι τους για την Ιταλία. Ακόμη χειρότερα όμως, μερικοί που δεν μπορούσαν να καταβάλουν το ποσό για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη, σκοτώνονταν για τα όργανά τους, τα οποία οι λαθρέμποροι στη συνέχεια πωλούσαν έναντι 15.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και οργάνων από παιδιά.

Ο Άτα δήλωσε πως αποφάσισε να συνεργαστεί με το δικαστικό σύστημα, επειδή «υπήρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι, ιδιαίτερα εκείνοι στην Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013… και πάρα πολλοί άλλοι» έγραψε η εφημερίδα «Il Tempo», αναφερόμενη σε ένα ναυάγιο όπου έχασαν τη ζωή τους 359 άνθρωποι.

Το εγκληματικό δίκτυο είχε την οικονομική του έδρα σε ένα κατάστημα αρωμάτων κοντά στο σταθμό Termini της Ρώμης. Η αστυνομία κατάφερε να παρακολουθήσει την ροή των χρημάτων και κατέσχεσε 526.000 ευρώ καθώς και άλλα 25.000 δολάρια σε μετρητά τον περασμένο μήνα, μαζί με έγγραφα από εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς που περιέχουν τα ονόματα ξένων πολιτών.

Πολλοί μετανάστες κάνουν το ταξίδι στην Ιταλία από τη θάλασσα, σύμφωνα με την La Repubblica. Όσοι όμως έχουν περισσότερα μετρητά, αποφεύγουν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αγοράζοντας πλαστά πιστοποιητικά γάμου έναντι 10 ή 15.000 ευρώ που θα τους επιτρέψουν να έρθουν στην Ευρώπη δια ξηράς ή με αεροπλάνο, επικαλούμενοι οικογενειακή επανένωση. Μόλις φτάσουν στην Ιταλία, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από τα μέλη της οικογένειάς τους, που τους στέλνουν επιπλέον χρήματα, για να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους. Οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία φαίνεται να είναι οι δυο πιο δημοφιλείς χώρες σύμφωνα με την La Repubblica.

Οι μεταφορές χρημάτων καταγράφηκαν χάρη σε κρυφές κάμερες που τοποθετήθηκαν σε αίθουσες που χρησιμοποιούνται από το εγκληματικό δίκτυο στην Ιταλία. Τα χρήματα από την εμπορία μεταναστών πιστεύεται ότι επανεπενδύονται για το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών από την Αιθιοπία.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ