Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 07:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από την επίθεση Φίλη στο κίνημα «Παραιτηθείτε»!






Καλύτερη… διαφήμιση για τους αντιπάλους της κυβέρνησης, αλλά και περισσότερο λάδι στη φωτιά του πολιτικού σκηνικού δεν θα μπορούσε να κάνει ο Νίκος Φίλης με τις αμφιλεγόμενες τουλάχιστον και πάντως αμήχανες και δηλωτικές των κυβερνητικών ανησυχιών δηλώσεις του, κατά της συγκέντρωσης που ετοιμάζει η κίνηση «Παραιτηθείτε» για τις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο υπουργός Παιδείας αμφισβήτησε τη… νομιμότητα της συγκέντρωσης, με το επιχείρημα ότι… υπονομεύει την κυβέρνηση, ξεχνώντας ότι προέρχεται από την κινηματική αριστερά, για την οποία το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν απεριόριστο και σίγουρα ιερό.

Μάλιστα ο κ. Φίλης δεν επικαλέστηκε κανένα άλλο λόγο, πέραν κάποιων πολιτικών επιχειρημάτων, κάνοντας ακόμη χειρότερα τα πράγματα, υπό την έννοια ότι εάν η νομιμότητα κάθε κοινωνικής κινητοποίησης κρινόταν με βάση την πολιτική άποψη της… κυβέρνησης γι’ αυτήν, τότε θα μιλούσαμε απλά για άλλο καθεστώς και όχι για αστική δημοκρατία δυτικού τύπου.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ήδη τις έντονες αντιδράσεις διοργανωτών, αλλά και της ΝΔ, η οποία ζήτησε την παραίτησή του, ενώ αναμένεται να φουντώσουν τοπ κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης όσο περνούν οι μέρες και εντείνονται οι προσπάθειες για μία ισχυρή συμμετοχή στη συγκέντρωση. Ίσως και να πρόκειται για την επανάληψη της ιστορίας, αλλά από την ανάποδη: Ήταν το μαζικό κίνημα των αντιμνημονιακών «αγανακτισμένων», εντός των οποίων η σημερινή κυβερνώσα αριστερά είχε κρίσιμο ρόλο, που γκρέμισε ουσιαστικά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011. Τώρα, οι αντίπαλοι των τότε «αγανακτισμένων» και σημερινών κυβερνώντων, επιχειρούν κάτι ανάλογο, περίπου με την ίδια πατέντα: όπως και τότε, έτσι και τώρα δεν υπάρχει κομματική ομπρέλα, αλλά προσπάθεια να εκφραστεί όλη η αγανάκτηση και δυσφορία για μία κυβέρνηση που θέτει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Το κίνημα «Παραιτηθείτε» παραπέμπει επίσης και στο μπλοκ του «ναι» κατά το περσινό δημοψήφισμα, καθώς έχει παρόμοιες προσεγγίσεις με τα όσα υποστήριζαν οι πολιτικές δυνάμεις του «μένουμε Ευρώπη» σε εκείνη την αναμέτρηση και έτσι μάλλον αναβιώνει και πιο σύγχρονες συγκρούσεις στο πολιτικό σκηνικό.

 

Οι δηλώσεις Φίλη

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει ό,τι συγκεντρώσεις θέλει. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Δημοκρατία έχουμε. Βεβαίως, δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση, διότι η διαστροφή της πολιτικής -το τι λέει η κυβέρνηση να το διαστρέφουν- είναι ένα στοιχείο, το οποίο δεν ευνοεί τη δημοκρατία. Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση όχι πραγματικών λαϊκών προβλημάτων, αλλά στη βάση προφητικών υποτίθεται εξαγγελιών, ότι θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο, άρα τώρα εγώ κάνω απεργία για το τι θα γίνει σε ένα χρόνο, είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία».

Και συνέχισε, θέτοντας θέμα νομιμότητας: «Είναι στα όρια, λέω. Πρέπει να δούμε τι θέλουν ακριβώς. Φαντομάς. Τι είναι αυτό το πράγμα; Να δούμε τι θέλουν ακριβώς. Να φύγετε; Είναι η μόνη κυβέρνηση, απ’ ό,τι ξέρουμε στην Ελλάδα, όπου, όταν άλλαξαν οι συνθήκες και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ξαναπήγε στο λαό και ζήτησε την ψήφο του λαού. Και έκλεισε την αξιολόγηση στη βάση μιας εντολής που πήρε τον Σεπτέμβριο από το λαό και θέλει να προχωρήσει, για να βγει η χώρα από την κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αυτό, αντί να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερη αυτή η πορεία, έχουμε μια λυσσασμένη υπονόμευση στην αρχή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, τώρα δεν του βγαίνει, τώρα βγαίνουν μπροστά κάποιοι άλλοι με το φύγετε, όπως λένε».

Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι «θα υπάρξει κλιμάκωση διαδικασιών και υπονόμευσης σε εισαγωγικά τύπου “κινήματα κατσαρόλας” -κινητοποιήσεις που, όπως ανέφερε, παρατηρούνται και στην Ισπανία, καθώς «μπορεί εκεί οι Podemos να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη μαζί με την Αριστερά που κατεβαίνουν».

Αντιδρώντας σφόδρα η ΝΔ με ανακοίνωσή της ζήτησε ευθέως την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, θεωρώντας ότι «ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη Κυβέρνηση στην οποία μετέχει». Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε”, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας. Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη.

Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

 

Ποιοι είναι οι «παραιτηθείτε»

Το κίνημα #Παραιτηθείτε εμφανίστηκε στο Facebook και δηλώνει ότι είναι μακριά από «κόμματα, χρώματα και συνδικάτα», ότι εκφράζει πολίτες του δημοκρατικού τόξου και πως αντιτίθεται στη σημερινή κυβέρνηση, το «εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα της Αριστερο-δεξιάς Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», όπως λένε.

Σημείο αιχμής της δράσης του είναι η συγκέντρωση που διοργανώνει στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, με το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ως πλαίσιο θέσεων και απόψεων περιγράφεται η αλλαγή πολιτικής, η συνεννόηση χωρίς εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη,η γρήγορη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια στα πρότυπα της Κύπρου, η δραστική μείωση των φόρων, οι δραστικές περικοπές δαπανών παντού, οι μεταρρυθμίσεις.

 

Πηγή: protothema.gr