Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025 04:04
Θεσσαλία

Έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων






Το Εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ – Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη», στους χώρους του Μουσείου, από τις 28 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00.

Στην έκθεση προβάλλονται έργα των φοιτητών του εργαστηρίου των ετών 2012-2015, τα οποία δημιουργήθηκαν για τις τρεις θεματικές ενότητες: «Αυτοπροσωπογραφία», «Το χέρι μου» και «Το βάρος μου». Τα έργα βασίζονται σε αντίγραφα μελών των σωμάτων των ίδιων των φοιτητών, συμβάλλοντας έτσι στον προβληματισμό για το κατά πόσο ένα αντίγραφο ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ή να γίνει έργο τέχνης.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο εργαστήριο και συνοδεύεται από μια ομότιτλη έκδοση (Εκδόσεις «Λειμών»), η οποία αποτελεί προσπάθεια για μια θεωρητική προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων που απασχόλησαν τους φοιτητές. Τα κείμενα της έκδοσης υπογράφουν οι Μάγδα Αναγνωστή (αρχιτέκτονας), Δημήτρης Αναγνωστής (διδάκτορας Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης), Μάρκος Γεωργιλάκης, (γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ) και Δημήτρης Παυλόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τόσο η έκθεση όσο και η έκδοση αποτελούν τη δεύτερη δράση του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην ευρύτερη και βαθύτερη διερεύνηση των θεμάτων που απασχολούν τους φοιτητές, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε το 2010, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Την επιμέλεια της έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών έχει ο γλύπτης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μάρκος Γεωργιλάκης και τον σχεδιασμό η αρχιτέκτονας και  φοιτήτρια της ΑΣΚΤ, Ηρώ Μανδηλαρά.

Την τεχνική υποστήριξη έχουν οι φοιτητές της ΑΣΚΤ Δημητρακοπούλου Ευαγγελία και Κωνσταντίνος Μάρος.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργο τους οι φοιτητές: Γιάννης Αυγουστής, Ευαγγελία Δημητρακοπούλου, Στυλιανή Δημητρίου, Θεοδώρα Δεδούση, Διαμαντή Αικατερίνη, Θωμάς Διώτης, Ελένη Ζερβού, Δήμητρα-Ταμάρα Ζίγκαρις, Δημήτρης Καμπουρόπουλος, Δημήτρης Καλογερής, Χριστίνα-Ευδοκία Καλογεροπούλου, Ορέστης Καραλής, Άννα Κετίκογλου, Αικατερίνη Κομιανού, Κυριακή Κούνιαρη, Δανάη Κρίκη, Γεωργία Κυριακίδου, Καλλιρρόη Κωστίκογλου, Μαρία Λουίζου, Ηρώ Μανδηλαρά, Μαρία Μανουρά, Μαρίνα Μαργέλου, Έλενα Μαρίνου, Κωνσταντίνος Μάρος, Λυδία Μηλίγκου, Αναστάσιος Μυλωνάς, Δανάη Νικολαΐδη-Κωτσάκη, Αλέξανδρος Ντούρας, Γιάννης Παπαδάκης, Μαρίλια Παπανικολάου, Χλόη Παρέ-Αναστασιάδου, Βαγγέλης Πιτσολάνης, Αργύρης Ράλλιας, Νίκος Ραφτάκης, Oscar Riguelme, Άννα Σάπκα, Γιάννης Σπηλιόπουλος Χρίστος Στεριόπουλος, Σπύρος-Αιμίλιος Τζίμας, Αρισταίος Τσούσης.

Στην έκθεση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ από τον επιμελητή κ. Γεωργιλάκη, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, στις 18:30.

Με αφορμή την έκθεση, ο Επίκουρος Καθηγητής της ΑΣΚΤ κ. Μάρκος Γεωργιλάκης δήλωσε τα εξής:

«Η έκθεση έργων φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, που εκπαιδεύονται, ζουν και δημιουργούν στις σύγχρονες συνθήκες, σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αποτελεί πρόκληση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πως μπορούν να συνυπάρξουν οι φοιτητικές αυτές δημιουργίες με τα εκθέματα του Μουσείου, ταριχευμένα ζώα, πουλιά, κλπ; Και πως τελικά οι επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια συνύπαρξη;

Αν όμως αυτή η συσχέτιση που επιχειρείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται , η σχέση της φύσης με την τέχνη είναι στενή και συνεχής, ιδιαίτερα όταν τα έργα βασίζονται σε αντίγραφα μελών του ίδιου του ανθρώπινου σώματος, όπως τα έργα των φοιτητών που παρουσιάζονται.

Απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να δώσει η ίδια η έκθεση, αλλά και η μελέτη του βιβλίου με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΚΜΑΓΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ», με πρωτότυπα κείμενα που αποτελούν τη θεωρητική διερεύνηση των θεμάτων που απασχόλησαν τους φοιτητές. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τη δημιουργική διάθεση, το δυναμισμό, τη φρεσκάδα, την ευρηματικότητα και την αρτιότητα των έργων που εκτίθενται.»

 

 

Πηγή: protothema.gr