Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024 20:56
Ελλάδα

Έλεγχοι-εξπρές από το ΥΠΟΙΚ για τους 10.588 με τα 4 δισ. στην Ελβετία






Με ελέγχους-εξπρές που θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα κιόλας, απειλεί το υπουργείο Οικονομικών όσους περιλαμβάνονται στη λίστα των 10.588 Ελλήνων καταθετών της Ελβετίας, την οποία παρέδωσαν οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας. Πίσω από αυτούς όμως κρύβονται και πολλών άλλων τα ΑΦΜ (συνδικαιούχοι, δικαιούχοι άλλων λογαριασμών από τους οποίους περνούσαν τα χρήματα κλπ). Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εγκαταστήσει και ειδικό λογισμικό για να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Αναμένει όμως και ότι πολλοί εξ αυτών που ανησυχούν πως πιάστηκαν ήδη στα δίχτυα της εφορίας, θα σπεύσουν να δηλώσουν και να πληρώσουν για όσα «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία, με τη ρύθμιση της “τελευταία ευκαιρίας” που προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξάδης.

Τα στοιχεία που δόθηκαν ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα «φωτογραφίζουν» την εικόνα των καταθέσεων 2006 και 2008 σε ελβετική τράπεζα, ύψους 3,9 δισ. και 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων αντίστοιχα (δηλαδή περίπου 3-3,5 δισ. ευρώ). Αναλογεί δηλαδή μέση κατάθεση περίπου 250.000 ευρώ ανά καταθέτη.

Μεγαλύτερη αξία ίσως και από την ίδια τη λίστα των ονομάτων, φαίνεται να έχει για τις φορολογικές αρχές της χώρας μας πως χάνει πια την παλαιά αίγλη τους και σταδιακά «ξηλώνεται» το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας, στο οποίο επαναπαύονταν πολλοί ως τώρα. Αυτό δείχνει ενδεχομένως και η μείωση κατά 25% των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετίκή τράπεζα, μετά το 2006. Παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιον πως οι καταθέσεις συνολικά αυξήθηκαν την περίοδο μετά το 2009, λόγω του φόβου για επικείμενη χρεωκοπία στη χώρα μας.

Στην πράξη πάντως, η υπόθεση αυτή φαίνεται να συνδέεται με το «κυνηγητό» της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, της UBS, από τις γερμανικές, γαλλικές και αμερικανικές αρχές, που ερευνούν τους δικούς τους φοροφυγάδες. Από αυτά προέκυψαν και τα στοιχεία για τους Έλληνες καταθέτες.

Το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, που έδωσε και τα στοιχεία στη χώρα μας, πέτυχε να στριμώξει την UBS, που αναγκάστηκε το 2014 να πληρώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ επειδή προστάτευε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν, ενώ αντιμετωπίζει και άλλη έρευνα από τις Αρχές του Μανχάιμ. Το Βέλγιο διεξάγει επίσης έρευνα κατά της UBS με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος και οργανωμένου εγκλήματος.

Εντύπωση προκαλεί ίσως όμως και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο, όταν η UBS αναγκάστηκε (για να αποφύγει τον διασυρμό της και τις ποινικές διώξεις) να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, παρέδωσε τα ονόματα 4.450 Αμερικανών με λογαριασμούς στην τράπεζα, δηλαδή τα μισά (ή σχεδόν τα ίδια αν τα ίδια πρόσωπα είχαν καταθέσεις και το 2006 και το 2008) από όσα ονόματα περιλαμβάνει η λίστα των Ελλήνων καταθετών που έφτασε στα χέρια των διωκτικών αρχών της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου φοροφυγάς όποιος βρίσκεται στη λίστα, ενώ έχει δηλώσει τα εισοδήματα και τις καταθέσεις του στην εφορία. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία συνολικά, τα γεγονότα φαίνεται να δικαιώνουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, παλαιότερες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, όπως του Αυστριακού καθηγητή Οικονομικών Φρίντριχ Σνάιντερ, που σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) είχε υπολογίσει τους Έλληνες φοροφυγάδες με καταθέσεις στην Ελβετία σε περίπου 10.000 και τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία σε τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα θεωρούσε πως πρέπει να είναι μαύρο χρήμα.