Έρχονται αλλαγές στα «κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις πριν τα Χριστούγεννα
Με ανακούφιση υποδέχτηκαν και οι Ευρωπαίοι δανειστές την (ταχύτερη από ό,τι και οι ίδιοι έδειχναν να πιστεύουν) πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ πλέον μπορούν, απαλλαγμένοι και από τον φόβο ενός bail-in εντός της Ευρωζώνης, να χαράξουν χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα προαπαιτούμενα έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Σήμερα ο ESM θα καταβάλει στη χώρα μας την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, βάζοντας όμως σαν όρο (όπως προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωσή του) να αποπληρωθούν με αυτά «πρωτίστως» οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές, να πληρωθούν συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά έργα και, με ό,τι περισσέψει (σσ: ή με την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ που θα έρθει εφόσον ψηφιστούν και τα επόμενα προαπαιτούμενα που έχουν σειρά) θα αποπληρωθεί και ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενους, για να πάρει μια μικρή ανάσα και η αγορά που έχει στερέψει από ρευστό.
Πάντως το χθεσινό Eurogroup έδωσε στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο για διαπραγματεύσεις στο καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού, καθώς συμφωνήθηκε πως οι αλλαγές των συντάξεων θα συζητηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου, η οποία θα «τρέξει» τον προσεχή Ιανουάριο.
Εκμεταλλευόμενη όμως την «ανοχή» τον δανειστών στο συγκεκριμένο πεδίο, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να σπάσει στα δύο τις παρεμβάσεις στο φορολογικό, μεταθέτοντας για τις αρχές του 2016 τα πιο επώδυνα φορολογικά μέτρα, δηλαδή την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και τα ενοίκια και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Μέσα στον Δεκέμβριο θα κατατεθούν και οι διατάξεις για το Περιουσιολόγο και το νέο σύστημα εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων. Πρακτικά, όποιος δεν δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, εντός ή εκτός Ελλάδος, μπορεί να έχει πρόβλημα να τα δικαιολογήσει και, αν δεν πληρώσει ένα φόρο της τάξεως του 17%-20% περίπου, η εφορία θα τα κατάσχει όπου τα βρει.
Τα κατάφεραν οι τράπεζες
Τον οδικό χάρτη για τα μέτρα που θα ληφθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου και, στη συνέχεια, ως τον Ιανουάριο, περιέγραψε ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό θα συνδυαστεί και με τα νέα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, που θα εκχωρούνται σε ξένα funds.
Χθες πάντως, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ουσιαστκά έτριβαν τα χέρια τους για την είσοδο πολλών επενδυτών (ιδιαίτερα ξένων) για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, εξέλιξη που σημαίνει πως και ο ESM θα δώσει μικρότερο δάνειο -χωρίς να αποσαφηνίζεται πόσα και πότε τελικά θα δοθούν.
«Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης είναι ταχύτερη και καλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως «καλωσορίζουμε την εκταμίευση των 2 δισ. αλλά και το γεγονός ότι τελικά δεν θα χρειαστούν και τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση πήγε ανέλπιστα καλά, καθώς μόνο δυο συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν χρήματα».
Και όλα αυτά, χωρίς ο ESM να ρισκάρει ουσιαστικά τίποτε αφού, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, «η όλη διαδικασία είναι προσωρινής φύσης και τα έσοδα που θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποπληρωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο ESM».
Και τώρα τα νέα μέτρα
Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για τις πιο επώδυνες αλλαγές που σχεδιάζονται. Μπορεί ο Επίτροπος Μοσκοβισί να ζητά αποτελέσματα έως τις 15 Δεκεμβρίου, από πλευράς του όμως ο κύριος Ντάισελμπλουμ έβαλε «νερό στο κρασί του» λέγοντας ότι το Ασφαλιστικό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και πως «για να είμαστε ρεαλιστές, δεν βλέπω πώς δεν θα φθάσουμε στις αρχές του 2016 για την πρώτη αξιολόγηση».
Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.
Στο «πακέτο» αυτό θα ενταχθούν το νέο σύστημα για τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, καθώς και η σύσταση του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεμπλοκάρουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως το μετρό και οι αυτοκινητόδρομοι.
Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει για μετά τις γιορτές, μαζί με το παζάρι για το Ασφαλιστικό, τις φορολογικές αλλαγές που περιλαμβάνουν:
– νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος που θα ενσωματώνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και με ανώτατο συντελεστή έως και 60%.
– Κατάργηση φοροαπαλλαγών και περισσότερα βάρη στην μεσαία τάξη.
– Νέος ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών
Αναφορικά με τα επόμενα στάδια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ESM, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο» για το δεύτερο και τελικό «πακέτο» των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση.