Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 14:36
Τοπικά

Αθλιες εικόνες στο ΠΕΔΥ Βόλου [photos]






Η παροιμία «απ΄ έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα», ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Βόλου, και πλέον μετονομάστηκε σε δημόσιο Κέντρο Υγείας Βόλου. Η εγκατάλειψη του κτιρίου λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις, όπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Στο ακίνητο στην οδό Ξενοφώντος με Θουκυδίδη, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, συστεγάζονται οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς και όλα τα ιατρεία της πρώην νομαρχιακής μονάδας του ΙΚΑ, που στην πορεία έγινε ΠΕΔΥ, ενώ πρόσφατα μετονομάστηκε σε δημόσιο Κέντρο Υγείας Βόλου, στο πλαίσιο του νέου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το παράδοξο είναι πως παρότι πρόκειται για το ίδιο κτίριο οι διαχειριστές είναι δύο. Για τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ η διαχείριση ανήκει στον ΕΦΚΑ, ενώ για τη διαχείριση του δημόσιου Κέντρου Υγείας αρμόδια είναι η 5η ΥΠΕ.

Ο πίνακας με τα καλώδια της ΔΕΗ «χάσκει» ανοιχτός
Ο πίνακας με τα καλώδια της ΔΕΗ «χάσκει» ανοιχτός

Η πολυσπερμία αυτή αρμοδιοτήτων αποτελεί και το «μεγάλο αγκάθι» για την ευταξία του κτιρίου. Στο τμήμα που στεγάζονται ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ- εκτός έκτακτων περιπτώσεων- όλα κυλούν ρολόι. Η συντήρηση του κτιρίου και οι ζημιές που προκύπτουν επιδιορθώνονται με επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ που σήμερα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προμήθειες που πρέπει να γίνουν σε καύσιμα για τον χειμώνα αλλά και με το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι.

Αντιστρόφως ανάλογη ωστόσο είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς στο υπόλοιπο κομμάτι του κτιρίου, εκεί όπου στεγάζονται τα ιατρεία, τα οποία καθημερινά δέχονται μεγάλο όγκο ασφαλισμένων για τα προγραμματισμένα ραντεβού εξετάσεων και θεραπειών. Μουχλιασμένοι από την υγρασία τοίχοι, χαλασμένα ασανσέρ, γυψοσανίδες που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια γιατρών και ασθενών «μαρτυρούν» την πλήρη εγκατάλειψη του κτιρίου.

Τα αλλεπάλληλα διαβήματα της τοπικής Υγειονομικής Διεύθυνσης προς την 5η ΥΠΕ μέχρι στιγμής δεν έχουν τύχει ανάλογης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται να είναι αποσπασματικές. Γιατροί, νοσηλευτές αλλά και ασφαλισμένοι επιμένουν να διαμαρτύρονται και δικαίως, πως αν δεν γίνει ένα συνολικό lifting, πολύ σύντομα θα προκύψουν μεγαλύτερες φθορές οι οποίες θα απαιτούν περισσότερα κονδύλια, τα οποία φυσικά ελέω και του περιορισμού των δαπανών δύσκολα θα εγκριθούν.

Η υγρασία «κατατρώει» τοίχους και κολώνες μέσα στο κτίριο
Η υγρασία «κατατρώει» τοίχους και κολώνες μέσα στο κτίριο

Εγκαταλειμμένο στην τύχη του

Η αδυναμία της 5ης ΥΠΕ να εκπονήσει ένα γενικό σχέδιο αναβάθμισης του κτιρίου έχει οδηγήσει στην παντελή εγκατάλειψη. «Σε λίγο καιρό το κτίριο θα χρειάζεται εικοσαπλάσια χρήματα για να επισκευαστεί. Οι αρμόδιοι πρέπει να δούνε το θέμα με την αρμόζουσα σοβαρότητα όσο είναι καιρός», τόνισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ νοσηλεύτρια του πρώην ΠΕΔΥ, η οποία όπως και άλλοι συνάδελφοί της παρακολουθεί από μέρα σε μέρα να ανακύπτουν σοβαρές βλάβες λόγω μη συντήρησης του κτιρίου.

Σε όλους τους ορόφους βλέπει κανείς κούτες με διάφορα εξαρτήματα, χαλασμένες λάμπες που προφανώς περιμένουν κάποιον να τις αλλάξει αλλά και παλιά σαλόνια υποδοχής των ασθενών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον, αλλά αντί να απομακρυνθούν, παραμένουν εκτεθειμένα σε διάφορους διαδρόμους όπως και πίνακες ηλεκτροδότησης, που «χάσκουν» ανοιχτοί δίπλα σε σωλήνες σχεδόν σκουριασμένους.

Ο ψύκτης νερού έχει χαλάσει αλλά αποτελεί «ντεκόρ» στον διάδρομο του 2ου ορόφου του κτιρίου
Ο ψύκτης νερού έχει χαλάσει αλλά αποτελεί «ντεκόρ» στον διάδρομο του 2ου ορόφου του κτιρίου

Οι «φουσκωμένες» κολώνες είναι μία συνήθη εικόνα που την αντικρίζει κανείς παντού. Οι περισσότεροι τοίχοι είναι σχεδόν μουχλιασμένοι από την υγρασία που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της και στους τρεις ορόφους του κτιρίου

Τα περισσότερα σώματα θέρμανσης χαλασμένα εδώ και χρόνια. Μέσα στα περισσότερα ιατρεία, γιατροί και νοσηλευτές έκαναν ρεφενέ για να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αγορά ανεμιστήρων το καλοκαίρι και θερμαντικών ενόψει χειμώνα για να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Παρότι και στους τρεις ορόφους υπάρχουν χώροι υγιεινής, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασφαλισμένους, ελάχιστοι λειτουργούν. Οι περισσότερες πόρτες είναι κλειδαμπαρωμένες . Μία κόλα A4 ενημερώνει τον κόσμο πως οι τουαλέτες είναι χαλασμένες…

Τα ίδια και χειρότερα με το ασανσέρ. Από τα δύο που λειτουργούν για το κοινό στο ισόγειο πολύ συχνά το ένα μένει … εκτός. Όπως για παράδειγμα χθες που σταμάτησε λίγο πριν το ισόγειο και δεν ξαναπήρε μπροστά. Η επισήμανση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρώς μόνο από 4 άτομα δεν λαμβάνεται υπόψη σοβαρά πολλές φορές και έτσι όσοι έχουν το κουράγιο ανεβαίνουν με τα πόδια, αν το δεύτερο ασανσέρ είναι κατειλημμένο.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣΡεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ