Ακτιβιστική δράση έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, αναρτώντας πανό και καίγοντας σκουπίδια.
Σε ανακοίνωσή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ αναφέρεται: «Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και οργανώσεις μέλη του εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος να καίνε σκουπίδια οι τσιμεντοβιομηχανίες.
Πριν τρεις περίπου μήνες το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση με την οποία επιτρέπει στη ΑΓΕΤ, που είναι στο Βόλο, να καίει RDF (δηλαδή σκουπίδια), λυματολάσπη, πλαστικά, χαρτιά, απόβλητα χαρτοβιομηχανιών και κάθε λογής ανακυκλώσιμο σκουπίδι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση ιδιαίτερα καρκινογόνων ουσιών όπως είναι οι διοξίνες, τα φουράνια, ο πτητικός υδράργυρος και τα βαρέα μέταλλα. Ας σημειωθεί ότι ήδη το εργοστάσιο καίει 150.000 τόνους πετ κωκ, υλικό που ελέγχεται επίσης για πρόκληση καρκίνου. Ας σημειωθεί ότι στο Βόλο έχουν ήδη παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα καρκίνου.Οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου είναι ομόθυμα ενάντια στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ και το εξέφρασαν με συγκεντρώσεις και πορείες μέχρι σήμερα. Επίσης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σε ειδική συνεδρίασή του στο Βόλο στις 30 Μαΐου 2017.
Οι λόγοι είναι ότι:
Α) Οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για ακίνδυνη καύση τέτοιων υλικών.
Β) Οι έλεγχοι είναι πλημμελείς. Χαρακτηριστικά, από το 2011 δεν λειτουργούσαν τα καταγραφικά της ΑΓΕΤ, για τους κλασσικούς ρύπους, με την ανοχή και αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών.
Γ) Κανένας δεν μπορεί να ελέγχει συνεχώς την ποιότητα των υλικών που θα καίει η ΑΓΕΤ, η οποία και στο παρελθόν δεν έχει δείξει ότι σέβεται τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της.
Δ) Η διεθνής πρακτική και επιστήμη λέει ότι τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να είναι εκτός κατοικημένων περιοχών και η ΑΓΕΤ βρίσκεται μέσα στο Δήμο Βόλου. Η απόσταση των πρώτων σπιτιών είναι μόλις 200 μέτρα από το εργοστάσιο.
Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, δήλωσε, σχετικά με το ζήτημα αυτό, ότι «δεν μπορούμε να αναστείλουμε το μέλλον»! Δηλαδή κατά τον κ. Υπουργό το μέλλον είναι η καύση σκουπιδιών και μάλιστα χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις και όχι η ανακύκλωση! Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι έχει στα συρτάρια του τα σχέδια ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ, για την ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα.
Με τη σημερινή μας ενέργεια θέλουμε να δείξουμε πώς είναι το «μέλλον», στη δική του πόρτα και όχι στην πόρτα των άτυχων κατοίκων της πόλης του Βόλου, του Αλιβερίου, της Χαλκίδας, της Θεσσαλονίκης κλπ., που θα εισπνέουν καρκινογόνες ουσίες για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι βιομηχανίες.
Αν ο κ. Φάμελος είναι όμηρος δεσμεύσεων της Ε.Ε. για να μετατρέψει την Ελλάδα σε θάλαμο αερίων όλης της Ευρώπης, να καταλάβει ότι οι πολίτες δεν δέχονται να γίνουν πειραματόζωα σε επικίνδυνα πειράματα, ούτε η Ελλάδα είναι μπανανία.
Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και οι οργανώσεις μέλη του στο Βόλο, στο Αλιβέρι και αλλού, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να αποτρέψουν τους κινδύνους για την υγεία τους».