Αλλαγή ατζέντας θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνεδρίαση, το μεσημέρι, του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετάσχουν και οι πρόσφατα μεταγραφέντες από το ΚΙΝΑΛ Θάνος Μωραΐτης και Άγγελος Τόλκας.
Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι το «καραβάνι προχωράει» με επιτυχίες, οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην κανονικότητα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση από τα συμφέροντα και τα παλαιά κόμματα που επιχειρούν με κάθε μέσο να βάλουν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς. Αυτή πιθανότατα θα είναι και η μοναδική έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού στην τελευταία κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος, δηλαδή την υπόθεση Πολάκη και την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ότι δηλαδή ηχογράφησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού, πάντως, θολώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς η υπόθεση Πολάκη έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, με δεκάδες δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που κάνουν ευθέως λόγο για απόπειρα παρέμβασης στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ και τα στοιχεία που πιστοποιούν την ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα από τον Παύλο Πολάκη είναι πολλά, αντιληπτά από την κοινή γνώμη και ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε αίτημα για την άρση ασυλίας και την ποινική δίωξη του υπουργού.
Η αναζωπύρωση της κόντρας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πάντως, προσφέρει και «αριστερό άλλοθι» στον Αλέξη Τσίπρα, που θα παίξει ξανά το χαρτί των παλαιών πολιτικών δυνάμεων, που στο παρασκήνιο επιχειρούν να εμποδίσουν ή και να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που επισήμως παραμένει για εκλογές το φθινόπωρο. Ενώ στο στόχαστρό του θα βρεθεί φυσικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων» και φυσικά τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, όπως και οι τελευταίες δηλώσεις Θόδωρου Τσουκάτου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές εταιρείες προ κρίσης.
Εξίσου ενοχλητική για τον πρωθυπουργό ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, που έβαλε τέλος στα σενάρια περί σύμπλευσης του πρώην πρωθυπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση που γίνεται ακόμα και λόγος για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικές Δυνάμεις, ώστε να ενισχυθεί το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.
Το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση στη Χαριλάου Τρικούπη και με φανερή απογοήτευση στην Κουμουνδούρου, καθώς βάζει φρένο στις φιλοδοξίες ορισμένων παπανδρεϊκών, που πασχίζουν να βρουν στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές, με ιδεολογικό άλλοθι. Ενώ μετατρέπει την προσχώρηση πρώην «πράσινων» στελεχών στο κυβερνών κόμμα από ιδεολογικού τύπου μεταστροφές, σε κυνικές μετακομίσεις, με δέλεαρ μια υπουργική θέση ή μια θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν εξόχως σκληρή και σίγουρα έκοψε την όρεξη πολλών, καθώς σημείωσε ότι δεν τον αφορά «καμία άθλια φιλολογία, μεθόδευση ή εργαλειοποίηση, που εντάσσεται στο δυσάρεστο κλίμα των ημερών, του ευτελισμού της πολιτικής και της Δημοκρατίας, του κυνισμού και των τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, που υπηρετούν ιδιοτελείς μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες».
Στα όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει την ατζέντα και να συνεχίσει τα προεκλογικά δώρα είναι και αυτό των προσλήψεων που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα, οι 120 δόσεις στην εφορία, το επίδομα ενοικίου, ενώ θα επιμείνει φυσικά ότι το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς.
Πηγή: iefimerida.gr