Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ανοίγει τον δρόμο για υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Η Εκκλησία δεν δέχεται η Εκκλησία το ενδεχόμενο υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε χθεσινή της συνεδρίαση απέρριψε το ενδεχόμενο υιοθεσίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σχετικά με το άρθρο 8 του κατατεθέντος σ/ν του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας», η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι «κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία και στις παραδόσεις του λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας.
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Θεανώ Φωτίου, απλουστεύονται και ταυτόχρονα επισπεύδονται οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας, ενώ «χαρτογραφούνται» όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα.Η πτυχή του νομοσχεδίου που προκαλεί αντιδράσεις είναι εκείνη που αφορά στην κατοχύρωση δικαιώματος αναδοχής σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» και στην αναδοχή και υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Κατηγορηματικά αντίθετη και η ΝΔ
Την κατηγορηματική αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντά η προοπτική υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.H Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι δεν υποστηρίζει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι της παρούσης και στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τοποθετείται αρνητικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από την οδό Πειραιώς και δηλώνουν ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιταχθεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει φέρνοντας στην επιφάνεια το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ή επιχειρήσει να ανοίξει ένα παράθυρο μέσω της αναδοχής».
Εκτιμάται, μάλιστα, από γαλάζια στελέχη ότι πέραν της ΝΔ, αντίθετοι είναι και πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς, όπως υποστηρίζουν «οι ΑΝΕΛ αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπονοήσει ή και προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια τέτοια επιλογή».
Κατά τα λοιπά, η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει αναλυτικά όλες τις διατάξεις που αφορούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τις αναδοχές παιδιών και θα επιδιώξει να υιοθετηθούν οι θέσεις που σε «ανύποπτο χρόνο» έχει παρουσιάσει και προβλέπουν τα εξής:
1. Σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και λειτουργία πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων.
2. Λειτουργία τριών ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων: Εθνικού μητρώου ανηλίκων προς αναδοχή και προς υιοθεσία, μητρώου εγκεκριμένων υποψηφίων αναδόχων και μητρώο υποψηφίων θετών γονέων. Παρακολούθηση και συντονισμό ιδιωτικών υιοθεσιών.
3. Αύξηση αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων.
4. Ενίσχυση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών και κοινωνικών υπηρεσιών, με στοχευμένη κινητικότητα.
5. Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των υπαρχουσών δομών.
6. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του θεσμού αναδοχής.
7. Επιτάχυνση διαδικασίας υιοθεσίας.
8. Υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για ιδιωτικές υιοθεσίες.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές. Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ένα ενδεχόμενο που ως γιατρό και ως πολιτικό με βρίσκει αντίθετο».Ο βουλευτής, παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη ώριμη για κάτι τέτοιο και επισημαίνει πως «για ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται τεράστια ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πετύχει».
Σε ερώτηση σχετικά με το τι ισχύει με τα ομόφυλα ζευγάρια, η κυρία Φωτίου σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» απάντησε, μεταξύ άλλων: «Είναι τα εύκολα, που μπορούμε να πετροβολήσουμε. Το σύμφωνο συμβίωσης μπαίνει ως εκδοχή για υποψηφιότητα μόνο αναδόχων, όχι για υιοθεσία, γιατί η υιοθεσία διέπεται από τον Αστικό Κώδικα και εκεί είναι ρητή η υποχρέωση να είναι έγγαμο το ζεύγος. Αυτό που κρίνεται στις κοινωνικές έρευνες και την επιμόρφωση των γονέων, είναι η ίδια η ποιότητα των υποψήφιων γονέων, όχι το φύλο τους».
Πηγή: protothema.gr