Ασφυκτικά γεμάτες οι φυλακές Λάρισας – Τι δείχνει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης
Aισθητή μείωση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας καταγράφει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται ως προς τους ενήλικους άνδρες κρατουμένους, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά κατά 1.052 τις προβλεπόμενες θέσεις.
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποίησε έρευνα προκειμένου να χαρτογραφηθούν για πρώτη φορά ο ακριβής αριθμός των θέσεων στις φυλακές της χώρας και η κατηγορία κρατουμένων (άνδρες-γυναίκες-ανήλικοι) για τους οποίους προορίζονται. Μέχρι πρότινος, ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας ξεπερνούσε τις 10.000, η μείωση (9.815 θέσεις, 9.573 κρατούμενοι) αποδίδεται ως επί το πλείστον στον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αυστηροποιηθεί αλλά θα εξακολουθήσει να ισχύει, όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, παρά τη σφοδρή κριτική που έχει ασκηθεί επί του θέματος.
Οπως αναφέρει σε εγκύκλιο που απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχης Φυτράκης, τα στοιχεία θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα επικαιροποιούνται κάθε 1η και 16η κάθε μήνα. «Με τον τρόπο αυτό θα είναι άμεσα δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας (φυλακίσεις, μεταγωγές), να διακριβώνονται οι διαθέσιμες θέσεις και εν γένει η πληρότητα κάθε καταστήματος κράτησης, ανά κατηγορία κρατουμένων και να ακολουθήσει η ορθή, στο μέτρο του δυνατού, κατανομή των κρατουμένων», επισημαίνεται στην εγκύκλιο.
Βάσει της έρευνας βρέθηκαν 7.512 θέσεις για άνδρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1.029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές και 180 θέσεις για απεξάρτηση. Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, οι φυλακές που σημειώνουν υπερπληθυσμό είναι οι φυλακές Αμφισσας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κορυδαλλού, Κω, Λάρισας, Ναυπλίου, Νεάπολης, Πάτρας, Τρίπολης, Χαλκίδας και Χίου.
Η έρευνα βασίστηκε σε επικαιροποιημένα στοιχεία από την εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. και τα καταστήματα κράτησης, λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές κράτησης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τον υπολογισμό της μέγιστης χωρητικότητας ελήφθησαν υπόψη, τα ελάχιστα κριτήρια (4 τ.μ. ανά κρατούμενο σε κελί, 6 τ.μ. ανά πρώτο κρατούμενο, συν 4 τ.μ. για τον κάθε επόμενο κρατούμενο σε θάλαμο, με τον θάλαμο να ορίζεται σε 15,9 τ.μ. και άνω). Η τήρηση των ευρωπαϊκών όρων διαβίωσης στις φυλακές σε συνδυασμό με τις λοιπές συνθήκες κράτησης έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εις βάρος της χώρας μας.