Σε ρώσικη ρουλέτα εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση για το πού θα μπαίνει το «μαχαίρι», όταν θα ενεργοποιείται ο κόφτης δαπανών. Μέσα στο σαββατοκύριακο συνεχίζονταν οι τηλεδιασκέψεις και οι ανταλλαγές email για να κλείσει το πακέτο των προαπαιτούμενων με τους νέους έμμεσους φόρους, αλλά και για το κείμενο συμφωνίας για το χρέος και τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Και ενώ τα νέα μέτρα έρχονται προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, φαίνεται να παραμένει το χάσμα με τους δανειστές και για τη μορφή που θα πάρει η λύση για το χρέος, αλλά και για τον «κόφτη». Ειδικά για το τελευταίο θέμα, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να οριοθετήσει τις περιοχές του προϋπολογισμού που θα περικόπτονται, ώστε να αποφύγει απρόβλεπτες εξελίξεις εφόσον ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».
Σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, από τις περικοπές δεν θα εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις. Καταβάλλεται προσπάθεια όμως να μπορεί να μπαίνουν στο στόχαστρο υπό προϋποθέσεις και αναλόγως του ύψους της απόκλισης, αφού πρώτα περικοπούν άλλες δαπάνες.
Δαπάνες που θα κόβονται αμέσως πάντως, πέραν των μισθών και συντάξεων, θα είναι:
1. Προνοιακά επιδόματα, με εξαίρεση αυτά που δίνονται σε ανέργους. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και διασταύρωσεις στοιχείων για να εντοπιστούν μη επιλέξιμοι δικαιούχοι που λαμβάνουν τέτοια επιδόματα.
2. Κονδύλια για κρατικούς φορείς, επιχορηγήσεις ταμείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ε εξαίρεση ίσως τις αμυντικές δαπάνες.
3. Μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια που έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.
4. Ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα – φοροαπαλλαγές
5.Κονδύλια που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
6. Κονδύλια για την Εκπαίδευση.
Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή και το σχέδιο νόμου για τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο για να δοθεί η δόση θα πρέπει να εκπληρωθούν συνολικά 17 προαπαιτούμενα (prior actions).
Το «δελτίο θυέλλης» με τους νέους έμμεσους φόρους προβλέπει:
· Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από 1ης Ιουλίου, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην ευρωζώνη. Θα πρόκειται για την έκτη αύξηση στον ΦΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια.
· Νέο τέλος στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, που θα ανέρχεται στο 5% επί των τιμολογίων (προ ΦΠΑ), από 1ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση πρότεινε το μέτρο για να αποφύγει τον φόρο στις διαδικτυακές συνδέσεις. Λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, για λογαριασμό 100 ευρώ θα προκληθεί έτσι επιβάρυνση ύψους 5,85 ευρώ.
· Νέο τέλος 1-2 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο καφέ από 1ης Ιανουαρίου 2017.
· Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 9-10 λεπτά/λίτρο στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά/λίτρο στο πετρέλαιο και το υγραέριο.
· Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα από την 1η Ιουνίου.
· Αύξηση του αναλογικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά 30% και του πάγιου φόρου κατά 9% από τον Ιανουάριο του 2017.
· Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου.
· Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και στα ενοικιαζόμενα άνω των 2 κλειδιών από τον Ιανουάριο του 2018.
· Επιβολή φόρου στις εταιρίες επενδύσεων real estate, portfolio management κ.λπ. από 1ης Ιουλίου.
· Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών από 30% σε 35%.
· Πλήρης ανατροπή στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Το σχέδιο περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές τόσο στην αγορά όσο και στην κατοχή τους για επιπλέον έσοδα ύψους 121.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα για τα αυτοκίνητα, οι αλλαγές που προωθούνται και θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, προβλέπουν:
· Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγηση των Ι.Χ. Το τέλος ταξινόμησης θα προκύπτει στο εξής με βάση τη λιανική τιμή πώλησης (προ φόρων), την οποία δηλώνει ο εισαγωγέας στο τελωνείο, αλλά και τις εκπομπές ρύπων.
· Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα καταργηθεί ως αυτοτελής φόρος και θα ενσωματωθεί στο τέλος ταξινόμησης.
· Διασύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης που προκύπτουν λόγω της κατοχής Ι.Χ. με τη λιανική τιμή πώλησής τους. Αντί να λαμβάνεται υπόψη ο κυβισμός και η παλαιότητα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τα τκεμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές απομείωσης της αξίας τους.
Πηγή: protothema.gr